avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 477 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Desfiintarea consilului director al unei fundatii
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Desfiintarea consilului director al unei fundatii

buna ziua, nu imi este foarte clar daca o fundatie "mama" care are infiintata filiala in alt judet, filiala cu personalitate juridica distinca poate sa schimbe consilul director doar prin decizia filialei mari si in ce lege pot regasi aceste aspecte. concret, fundatia x a fost fondata de 3 pers iar fundatia din teritoriu a functionat pana la un anumit moment cu numele fundatiei x iar ulterior presedintele fundatiei x( care a murit) a infiintat impreuna cu alte 2 pers ( mentionate ca membrii fondatori) fundatia y cu personalitate distincta diferuta, filiala a fundatiei x. in urma decesului acesta a fost inlocuit in ambele fundatii cu alta pers iar acum noua conducere a fundatiei x a schimbat prin decizie luata de ei modificarea consilului director al fundatei y cu ei. cum poate modifica daca fiecare fundatie are statut propriu chiar daca una este filiala celeilalte? in acest caz membrii findatori ce drepturi si obligatii mai au in fundatie? mentionez ca domeniul fundatiei este in invatamant si mai mult decat atat instanta a acceptat cererea lor de modificare a consilului director "; În baza art. 33 din O.G. nr. 26/2000 dispune înscrierea în registrul special al asociaţiilor şi fundaţiilor aflat la grefa .............. a modificării componenţei Consiliului Director al fundatiei .........., conform deciziei Fundaţiei .............cu încheiere de autentificare nr. 7". in adunarea lor generala nu tb sa includa si membrii fondatori ai filialei? acestia nu au fost consultati si nici adunarea generala a fundatiei filiala
si ar mai fi o intrebare cu privire la aderarea intr-o fundatie in domeniul invatamantului, daca noi profesorii dorim sa aderam la fundatia x cum putem solicita acest lucru si in baza carei legi si daca sunt obligati sa ne accepte?
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Februarie 2014
diana666, utilizator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 01:19, 16 Februarie 2014
1. Filiala are capacitatea deplina de actiune, patrimoniu propriu si organe de exercitiu. Singura limitare a capacitatii filialei este de a incheia acte de dispozitie (contracte de diminuare a patrimoniului sau contracte ce angajeaza raspundere patrimoniala a asociatiei) doar cu aprobarea prealabila a CD a fundatiei ”mama”. Deci are capacitate juridica si actioneaza in nume propriu. Chiar si actul de dispozitie produce efecte (drepturi si obligatii) asupra filialei si nu a fundatiei ”mama”

Fiind in cazul unei FUNDATII, atunci fundatia ”mama” sau alte persoane din fundatiei sau filiala (in calitate de parte interesata) poate solicita instantei numirea unui nou CD prin ordonanta presedentiala daca se constata ca nu se poate constitui legal CD. Decesul unei persoane din CD, poate duce la astfel de imposibilitate daca prevederile statutului nu sunt bine reglementate. Este o procedura foarte speciala, intalnita de mine o singura data pana acum, si care presupune introducerea unei cereri in calitate de persoane fizica si nu a fundatiei.

2. Fiind vorba de o fundatie, nu se poate adera la acest tip de organizatie deoarece este o entitate inchisa. Doar in calitate de membru al CD - organ de conducere si administrare. Fondatorii nu pot fi schimbati/inlocuiti/adaugati altii.
In opinia mea, in virtutea principiului simetriei actelor juridice, din moment ce infiintarea unei filiale de asociatie este decisa de organizatia-mama, si dizolvarea ei tot organizatia-mama o poate decide, nu AG al filialei. Filialele desi au personalitate juridica proprie, distincta de a organizatiei-mama, nu au independenta decizionala, ci numai o autonomie, mai larga sau mai putin larga, dupa cum a decis organizatia-mama prin propriul statut sau prin actul de infiintare a filialei. In virtutea principiului juridic potrivit caruia cine poate mai mult poate si mai putin, daca organizatia-mama infiinteaza si desfiinteaza filiala, tot ea ar trebui sa poata sa demita CD si alte organe ale filialei, desi nu ar fi normal sa le poata si numi fara o implicare a membrilor filialei pentru ca totusi avand personalitate juridica proprie, filiala trebuie sa se poata bucura de o anumita autonomie.
Legea insa nu vine cu nicio norma specifica in domeniu si ar fi de dorit ca asemenea aspecte sa fie prevazute in detaliu in statutul organizatiei-mama si in actul de infiintare al filialei ca sa nu fie neclaritati in practica....
Cand e vorba de fundatii, lucrurile sunt si mai complicate si neclare, dat fiind ca in principiu o fundatie nu se poate dizolva voluntar, si fondatorul / fondatorii nu au in acea calitate rol de organ si posibilitate de control a fundatiei dupa infiintarea ei... reguli gandite pentru fundatia "clasica" si neclar cum s-ar aplica la fundatia care e filiala a altei fundatii...
Ultima modificare: Duminică, 16 Februarie 2014
radumititean, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre filiala fundatie egeorgiana25 egeorgiana25 buna ziua as dori sa stiu mai multe despre ce este necesar de a deschide o filiala a unei fundatii.in primul rand membrii fondatori m-au numit director in ... (vezi toată discuția)
Personalitate juridică pentru filiale arti78 arti78 Suntem o filială județeană a unei asociații naționale, care are, prin statut, personalitate juridică. Acest lucru implică faptul că și noi avem ... (vezi toată discuția)
Obligativitate cenzor fundatie ecbrom ecbrom O fundatie cu 3 fondatori, este obligata sa numeasca un cenzor? In ordonanta 26/2000 scrie ca se aplica regulile de la asociatii, adica eu inteleg ca nu este ... (vezi toată discuția)