avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata datoriilor catre stat ca angajat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata datoriilor catre stat ca angajat

Buna ziua,
As dori sa stiu daca in conditiile in care nu lucrez, imi pot plati datoriile catre stat ca si cum le-ar plati un angajat normal ?
Unde ma pot adresa pentru aceasta problema ?
Ultima modificare: Luni, 6 Ianuarie 2014
mirelam_d, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:54, 9 Ianuarie 2014
a. Se pot asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, in conditiile Legii 263/2010 avocatii, personalul clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate in sistemul public, precum si orice persoana care doreste sa se asigure, respectiv sa isi completeze venitul asigurat.

Baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale o constituie venitul lunar asigurat, prevazut in contractul de asigurare, care nu poate fi mai mic decat suma reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si mai mare decat valoarea corespunzatoare a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Termenul de plata a contributiei de asigurari sociale data de 25 ale lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza plata, in caz contrar datorandu-se dobanzi si penalitati de intarziere, pana la data achitarii sumei inclusiv.Plata contributiei de asigurari sociale se poate face si anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.

Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa, intre persoana interesata sau dupa caz tutorele, curatorul, mandatarul acesteia, desemnat prin procura speciala, si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa de pensii.

Venitul asigurat inscris in contract poate fi modificat prin depunerea unui act aditional, care produce efecte pentru viitor de la data inregistrarii.

Actele necesare inregistrarii contractului de asigurare sunt :
- 2 exemplare contract de asigurare (sunt puse la dispozitie de catre casa de pensii pe site la Formulare)
- copie si original act identitate
- dosar incopciat

Având în vedere cuantumul câştigului salarial mediu brut stabilit prin Leg , nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială este de 804 lei, nivelul maxim fiind în sumă de 11.490 lei, aceste valori fiind aplicabile din data de 01.01.2014.

Contributia de asigurari sociale, in procent de 31,3%, se datoreaza de la data incheierii contractului de asigurare sociala, contributia lunara aferenta nivelului minim al venitului lunar asigurat fiind in suma de 252 lei.

b. Asa cum se dispune in Legea nr.76/2002 se poate asigura în sistemul asigurarilor pentru somaj orice persoana care realizeaza venituri din activitati desfasurate potrivit legii, si care nu sunt asigurate prin efectul legii.
Persoanele fizice pot incheia contract de asigurare pentru somaj cu agenţia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi au domiciliul, daca au cel putin varsta de 18 ani si sunt asigurate in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.

Venitul lunar pentru care se face asigurarea nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit potrivit legii (in prezent, 850 lei), si mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia de asigurare pentru somaj.
Contributia lunara este de 0,5% din venitul asigurat, deci minimum este 4 ,25lei.

c. Potrivit dispozitiilor Legii nr.95/2006, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate daca nu are nici un venit se poate asigura prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.

Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (850 lei), iar contributia lunara de plata este de 5,5% din venitul asigurat.

Daca venitul asigurat este egal cu salariul minim pe economie, atunci se va plati o contributie este de 46,75 lei pe luna.

- salariul mediu utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale este de 2298 lei.

- salariul minim brut pe economie 850 lei, de la 01.01.2014 si 900 lei de la 01.07.2014.

mirelam_d a scris:

imi pot plati datoriile catre stat ca si cum le-ar plati un angajat normal ?


In general da, cum a scris freeelis mai sus.
Exista insa datorii pe care un salariat le are iar un ne-salariat nu le are si nu are cum sa le plateasca singur - impozitul pe venit.
De fapt de ce anume vreti sa beneficiati, domna Mirela? Cumva de concediu de crestere copil?
Ma gandeam pur si simplu la faptul ca timpul trece, nu -mi gasesc nicio slujba si va veni ziua pensionarii !!!
Pentru a cumula stagiu de cotizare, asa cum am mentionat mai sus, va trebui sa incheiati contracte de asigurare cu casa de pensii- pentru pensii , casa de asigurari de sanatate - pentru sanatate si cu ajofm-ul - pentru somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii pentru pensie, somaj si sanatate magdalena1957 magdalena1957 As dori sa stiu cum as putea plati asigurarile la sanatate,somaj si pensie daca nu am carte de munca la nici o firma.Se pot plati toate intr-un singur loc si ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata si plata din mana a cartii de munca intrebare1 intrebare1 Buna ziua, Problema mea si raspunsul la ea cred ca intereseaza multe persoane aflate in aceasta situatie. Astept cu nerabdare raspunsul din partea ... (vezi toată discuția)
Asigurari sanatate daniella28 daniella28 buna ziua,mai multi ani am fost coasigurat cu sotul dar divortam si nu am acum servici.in acest caz ce fac,cum platesc asigurari,cum mai benficiez de servicii ... (vezi toată discuția)