avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 345 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Vanzare apartament dobandit inaintea casatoriei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Vanzare apartament dobandit inaintea casatoriei

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: sotul vrea sa vanda apartamentul in care locuim impreuna cu cei 2 copii minori, impotriva vointei mele si a copiilor (mentionez ca apartamentul a fost dobandit de el inaintea casatoriei, dar imbunatatirile le-am facut impreuna). Avand in vedere ca relatiile dintre noi s-au deteriorat foarte tare, urmeaza sa deschidem un proces de divort. As vrea sa stiu ce se intampla cu copii mei daca sotul meu reuseste sa vanda apartamentul? Are dreptul sa dea copii afara din casa, sa ii alunge in strada? Ce drepturi au ei, mai ales ca sunt minori?
Ultima modificare: Miercuri, 12 Februarie 2014
AlinaStanciu80, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 10:10, 16 Februarie 2014
Fiind dobandit inaintea casatoriei, acesta este un bun propriu al lui. El poate face ceea ce doreste cu bunurile proprii. Chiar daca sunteti casatoriti, el poate vinde apartamentul.
Copii nu au niciun drept asupra bunurilor parintilor, atat timp cat nu se poate face dovada unei contributii materiale din partea acestora. In cazul dvs. fiind minori, este evident ca nu aveau cum sa aiba o contributie materiala.
Sa inteleg ca atat eu, cat si copii, putem fi dati afara oricand? Nu se tine cont de faptul ca ei sunt minori? Protectia copilului nu poate interveni in acest caz?
Mergeti urgent cu actele de la casa ( copie) , copie certificat casatorie, certificatele de nastere a copiilor, copie dupa buletine la Cartea funciara si notati ca locuinta familiei si nu mai poate sa vanda chiar daca e bunul propriu.
Art. 321

Noţiune

(1) Locuinţa familiei este locuinţa comună a soţilor sau, în lipsă, locuinţa soţului la care se află copiii.

(2) Oricare dintre soţi poate cere notarea în cartea funciară, în condiţiile legii, a unui imobil ca locuinţă a familiei, chiar dacă nu este proprietarul imobilului.



Art. 322

Regimul unor acte juridice

(1) Fără consimţământul scris al celuilalt soţ, niciunul dintre soţi, chiar dacă este proprietar exclusiv, nu poate dispune de drepturile asupra locuinţei familiei şi nici nu poate încheia acte prin care ar fi afectată folosinţa acesteia.

(2) De asemenea, un soţ nu poate deplasa din locuinţă bunurile ce mobilează sau decorează locuinţa familiei şi nu poate dispune de acestea fără consimţământul scris al celuilalt soţ.

(3) În cazul în care consimţământul este refuzat fără un motiv legitim, celălalt soţ poate să sesizeze instanţa de tutelă, pentru ca aceasta să autorizeze încheierea actului.

(4) Soţul care nu şi-a dat consimţământul la încheierea actului poate cere anularea lui în termen de un an de la data la care a luat cunoştinţă despre acesta, dar nu mai târziu de un an de la data încetării regimului matrimonial.

(5) În lipsa notării locuinţei familiei în cartea funciară, soţul care nu şi-a dat consimţământul nu poate cere anularea actului, ci numai daune-interese de la celălalt soţ, cu excepţia cazului în care terţul dobânditor a cunoscut, pe altă cale, calitatea de locuinţă a familiei.



Sigur ca dupa divort va trebui sa va mutati, copiii nu au drept la proprietate, iar daca vreti sa locuiasca cu dvs, va trebui sa aveti conditii bune de locuit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Locuinta familiei si cartea funciara GabituD GabituD Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea chestiune. Ce semnificatie are faptul ca locuinta este sau nu inscrisa in Cartea Funciara ca fiind ... (vezi toată discuția)
Dobandirea proprietatii comune in cazul sotilor pentru bunurile dobandite inaintea casatoriei AndreeaSpataru AndreeaSpataru Buna ziua, As dori sa stiu daca exista vreun mijloc de aparare in cazul in care unul din soti, proprietarul apartamentului (unic titular in acte) ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. trebuie acordul soției la vânzarea unui apartament ... barbulescuorlando barbulescuorlando Buna ziua. Trebuie acordul soției la vânzarea unui apartament mostenit în urma decesului părinților de către soț? În actele de sucesiune nu este ... (vezi toată discuția)