avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 901 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... asigurari sanatate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

asigurari sanatate

buna ziua,mai multi ani am fost coasigurat cu sotul dar divortam si nu am acum servici.in acest caz ce fac,cum platesc asigurari,cum mai benficiez de servicii daca patesc ceva?ce variante sunt?
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 15:15, 17 Februarie 2014
Se pot incheia contracte de asigurare pentru pensie, sanatate si somaj cu Casa de Pensii, Casa de Asigurari de Sanatate, respectiv AJOFM.

1. Se pot asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, in conditiile Legii 263/2010 avocatii, personalul clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate in sistemul public, precum si orice persoana care doreste sa se asigure, respectiv sa isi completeze venitul asigurat.

Baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale o constituie venitul lunar asigurat, prevazut in contractul de asigurare, care nu poate fi mai mic decat suma reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si mai mare decat valoarea corespunzatoare a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Termenul de plata a contributiei de asigurari sociale data de 25 ale lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza plata, in caz contrar datorandu-se dobanzi si penalitati de intarziere, pana la data achitarii sumei inclusiv. Plata contributiei de asigurari sociale se poate face si anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.

Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa, intre persoana interesata sau dupa caz tutorele, curatorul, mandatarul acesteia, desemnat prin procura speciala, si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa de pensii.

Venitul asigurat inscris in contract poate fi modificat prin depunerea unui act aditional, care produce efecte pentru viitor de la data inregistrarii.

Actele necesare inregistrarii contractului de asigurare sunt :
- 2 exemplare contract de asigurare (sunt puse la dispozitie de catre casa de pensii pe site la Formulare)
- copie si original act identitate
- dosar incopciat

Legea bugetului asigurarilor de stat prevede ca se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat.
Potrivit dispozitiilor art. 36 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 804 lei, iar nivelul maxim de 11.490 lei.

Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.

In speta, pentru un venit minim asigurat de 804 lei se va plati suma de 252 lei lunar.


2. Asa cum se dispune in Legea nr.76/2002 se poate asigura în sistemul asigurarilor pentru somaj orice persoana care realizeaza venituri din activitati desfasurate potrivit legii, si care nu sunt asigurate prin efectul legii.
Persoanele fizice pot incheia contract de asigurare pentru somaj cu agenţia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi au domiciliul, daca au cel putin varsta de 18 ani si sunt asigurate in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.

Venitul lunar pentru care se face asigurarea nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit potrivit legii (in prezent, 850 lei), si mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia de asigurare pentru somaj.
Contributia lunara este de 0,5% din venitul asigurat, deci minimum este 4,25 lei.

3. Potrivit dispozitiilor Legii nr.95/2006, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate daca nu are nici un venit se poate asigura prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.

Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (850 lei), iar contributia lunara de plata este de 5,5% din venitul asigurat.

Daca venitul asigurat este egal cu salariul minim pe economie, atunci se va plati o contributie este de 46.75 lei pe luna.


eu daca fac contract nu platesc nimic din urma daca am fost coasigurat,ci din luna respectiva dar eu nu am venituri,anticipat pe mai mult timp nu am cum ,am si copil mic,nu castig nimic.din ce sa platesc?
Daca nu aveti cum sa platiti , atunci nu vad cum sa beneficiati de asigurare medicala.
dar intrebam daca platesc din luna respectiva cei 40 si nu din urma,ca am fost coasigurat,din ce zi a lunii se face si ce acte trebuie.
Plata retroactiva se va putea face incepand cu luna din care nu ati mai fost coasigurata.

Alte discuții în legătură

Plata datoriilor catre stat ca angajat mirelam_d mirelam_d Buna ziua, As dori sa stiu daca in conditiile in care nu lucrez, imi pot plati datoriile catre stat ca si cum le-ar plati un angajat normal ? Unde ma pot ... (vezi toată discuția)
Pot plati din buzunar contributiile? lucianalex lucianalex Buna ziua ! Se pune urmatoarea problema..Sunt angajat cu carte de munca pe salariu minim de 6 luni de zile..Recent am aflat ca angajatorul nu plateste nimic la ... (vezi toată discuția)
Plata la contributii in concediu fara plata ovidiu2012 ovidiu2012 Buna ziua, Eu sunt in concediu fara plata in perioada 13.01-28.03.2014 si as vrea sa stiu ce se intampla cu contributiile la stat in perioada ... (vezi toată discuția)