avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 295 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... desfiintare post cu 7 zile inainte de conc prenatal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

desfiintare post cu 7 zile inainte de conc prenatal

Buna ziua, va rog mult sa ma ajutati cu un sfat.am primit decizia de desfiintare post de la firma dar mai am doar 7 zile si pot intra in concediul prenatal, am cotizatie de 12 luni la casa de asigurari de sanatate si as dori sa stiu ce trebuie sa fac ca sa imi primesc banii de la ei.

multumesc mult
Cel mai recent răspuns: crimson , utilizator 16:49, 21 Aprilie 2009
Dvs ati anuntat angajatorul, in scris, asupra starii dvs de graviditate? daca da, este un pic mai greu sa va desfiinteze postul

OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca:

"ART. 21
(1) Este interzis angajatorului sa dispună încetarea raporturilor de munca sau de serviciu în cazul:
a) salariatei prevăzute la art. 2 lit. c)-e), din motive care au legatura directa cu starea sa;
Art 2 c) salariata gravida este femeia care anunta în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa îi
ateste aceasta stare;
d) salariata care a născut recent este femeia care şi-a reluat activitatea după efectuarea concediului de lauzie şi solicita angajatorului în scris măsurile de protecţie prevăzute de lege, anexând un document
medical eliberat de medicul de familie, dar nu mai târziu de 6 luni de la data la care a născut;
e) salariata care alapteaza este femeia care, la reluarea activităţii după efectuarea concediului de lauzie, îşi alapteaza copilul şi anunta angajatorul în scris cu privire la începutul şi sfârşitul prezumat al perioadei de alaptare, anexând documente medicale eliberate de medicul de familie în acest sens;
b) salariatei care se afla în concediu de risc maternal;

c) salariatei care se afla în concediu de maternitate;
d) salariatei care se afla în concediu pentru creşterea copilului în varsta de pana la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în varsta de pana la 3 ani;
e) salariatei care se afla în concediu pentru îngrijirea copilului
bolnav în varsta de pana la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în varsta de pana la 18 ani.
(2) Interdicţia prevăzută la alin. (1) lit. b) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni după revenirea salariatei în unitate.
(3) Dispoziţiile alin. (1) nu se aplica în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.

Reorganizarea judiciara si/sau falimentul angajatorului, chiar daca de multe ori sunt in stransa legatura cu dificultatile economice, nu sunt sinomine cu desfiintarea de post.

...............

ART. 22
(1) Salariatele prevăzute la art. 21 alin. (1), ale căror raporturi de munca sau raporturi de serviciu au încetat din motive pe care le considera ca fiind legate de starea lor, au dreptul sa conteste decizia angajatorului la instanta judecătorească competenta, în termen de 30 de zile de la data comunicării acesteia, conform legii.
(2) Acţiunea în justiţie a salariatei prevăzute la alin. (1) este scutită de taxa judiciară de timbru şi de timbru judiciar.
ART. 23
În cazul în care o salariata contesta o decizie a angajatorului, sarcina probei revine acestuia, el fiind obligat sa depună dovezile în apărarea sa pana la prima zi de înfăţişare.
ART. 24
(1) Angajatorul care a încetat raportul de munca sau de serviciu cu o salariata prevăzută la art. 21 are obligaţia ca, în termen de 7 zile de la data comunicării acestei decizii în scris către salariata, sa transmită o copie a acestui document sindicatului sau reprezentanţilor salariaţilor din unitate, precum şi inspectoratului teritorial de munca ori, după caz,
Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici.
(2) Copia deciziei se însoţeşte de copiile documentelor justificative pentru măsura luată.
ART. 25
(1) Inspectoratul teritorial de munca pe a cărui raza îşi desfăşoară activitatea angajatorul sau, după caz, Agenţia Nationala a Funcţionarilor Publici, în termen de 7 zile de la data primirii deciziei prevăzute la art. 23, are obligaţia sa emita aviz consultativ corespunzător situaţiei constatate.
(2) Inspectoratul teritorial de munca sau, după caz, Agenţia Nationala a Funcţionarilor Publici va transmite avizul angajatorului, angajatei, precum şi sindicatului sau reprezentanţilor salariaţilor din unitate."

Va sfatuiesc sa cautati pe net si sa lecturati in intregime OUG 96/2003. Daca nu gasiti, scrieti-mi o adresa dvs de email pe pm si v-o trimit eu.
Sunt de aceeasi parere ca si "Tudor Valeriu" si "crimson".
Nu au cum sa nu va plateasca daca depuneti concediul medical in termenul precizat de lege. Va fi problema lor si inca destul de mare daca nu va vor plati si veti sesiza Inspectia Muncii.
Mai este un aspect.
In perioada concediului prenatal si postnatal - cel de maternitate (126 zile) contractul de munca se suspenda, de drept, in baza concediului medical. Asta inseamna ca zilele de preaviz nu pot curge asa cum isi doreste angajatorul si se suspenda si ele pana cand se termina concediul medical.
Concediul medical inseamna incapacitate temporara de munca, drept urmare, anagajtorul nu va poate desface contractul de munca in perioada concediului medical.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz concediere salariata gravida bvr bvr Dragi colegi de forum, As dori sa supun atentiei dvs urmatorul caz: Salariata unei firme primeste preaviz de concediere articolul 65 alin. dupa cateva zile ... (vezi toată discuția)
Intoarcerea la munca dupa concediu pt crestere copilului stefan338 stefan338 in data de 14 mai 2006 mi se termina concediul pt cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani. firma la care lucrez nu vrea sa ma mai primeasca . ce pot ... (vezi toată discuția)
Cine plateste concediul prenatal leydutza leydutza buna ziua, ma numesc Alina si as vrea sa va spun in mare problema mea si daca cineva detine informatii descpre cazul meu sa-mi dea detalii. Sunt insarcinata ... (vezi toată discuția)