avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 220 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutor de somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutor de somaj

Pot obţine ajutor de şomaj dacă realizez venituri din cedarea de folosinţă bunuri (închirierea unei camere din apartamentul în care locuiesc) în valoare de 241 lei/lună?
Mulţumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:52, 21 Februarie 2014
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au avut ultimul loc de muncã ori au realizat venituri în acea localitate.

2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art.15
...
(2) Prin activitati autorizate potrivit legii se intelege activitatile economice desfasurate de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale şi/sau intreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale.

3. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

4. Art.34(1), lit.b) inseamna:
- cat esti somer sa nu ai alte venituri;
- daca ai, totusi, alte venituri, acestea pot fi realizate numai din activitati autorizate potrivit legii si care trebuie sa fie mai mici de 500 lei lunar.

5. Din textul de lege de mai sus reiese ca puteti cumula indemnizatia de somaj cu venituri mai mici de 500 lei lunar dar numai din activitatile de PFA, I.I. sau I.F.

6. Cand va veti inregistra la Agentia de Somaj vi se va cere si o adeverinta de la Fisc cu veniturile dvs.

7. - De cand, prin Legea 250/2013, s-a modificat Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca trebuia sa apara pana acum si modificarea Normelor de aplicare a ei, fapt ce nu s-a intamplat.
- De aceea intrebati mai bine la Agentia de Somaj care s-ar putea sa fi primit ceva instructiuni noi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumul indemnizatie de somaj cu venit din i.f. corynutzabella corynutzabella buna ziua.lucrez de 3 ani la o firma care in final s-a hotarat sa ne trimita in somaj deoarece nu au mai luat lucrari. ideea e ca eu am un if impreuna cu mama ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de somaj + venituri ca zilier? soboy soboy Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu o problema!In perioada somajului ,daca lucrezi ca zilier sau cu conventie mai pot beneficia in continoare se ... (vezi toată discuția)
Somaj + salariu silvia99 silvia99 va rog frumos, exista vreo situatie in care indemnizatia de somaj se poate cumula cu salariul ? de genul celor in care se poate cumula pensia anticipata ... (vezi toată discuția)