avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Intrebare privind obligativitatea purtarii uniformei ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Intrebare privind obligativitatea purtarii uniformei de catre gravide la locul de munca

Buna ziua.Sunt insarcinata in 17 sapt iar locul de munca prevede uniforma desi este o munca de birou,uniforma asigurata din surse proprii si care tinand cont de marimea burticii nu imi mai vine.Angajatorul ma poate obliga sa port uniforma desi are instiintarea privind starea mea de graviditate de 2 luni?Si care poate fi legea cu care ii pot argumenta lucrul acesta.Multumesc!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:04, 13 Februarie 2014
Protectia maternitatii la locul de munca este reglementata prin OUG nr. 96/ 2003 cu modificarile si completarile ulterioare. Textul actului normativ este disponibil pe internet.
In ordonanta nu sunt mentionate prevederi exprese legate de imbracamintea purtata de gravide la locul de munca/ postul de lucru.
Daca firma are mentionate in Contractul colectiv de munca (CCM) negociat la nivel de firma si in Regulamentul de ordine interioara (ROI), prevederi privind purtarea obligatorie a unei uniforme de catre lucratori, atunci aceasta uniforma poate fi considerata echipament individual de protectie (EIP) care se asigura gratuit de catre angajator.
Legea ssm nr. 319/ 2006 mentioneaza:
-art.7 al.(6) Măsurile privind securitatea, sănătatea şi igiena în muncă nu trebuie să comporte, în nici o situaţie, obligaţii financiare pentru lucrători.
-art.13 În vederea asigurării condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, angajatorii au următoarele obligaţii:
r) să asigure echipamente individuale de protecţie;
s) să acorde obligatoriu echipament individual de protecţie nou, în cazul degradării sau al pierderii calităţilor de protecţie.
HG nr. 1048/ 2006 privind utilizarea EIP de catre lucratori mentioneaza:
-art.10 al.(1) Echipamentul individual de protectie se distribuie gratuit de angajator, care
asigura buna sa functionare si o stare de igiena satisfacatoare prin intermediul intretinerii,
repararii si inlocuirilor necesare.
al.(2) Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei poate stabili dispozitii pe baza carora sa
se impuna ca lucratorul sa contribuie la costul unui anumit echipament individual de protectie, in situatiile in care utilizarea echipamentului nu este exclusiv pentru locul de munca.
Daca angajatorul este in posesia unei astfel de dispozitii ca cea mentionata la al.(2), aceasta trebuia mentionata in CCM si in ROI, iar lucratorul putea contribui % la costul uniformei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! contravaloarea echipamentului de lucru se suporta ... unni unni Buna ziua! Contravaloarea echipamentului de lucru se suporta de angajat sau de angajator? Multumesc! (vezi toată discuția)
Echipament de lucru loredana1979 loredana1979 Buna seara! As dori sa stiu cine trebuie sa plateasca echipamentul de lucru. Mentionez ca sunt angajata la o firma de paza si in fiecare an echipamentul ... (vezi toată discuția)