avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Firmele care au reprezentanti ai lucratorilor cu ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Firmele care au reprezentanti ai lucratorilor cu atributii SSM transmit Bilantul SSM al angajatorului la ITM?

In modificarile HG1425/2006 - normele de aplicare a Legii nr. 319/2006 privind SSM, se precizeaza ca reprezentantul lucratorilor cu atributii in SSM, preia atributiile CSSM. Acest reprezentant va trebui sa transmita la ITM raportul angajatorului privind Bilantul activitatii SSM a anului anterior? Sub ce forma si in ce perioada de timp de la inceputul noului an?!
Cel mai recent răspuns: SC GEEA RUGBY CLUB SRL , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:53, 18 Februarie 2014
Normele metodolgice de aplicare a legii ssm, aprobate prin HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
"-art.57 (5) In unitatile care au mai putin de 50 de lucratori, unde nu s-a constituit comitet de securitate si sanatate in munca, atributiile acestuia revin reprezentantilor lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii lucratorilor.
-art.69 (1) Angajatorul trebuie sa prezinte, cel putin o data pe an, comitetului de securitate si sanatate in munca un raport scris care va cuprinde situatia securitatii si sanatatii in munca, actiunile care au fost intreprinse si eficienta acestora in anul incheiat, precum si propunerile pentru planul de prevenire si protectie ce se vor realiza in anul urmator.
(2) Angajatorul trebuie sa transmita raportul prevazut la alin. (1), avizat de membrii comitetului de securitate si sanatate in munca, in termen de 10 zile, inspectoratului teritorial de munca."
Atributiile CSSM (cele mentionate la art. 67) se preiau de catre responsabilul ssm daca nu este constituit CSSM.
In practica, responsabilul ssm intocmeste raportul respectiv si toate celelalte documente mentionate la art.70, 71, 72 (si daca este constituit CSSM, responsabilul ssm fiind secretarul comitetului si daca nu este constituit CSSM, fiind greu de crezut ca vreun angajator va intocmi astfel de rapoarte) si propunerile pentru planul de prevenire si protectie impreuna cu conducatorii locurilor de munca. Documentele se aproba de catre angajator, se discuta si se avizeaza in CSSM (daca este constituit) si se trimit sub semnatura anagajatorului, cu adresa de inaintare, cu nr. de inregistrare/ data la ITM.
gigipopa a scris:

Normele metodolgice de aplicare a legii ssm, aprobate prin HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
\"-art.57 (5) In unitatile care au mai putin de 50 de lucratori, unde nu s-a constituit comitet de securitate si sanatate in munca, atributiile acestuia revin reprezentantilor lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii lucratorilor.

Atributiile CSSM (cele mentionate la art. 67) se preiau de catre responsabilul ssm daca nu este constituit CSSM.
In practica, responsabilul ssm intocmeste raportul respectiv si toate celelalte documente mentionate la art.70, 71, 72 (si daca este constituit CSSM, responsabilul ssm fiind secretarul comitetului


Cred ca aici se face o confuzie intre reprezentantul lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul SSM si lucratorul desemnat pentru a se ocupa de activitatile de prevenire si protectie.
In art 5 lit. d) din legea 319/2006 este definit reprezentantul lucratorilor
d) reprezentant al lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii lucratorilor - persoana aleasa, selectata sau desemnata de lucratori, in conformitate cu prevederile legale, sa ii reprezinte pe acestia in ceea ce priveste problemele referitoare la protectia securitatii si sanatatii lucratorilor in munca;

In schimb in SECTIUNEA a 3-a a NM de aplicare a Legii 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006 cu modificari si completari ulterioare sunt precizate modul si conditiile de desemnare, cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca etc. ale lucratorului desemnat SSM.

E adevarat ca in art 57 alin. (5) din NM se precizeaza ca atributiile CSSM-ului revin reprezentantilor lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii lucratorilor dar eu consider ca ii revin acele atributii aplicabile.

As cum se precizeaza in NM angajatorul trebuie sa prezinte, comitetului de securitate si sanatate in munca un raport scris care va fi transmis apoi la ITM avizat de membrii comitetului de securitate si sanatate in munca. Cum avizarea nu se poate face decat intr-o sedinta a CSSM-ului tocmai ca pe marginea raportului sa se discute sa se faca propuneri etc. o astfel de prevedere eu o consider neaplicabila in cazul in care in unitate exista un reprezentant al lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul SSM.
In ce sedinta se poate prezenta raportul pentru avizare? Apoi este prevazuta ca avizarea sa se faca de membrii comitetului si nu doar de reprezentantii lucratorilor (membrii in CSSM).
Ultima modificare: Luni, 17 Februarie 2014
inspectorSSM, utilizator
Multumesc! Da, am sesizat si eu aceste aspecte, insa chiar nu stiu ce ar trebui sa se trimita la ITM : direct raportul sau reprezentantul impreuna cu angajtorul sa intocmeasca un fel de proces verbal al unei sedinte prin care sa se se mentioneze ca s-a discutat raportul si au cazut amandoi de acord asupra celor cuprinse in raport?!?! Se va trimite oricum si raportul?
Daca nu este organizat CSSM la nivelul firmei se transmite doar Raportul anual privind starea ssm in unitate si planul de prevenire si protectie, aprobate de catre angajator.
Daca angajatorul are anumite obiectii asupra acestor unor mentiuni din cadrul acestor documente, va dispune modificarea si completarea dupa caz, inainte de a le aproba si a semna adresa de trimitere la ITM, cu nr. de inregistrare/ data.
A intocmi "...un fel de PV al unei sedinte ...." poate fi considerat fals in acte publice.
Multumesc!De ce credeti ca ar fi fals in ... este un document semnat si inregistrat in documentele firmei, pentru ca oricum se poate numi sedinta intalnirea dintre angajtor si reprezentant, sau pur si simplu se inregistreaza referatul reprezentantului... ceva cam pe acolo!

Alte discuții în legătură

Componenta cssm RaduC82 RaduC82 Buna ziua! As dori, daca este posibil o lamurire privind componenta CSSM: paritatea angajat/angajator se refera numai la membrii CSSM sau include si ... (vezi toată discuția)
Cssm (comitetul de securitate ºi sãnãtate în muncã) RoloTomassi RoloTomassi Buna ziua, as avea nevoie de urmatoarele informatii: Suntem o companie cu 250 de angajati si as dori sa stiu 1. daca membrii CSSM trebuie sa urmeze un ... (vezi toată discuția)
Raportul anual al angajatorului referitor la bilantul activitatii ssm se depune la itm impreuna cu procesul verbal al sedintei cssm din trimestru al anului pentru anul anterior SC GEEA RUGBY CLUB SRL SC GEEA RUGBY CLUB SRL Conform HG1425/2006 - cu modificarile si completarile ulterioare, procesele verbale ale sedintelor CSSM se depun in maxim 10 zile de la acestea la ITM. In ... (vezi toată discuția)