avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Poprire pe cont
Discuție deschisă în Executare silită

Poprire pe cont

Buna seara , am o intrebare , am primit o instiintare pt poprire pe conturi a unui debit , intrebarea ar fii urmatoarea : daca pe contul respectiv imi intra doar indemnizatia + alocatie de stat , se poate face poprire ? Am citit pe internet un articol unde scrie clar : Banca nu poate insa bloca accesul la toate sumele dintr-un cont, in cazul in care este vorba de salarii, pensii sau venituri destinate asigurarii mijloacelor de existenta. Doar o treime dintr-un salariu sau pensie poate fi blocata in vederea platii datoriilor, iar cand exista mai multe popriri, se blocheaza numai jumatate din valoarea veniturilor.

Exista si venituri ce nu pot fi poprite, pentru niciun fel de datorii, si anume: alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii.

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns :(

Multumesc
Cel mai recent răspuns: hotumattua , utilizator 09:49, 18 Februarie 2014
Poprirea se va face pe contul respectiv oricum (cel care ordona porprirea nu are de unde sa stie ce bani aveti sau primiti dvs. in cont), doar ca banca nu trebuie sa blocheze si sa vireze sumele provenite din indemnizatii. In practica, se intampla foarte des ca banca sa nu verifice provenienta sumelor si sa le blocheze si vireze in contul popririi. Iar apoi dvs. aveti de facut o munca de "Sisif" pentru a va recupera banii. (cu sanse mici de reusita)
Sfatul meu este: 1. sa mergeti si sa retrageti toate sumele pe care le aveti in cont, 2. sa inaintati o notificare bancii prin care le comunicati caracterul special al incasarilor prin acest cont.
Aveti vreun model de notificare , este unul standard sau depinde de fiecare banca in parte ? Pe Instiintarea pe care am primit-o data este 7.02.2014 , care ar fi sansele sa se blocheze contul ? Va multumesc
Banca - in calitatea ei de tert poprit - este obligata sa puna poprire pe cont.

Veti merge la sucursala bancii si veti explica ce anume reprezinta sumele de bani si sa solicitati deblocarea sumei, nu si a contului. De multe ori aceasta se face cu o adresa din partea executorului judecatoresc.
Ar trebui sa faceti dovada ca sumele incasate si virate creditorului in contul popririi provin din alocatii sau sunt destinate platii salariilor....e destul de complicate situatia, deoarece contul poate fi poprit de creditor insa Banca este cea care face retinerea sumelor si virarea lor....De multe ori Banca vrea sa scape cat mai repede de obligatia respective si , daca are bani in contul debitor atunci vireaza integral suma, fara sa mai faca aplicarea celorlalte dispozitii legale referitoare la destinatia sumelor sau la anumite interdictii legale (vezi fostul art.409 al.7 CPC sau actualul art.728 al.7 din NCPC)....Trebuie sa anuntati Banca in ce priveste sumele care reprezinta salarii si/sau alocatii, de fiecare data cand mai primiti notiifcari de poprire. Din pacate legiuitorul nu s-a mai gandit la aceste aspect cand a dat voie executorilor sa instituie popriri fara sa notifice pe debitor......Trebuie sa faceti contestatie la executare,cu o cerere accesorie mai complexa.Consultati un avocat...success!
mergeti la banca si intrebati acolo. ei stiu cu siuranta ca aceste venituri nu pot fi poprite, dar sistemul o face automat. la BT de ex, trebuie sa mergi, le spui sa deblocheze suma si in 5 minute poti ridica banii.

Alte discuții în legătură

Blocare conturi razvan22 razvan22 buna seara mama are o datorie in valoare de 2000 ron iar acum 6 luni a primit de la un executor judecatoresc poprire pe toate conturile de la toate bancile ea ... (vezi toată discuția)
Poprire cont bancar Vata ion Vata ion Bună ziua. Am primit înștiințare ca a fost pusa poprire pe contul bancar. Ma puteți lămuri va rog de ce au fost retrase toate sumele din cont atâta timp ... (vezi toată discuția)
Cine incalca legea? roy1958 roy1958 buna ziua,as vrea sa ma lamuriti intr-o problema: sunt pers.cu invaliditate gr.1 si am girat pe cineva la un c.a.r.Acea persoana nu a platit ratele si un ... (vezi toată discuția)