avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Bursa de ajutor social
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Bursa de ajutor social

Am un copil in plasament, elev in clasa a Va, cu grad de handicap III, epilepsie, si am solicitat bursa de ajutor social de la scoala unde frecventeaza cursurile. va rog frumos, sa ma lamuriti daca aceasta bursa sociala de ajutor social este conditionata de starea materiala si financiara a familiei mele. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:20, 19 Februarie 2014
HG nr. 445/1997, ANEXA 1 - CRITERII GENERALE - de acordare a burselor si a altor forme de sprijin material pentru elevii din invatamantul preuniversitar de stat, cursuri de zi

2. ....

Bursele de ajutor social se acorda elevilor in functie de situatia materiala a familiei sau a sustinatorilor legali ori in alte cazuri prevazute de lege.

......

6. Bursele de ajutor social se acorda urmatoarelor categorii de elevi din invatamantul preuniversitar de stat, cursuri de zi:
a) orfani, bolnavi de TBC si care se afla in evidenta dispensarelor scolare, cei care sufera de diabet, boli maligne, sindromuri de malabsorbtie grave, insuficiente renale cronice, astm bronsic, epilepsie, cardiopatii congenitale, hepatita cronica, glaucom, miopie grava, boli imunologice, cei infestati cu virusul HIV sau bolnavi de SIDA, cei care sufera de poliartrita juvenila, spondilita anchilozanta sau reumatism articular, handicap locomotor.
Acordarea burselor pentru motive medicale se face cu avizul medicului abilitat sa avizeze acordarea burselor conform Legii privind asigurarile sociale de sanatate nr. 145/1997, numai dupa efectuarea unor anchete sociale pentru a se analiza starea materiala a familiei;
b) elevii din invatamantul preuniversitar din mediul rural, scolarizati intr-o alta localitate conform Legii invatamantului nr. 84/1995, republicata, cu modificarile ulterioare, pentru care nu se poate asigura masa in natura;
c) elevii proveniti din familii care indeplinesc in mod cumulat urmatoarele conditii:
- nu realizeaza un venit net mediu lunar, pe ultimele 12 luni, pe membru de familie mai mare de 50% din salariul minim net pe economie;
- nu detin terenuri agricole cu o suprafata mai mare de 20.000 mp in zonele colinare si de ses si de 40.000 mp in zonele montane;
d) elevii din unitatile de invatamant de stat, cursuri de zi si cursuri serale, carora li se aplica prevederile art. 10 lit. r) din Legea nr. 42/1990, republicata, in baza certificatului eliberat de Comisia pentru aplicarea Legii nr. 42/1990, care atesta calitatea sa ori a unuia dintre parinti de "Erou-martir" sau "Luptator pentru Victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989", cu una dintre mentiunile: ranit, retinut, ranit si retinut, remarcat prin fapte deosebite, insotit de brevet semnat de Presedintele Romaniei.
7. Pentru obtinerea bursei de ajutor social, elevii sau reprezentantii legali ai acestora depun la comisia de atribuire a burselor din unitatea de invatamant, in termenul stabilit de aceasta, o cerere insotita de acte doveditoare privind dreptul de acordare a bursei de ajutor social.
8. Bursele de ajutor social se acorda la inceputul anului scolar si pot fi revizuite trimestrial, in functie de modificarile intervenite privind veniturile nete lunare ale familiei.
9. Pentru determinarea venitului mediu net lunar pe membru de familie se vor depune acte doveditoare la inceputul fiecarui trimestru.
La stabilirea venitului mediu net lunar pe membru de familie se iau in calcul toate veniturile cu caracter permanent, realizate de membrii familiei, cu exceptia alocatiei suplimentare pentru familiile cu multi copii.
10. Bursa de ajutor social se poate acorda si ocazional, o data pe an, elevilor din invatamantul de stat, cursuri de zi, ale caror venituri nete lunare pe membru de familie nu depasesc 75% din salariul minim net pe economie, pe baza documentelor doveditoare de venituri.
Cuantumul bursei de ajutor social ocazional trebuie sa fie cel putin egal cu cuantumul lunar al bursei de ajutor social.
11. Bursele se acorda pe perioada cursurilor scolare, inclusiv pe timpul pregatirii si sustinerii examenului de bacalaureat sau de diploma si pe perioada practicii in productie.
12. Bursele de ajutor social se acorda si pe perioada vacantelor scolare pentru elevii prevazuti la pct. 6, in urmatoarele situatii:
a) celor care au promovat anul scolar sau celor care la sfarsitul anului scolar sunt corigenti la o singura disciplina de invatamant si au media anuala la purtare cel putin 8,00, cu exceptia celor care au depasit cu doi ani varsta clasei respective;
b) absolventilor clasei a VIII-a care fac dovada ca au reusit la examenul de admitere in clasa a IX-a (anul I) la o unitate de invatamant de stat, cursuri de zi;
c) celor declarati repetenti din motive medicale.
Acestia beneficiaza de burse inclusiv in primul trimestru al clasei a IX-a, respectiv anul I.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bursa sociala situatie ..... victorp victorp Situatia economica a familiei ma indreptateste si imi permite sa solicit bursa sociala . Intrebarile mele sunt : - am doi copii la doua scoli diferite ... (vezi toată discuția)
Burse sociale elevi cristina velescu cristina velescu as dori sa stiu ce acte imi trebuie si ce venit trebuie sa avem pe membru de familie pt a obtine bursa scolara.si cat este aceasta bursa?.multumim! (vezi toată discuția)
Bursa sociala pentru facultate iuliagabriela010 iuliagabriela010 buna ziua,sunt studenta in anul 1 si vreau sa stiu care trebuie sa fie salariul pe persoana pentru a putea beneficia de bursa sociala,am intrebat si la ... (vezi toată discuția)