avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Domiciliul sau resedinta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Domiciliul sau resedinta

Doresc sa clarific urmatorul lucru - in legea cetateniei romane se specifica ca cererea pentru redobandire a cetateniei se depune la locul domiciliului sau resedintei solicitantului prin consulatele Romaniei competente(cu prezentarea permisului de sedere). Spunetimi cum sa inteleg ce e domiciliu sau resedinta. Spre exemplu sunt cetatean al Republicii Moldova, dar ma gasesc in Italia ilegal. Daca o sa solicit in Italia azil politic, autoritatile dupa cum am inteles pe perioada de cel putin 3 luni iti elibereaza permis de sedere a solicitantului de azil. In asa caz pot eu depune cererea de redobandire a cetateniei romane la consulatul Romaniei la Roma.
Cel mai recent răspuns: dorians , utilizator 15:07, 20 Aprilie 2009
Domiciliul dvs. este in Republica Moldova,iar resedinta se poate stabili intr-un loc unde locuiti in mod legal.
Pentru solutionarea cererii alegeti domiciliul unui avocat pe care il angajati unde va pot fi comunicate toate deciziile luate
Cetatenii din rep moldova care au avit rude pana la gradul 4 de cetatenie romana, redobandesc cetatenia printr-o lege special (mai usor)

ATENTIE! Dosarul trebuie depus personal (nu prin avocat) Exceptie fac cayurile in care sunt dovezi care atesta imposibilitate dumneavoastra de a fi prezent (invididate spre exemplu)

Domiciliul este cum a spus si r.gabi in Rep Moldova. Fiecare tara are norme care arata modul in care cetatenii straini pot sa dobandeasca domiciliul

Exemplu
Modul in care se poate obtine stabilirea domiciliului pe teritoriul Romaniei, se gaseste reglementat in OUG nr. 194/2002, republicata si modificata, privind regimul strainilor in Romania. Stabilirea domiciliului in Romania se aproba, la cerere, de catre seful Autoritatii pentru straini. Strainii titulari ai unui drept de sedere temporara in scop de studii nu pot solicita stabilirea domiciliului in Romania.

Strainii isi pot stabili domiciliul in Romania daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) o sedere temporara continua si legala in ultimii 5 ani anteriori depunerii cererii, astfel:
- sederea va fi considerata continua atunci cand perioada de absenta de pe teritoriul Romaniei este mai mica de 6 luni consecutive si nu depaseste in total 10 luni pe intreaga perioada;
- sederea va fi considerata legala atunci cand discontinuitatile intre perioadele pentru care s-a acordat succesiv dreptul de sedere sunt mai mici de 30 de zile consecutive si nu depasesc in total 90 de zile pe intreaga perioada, chiar daca au fost sanctionati contraventional;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Redobandirea cetateniei romane mec mec Sunt cetatean al Republicii Moldova, dar ma incadrez in criteriile de redobandire a cetateniei romane, am depus cerere de programare la Consulatul Romaniei din ... (vezi toată discuția)
Depunerea cererii pentru redobandirea cetateniei romane sandrew sandrew Sunt cetatean Republica Moldova, am depus cerere pentru programarea datei pentru depunerea cererii de redobandire la consulatul romaniei in chisinau in ... (vezi toată discuția)
Angajare cetatean ucranian alsantcalsan alsantcalsan Buna ziua. Stiti cumva care sunt demersurile pentru angajarea unui cetatean ucrainian care nu are permis de sedere sau de munca ? M-ar interesa institutile la ... (vezi toată discuția)