avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Parinti luati in intretinere
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Parinti luati in intretinere

buna ziua!
va rog daca se poate sa ma sfatuiti in urmatoarea situatie:
eu sunt salariat iar mama mea este casnica, tata pensionar.
as vrea sa o iau pe mama in intretinere intrucat sunt singurul care o ajuta cu bani pentru nevoile personale si medicale.am salariul brut peste 1000 de lei.
ce trebuie sa fac?ce acte trebuie sa duc la serviciu ca sa pot sa obtin deducere pentru ea daca o iau in intretinere? mama locuind la tara trebuie sa aduca vreo adeverinta de la primarie ca nu obtine venit sau ce suprafata de teren are pe numele ei?
daca pot sa o iau in intretinere poate beneficia de analize medicale decontate?doctorul de familie i.a spus ca pentru o banala analiza are nevoie de cuponul de pensie al tatalui..ori relatia dintre parintii mei este subreda tata nedorind sa o ajute pe mama in sensul acesta.

va multesc pentru timpul acordat, toate bune
Cel mai recent răspuns: carabusdemai , utilizator 19:45, 16 Octombrie 2014
Parintii pot fi co-asiguratii copiilor.
Este necesara o adeverinta de la primarie ca nu obtine venituri pe care o depuneti la serv. resurse umane. Nu trebuie sa apara ca are teren in arenda deoarece se considera ca obtine venit.
Apoi solicitati eliberarea unei adeverinte de coasigurat cu care se prezinta la medicul de familie. Are aceleasi drepturi ca orice asigurat.
adica acea adeverinta de venit ceruta de la primarie pot sa o folosesc si pentru luarea in intretinere si pentru coasigurat?mai intai trebuie sa o iau in intretinere si apoi sa facem demersurile pentru coasigurat?
scopul meu e sa o am trecuta in intretinere si sa fie coasigurata tot prin mine.
Trebuie sa aveti in vedere si aceasta prevedere din Codul fiscal

ART. 56 Deducere personală
(7) Nu sunt considerate persoane aflate în întreţinere:
a) persoanele fizice care deţin terenuri agricole şi silvice în suprafaţă de peste 10.000 mp în zonele colinare şi de şes şi de peste 20.000 mp în zonele montane;

[ link extern ]
din discutii cu mama, nu are terenuri pe numele ei.toate sunt pe numele tatalui meu.
nu detine terenuri si nu obtine venituri din alte modalitati.
deci cu acea adeverinta ca nu are venit pot sa o iau in intretinere si totodata sa fie coasigurata prin mine?aceea adeverinta de care spuneti mai sus : "Apoi solicitati eliberarea unei adeverinte de coasigurat cu care se prezinta la medicul de familie" o solicit de la resurse umane?

mii de multumiri
Da. Departamentul de resurse umane elibereaza adeverinta de co-asigurat.

Practic, dvs. nu o luati in intretinere ci doar beneficiati de deducere la salariu, "intretinerea" o faceti prin faptul ca o ajutati financiar, in gospodarie, ii procurati medicamente, o aveti ca si co-asigurat, efectiv o ajutati din toate punctele de vedere.

Nu va elibereaza nimeni vreo adeverinta in care sa scrie ca o aveti in "intretinere" pe mama, de fapt acea adeverinta de co-asigurat reprezinta dovada luarii in "intretinere", sper ca m-ati inteles.

Alte discuții în legătură

Luare in intretinere mihaipapae mihaipapae am si eu o intrebare tatal meu acum a depus dosarul de pnsie ,pot sa o iau eu pe mama in intretinere daca a fost pana acum la el (vezi toată discuția)
Persoane in intretinere, coasigurati anymaryh anymaryh Buna ziua! Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: un salariat are un copil, 23 ani , student, bursa 300 lei - angajatul nu poate beneficia de ... (vezi toată discuția)
Coasigurat alecris alecris Eu lucrez in invatamant de 15 ani iar sotul meu nu este anjajat nicaieri de 3 ani. Poate figura ca si coasigurat? Ce acte sunt necesare si unde se depun? ... (vezi toată discuția)