avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de intretinere cu uzufruct viager - anulare ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de intretinere cu uzufruct viager - anulare sau reductiune?

buna seara as vrea sa vb cu un avocat si daca ma poate indrumua tatal meu a decedat luna trecuta in 15 ianuarie ,tatal meu pe timpul vietii a mai fost casatorit si avand 3 copii de la prima casatorie eu fiind de la a doua casatorie cu inca o sora mama noastra a decedat acuma 7 ani tatal meu a trait cu mama mea 24 ani dupa care mama mea a murit tatal meu anul trecut in 28 noiembrie a facut un contract d intretinere cu uzu fruct viager unuia dintre copii lui de la prima casatorie acesta pana acuma nu l a cautat pe tata timp de 24 ani de ani iar tatal meu a lucrat pana in luna lui decembrie 2013 iar in luna lui ianuarie acestui an a murit!!!se mai poate face ceva?daca eu cu sora mea vrem sa atacam acest act?astept un raspuns va multumesc
si acesta nulitate ce este??
absoluta :)
ro_dan a scris:

absoluta :)




Absolut!

Ce-mi mai plac mie chestiunile spuse cu (oare şi din?) convingere. Ce atîta firească îndoială?

Uite că am eu nişte îndoieli. O fi nulă absolut (convenţia) pentru că creditorul obligaţiei a decedat? O fi nulă absolut pentru că timp de o lună creditorul a îndrăznit să meargă la muncă? O fi nulă absolut pentru că s-a internat în spital înainte cu o zi de sfîntul ajun? O fi nulă absolut pur şi simplu? O fi nulă absolut dar condiţionat? O fi nulă pentru că părţile au vrut să păgubească niscai alţi moştenitori, diminuînd masa succesorală printr-un contract de întreţinere despre care ei ştiau bine că este, de fapt, o donaţie?

Un temei legal, un articol de cod, ceva, ca temei al nulităţii absolute, ne puteţi indica? Întreb doar aşa, de amorul artei... Retoric, carevasăzică, vorba lu' nenea Iancu.

ªi eu zic că răspunsul e mai sus. Dar nu unde îl plasaţi domnia voastră, ci în textul art.1091(4) din noul cod civil şi, mai departe, în normele care reglementează rezerva succesorală şi reducţiunea liberalităţilor şi care, credeţi-mă, nu au nimic a face cu nulitatea, fie ea relativă, fie ea absolută:

Stabilirea rezervei succesorale și a cotității disponibile
Art. 1.091. -
(4) Până la dovada contrară, înstrăinarea cu titlu oneros către un descendent ori un ascendent privilegiat sau către soțul supraviețuitor este prezumată a fi donație dacă înstrăinarea s-a făcut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitației sau în schimbul întreținerii pe viață ori a unei rente viagere. Prezumția operează numai în favoarea descendenților, ascendenților privilegiați și a soțului supraviețuitor ai defunctului, dacă aceștia nu au consimțit la înstrăinare



:bow:
Eu cred ca Themis v-a dat raspunsul corect.
Intentati actiune si notati litigiul la Cartea Funciara.

Alte discuții în legătură

Contractul de vc raveca raveca in contractul de vanzare cumparare scie asa:\"...consimtim la intabularea in CF a dreptului de nuda proprietate asupra imobilului constructii si teren...pe ... (vezi toată discuția)
Contract de întreținere cu uzufruct făcut de mama surorii mele vitrege. nu am și eu dreptul la o cotă din acel apartament? eneramonaloli eneramonaloli buna seara sora mea vitrega de pe mama are contract de intretinere pe apartamentul mamei noastre bun dobandit din urma divortului de tatal meu.apartamentul sa ... (vezi toată discuția)
Dreptul rezervatar tambur tambur tatal meu a cumparat un apartament si a facut acte de vanzare cumparare cu intretinere la un copil celei de-a doua soti am dreptul ca mostenitor rezervatar ... (vezi toată discuția)