avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Buna ziua! Contravaloarea echipamentului de lucru se ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Buna ziua! Contravaloarea echipamentului de lucru se suporta ...

Buna ziua! Contravaloarea echipamentului de lucru se suporta de angajat sau de angajator? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:52, 11 Iunie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare, exista denumirea de echipament individual de protectie care se distribuie gratuit de catre angajator.
-art. 7 (6) Măsurile privind securitatea, sănătatea şi igiena în muncă nu trebuie să comporte, în nici o situaţie, obligaţii financiare pentru lucrători.
-art. 13 În vederea asigurării condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, angajatorii au următoarele obligaţii:
r) să asigure echipamente individuale de protecţie;
s) să acorde obligatoriu echipament individual de protecţie nou, în cazul degradării sau al pierderii calităţilor de protecţie.
HG nr. 1048/ 2006 privind utilizarea de catre lucratori a EIP la locul de munca mentioneaza:
-art. 10 (1) Echipamentul individual de protectie se distribuie gratuit de angajator, care asigura buna sa functionare si o stare de igiena satisfacatoare prin intermediul intretinerii, repararii si inlocuirilor necesare.
(2) Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei poate stabili dispozitii pe baza carora sa se impuna ca lucratorul sa contribuie la costul unui anumit echipament individual de protectie, in situatiile in care utilizarea echipamentului nu este exclusiv pentru locul de munca.
Daca va referiti la uniforma de lucru impusa de angajator, prin ROI al firmei se stabileste modul de plata (procentual pentru lucrator).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare privind obligativitatea purtarii uniformei de catre gravide la locul de munca nushka nushka Buna ziua.Sunt insarcinata in 17 sapt iar locul de munca prevede uniforma desi este o munca de birou,uniforma asigurata din surse proprii si care tinand cont ... (vezi toată discuția)
Cei disponibilizati trebuie sa plateasca c/val eip? Valeriu TUDOR Valeriu TUDOR In urma disponibilizarilor de la Posta Romana salariatilor disponibilizati li se retine c/val EIP pentru perioada nefolosirii acestuia pana la ... (vezi toată discuția)