avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Vatamare corporala trecuta in ucidere din culpa
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Vatamare corporala trecuta in ucidere din culpa

Povestea începe în felul următor , vineri ieșind de la munca ma deplasam înspre drumul spre casa eu lucrând în Cluj părintii mei și domiciliul meu fiind în Zalău , obișnuiesc sa merg la sfârșit de săptămână la Zalău , la intrarea într-o localitate pe drumul dinspre Cluj înspre Zalău circulam în coloana (diferența dintre mine și cel din fata aprox 10-15 m) la un moment dat de după mașina cealaltă pe marginea drumului am văzut o persoana învârsta care circula regulamentar pe acostamentul din partea dreaptă a direcției de mers Cluj-Napoca - Zalău domnul respectiv s-a dezechilibrat și a căzut la 1 metru în fața mașinii mele . Am tras de volan stânga să îl evit dar fără vreo șansă de reușită , l-am lovit cu bara din față (nu știu să vă spun dar exista posibilitatea să fi trecut peste el cu mașina din cauza sperieturii nu îmi mai aduc aminte , știu ca am trecut peste ceva dar credeam că am trecut peste bucățile din bară ce s-au rupt , mașina fiind foarte joasă .) , victima respira , era conștientă la momentul respectiv , nu vorbea coerent deoarece în acel moment venea de la cârciumă , am așteptat la fața locului venirea poliției (în primă fază cei de la comună , radarul era aproape , în următoarea localitate ) , salvarea și cei de la criminalistică , au venit au făcut cercetarea la fața locului , măsurători , poze șamd.
Am plecat de la locul faptei înspre Zalău cu cei de la criminalistică în fața mea , am ajuns la Zalău la poliție , am dat declarație cu cele întâmplate, am lăsat mașina , cheia și actele la poliție deoarece în următoarele zile urma să se facă expertiza tehnică a mașinii .
Sâmbătă am mers la un ITP autorizat și am făcut expertiza tehnică , toate au fost ok .
Duminică , înainte sa plec iarăși la Cluj am trecut pe la spital să mă interesez în ce stare este domnul , domnul era la terapie intensivă , neavând acces am stat la ușă și am așteptat să vină cineva , a venit o asistentă și mi-a spus că ei nu au voie să furnizeze astfel de informații și că astfel de informații pot să dea doar familiei și din moment ce noi nu suntem din partea familiei o să aflăm de la poliție .
Am plecat de la spital , am pornit înspre Cluj , la vreo jumătate de oră după ce am plecat de la spital m-a sunat sub-inspectorul ce se ocupă de caz și mi-a spus ca are o veste proastă , victima decedase în momentul în care noi eram la spital .
Astăzi l-am sunat iarăși să văd dacă are vreo informație , mi-a spus că așteaptă certificatul medico-legal .

Spune-ți-mi vă rog la ce să aștept mai departe ... care sunt demersurile necesare ? Există vreo posibilitate să fiu încadrat ca vinovat ?

Vă mulțumesc tuturor pentru răspunsuri .
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 16:12, 17 Februarie 2014
Se va efectua o expertiza tehnica judiciara auto in urma careia se vor putea stabili imprejurarile producerii accidentului, viteza in momentul impactului, respectarea regulilor de circulatie, posibilitatile de evitare a accidentului, cauzele producerii accidentului.

Se pune intrebarea daca persoana era pe jos (pieton) sau era pe bicicleta.

Daca era pieton trebuia sa circule pe sensul opus si nu pe acelasi sens de circulatie cu masinile, cu alte cuvinte trebuia sa mearga cu fata spre masinile care circulau din sens opus, motivul este simplu, nu poate vedea ce masini din spate, numai daca era pe bicicleta putea sa circule pe acelasi sens.

Daca era pe bicicleta trebuie identificate cauzele dezechilibrarii, poate avea diabet si a facut o criza, preinfarct, etc.

Art.72. - (1) Pietonii sunt obligaţi să se deplaseze numai pe trotuar, iar în lipsa acestuia, pe acostamentul din partea stângă a drumului, în direcţia lor de mers. Când şi acostamentul lipseşte, pietonii sunt obligaţi să circule cât mai aproape de marginea din partea stângă a părţii carosabile, în direcţia lor de mers.
(4) Pietonii surprinşi şi accidentaţi ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea roşie a semaforului destinat acestora sau nerespectării altor obligaţii stabilite de normele rutiere poartă întreaga răspundere a accidentării lor, în condiţiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulaţia prin acel sector.
Domnul era pieton , și era cu fata înspre mașinile care vin din sens opus , adică era regulamentar .

Cat despre expertiza tehnica judiciara ... în ce consta acest proces ? expertiza tehnica a mașinii am făcut cu verificare frâne direcție și alte chestii ce puteau influenta .
Sunt lucruri diferite, expertiza tehnica a masinii este un lucru, se verifica directia, frane, expertiza tehnica judiciara auto se efectueaza in scopul clarificarii modului de producere al accidentului. Politia stabileste niste obiective, respectiv, ce viteza avea masina in momentul impactului, dinamica producerii accidentului, posibilitatea evitabilitatii accidentului, daca au fost respectate regulile de circulatie in zona in care acesta s-a produs (masina avea viteza regulamentara, pietonul circula regulamentar).
Cel mai important obiectiv este cel privind posibilitatea evitarii accidentului, daca spuneti ca pietonul a cazut la un metru in fata masinii atunci se poate lua in considerare ca accidentul era inevitabil.
In urma autopsiei se va stabili si cauza principala a decesului, cel mai probabil impactul cu masina dar avand in vedere varsta inaintata a pietonului este posibila si o cauza deja existenta care a condus la dezechilibrare, de exemplu a facut (pre)infarct.
Cum s-ar spune, v-ati aflat in locul nepotrivit la momentul nepotrivit.
Multumesc frumos pentru raspunsuri , o seara placuta !
Cunosc un caz documentat si cu filmare in care soferul a pornit de pe loc, a facut 10cm, a atins un batran care a cazut si ... a murit (nu stiu daca pe loc sau mai tarziu la spital). Eu am extras filmarea de pe camere pentru politie. Atat 10cm. Mai departe nu stiu cum s-a terminat. Cand nu ai noroc ... asta e.

Alte discuții în legătură

Accident mortal bicicleta alex_cata alex_cata Salutare, Se da problema descrisa in randurile urmatoare: In Septembrie 2012 are loc un accident intre o bicicleta si un pieton care traversa un drum ... (vezi toată discuția)
Cine trebuie sa plateasca : politia sau cei implicati ? catamblin catamblin Am acrosat un biciclist care a iesit dupa un drum fara prioritate. Politia si o masina a abulantei au ajus la fata locului foarte repede (5-10) minute, eu ... (vezi toată discuția)
Accident mortal Iuliaadr21 Iuliaadr21 Bună ziua! Dacă în urma unui accident a existat un deces, vina fiind a persoanei decedate deoarece sa băgat în fata mașini dinspre mijlocul șoselei(eu ... (vezi toată discuția)