avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Asigurare de viata
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Asigurare de viata

Buna ziua.
Am si eu o probleme.Tatal meu a facut un imprumut la banca acum 5-6 ani,Banca respectiva la obligat sa faca o asigurare de viata la o firma "X" de asigurari.A fost vorba de un imprumut facut pe o perioada de 5 ani, din care a platit 2 ani si sa intamplat ca tatal meu sa sufere un deces.Cana mama a umblat sa recupereze bani de pe asigurare sau ce-l putin sa nu mai plateasca banca in continuare acei 3 ani sa lovit de un refuz categoric.I sa spus ca nu are deptul la nimic si ca este nevoita sa plateasca in continoare banca.Mentionez ca mama nu aparea pe contractul cu banca,nici nume nici semnatura nimic,doar tatal figura. Intrebarea mea este acum odata ce a platit in continuare banca pana sa incheiat toti cei 5 ani, acum se mai poate recupera ceva ???vr-o suna de bani de la banca sau de la firma de asigurari???
Cel mai recent răspuns: Doinita Stingaciu , Avocat 16:47, 23 Februarie 2014
Trebuie citit cu atentie clauzele contractuale.
In general in cazul in care imprumutantul plateste si o asigurare pentru ca in cazul in care devine inapt de plata din cauza decesului, societatea de asigurare plateste suma ramasa din imprumut catre banca!
Este foarte putin probabil sa trebuiasca platita rata in continuare de catre mama dumneavoastra. In cazul unei asemenea asigurari, banca trebuie sa faca demersurile sa recupereze banii. Va recomand sa mergeti cu documentele la un avocat, daca se insista in plata in continuare a creditului. Aveti grija sa nu existe un termen obligatoriu de notificare in scris a decesului catre banca.
Dupa cum ati mentionat, desi a intervenit decesul, mama a platit in continuare creditul pana la stingerea datoriei.Situatia este dificila, in asigurari termenul de prescriptie este de doi ani.
Ce va ramane este sa verificati tipul de asigurare, conditiile aferente contractului, daca a fost facuta in mod oficial avizarea decesului la asigurator (se pare ca nu!).Ar mai exista posibilitatea ca tipul de asigurare sa fie cu acumulare si atunci s-ar putea cere restituirea/rascumpararea contului de catre mostenitorii legali.
Daca au trecut deja trei ani de la data decesului titularului de credit, s-a cam terminat povestea cu recuperarea banilor de catre familia persoanei decedate, intrucat asigurarile facultative se prescriu in termen de doi ani, dupa decretul 167/1958, valabil atunci:(.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata asigurarii, la o rata, in caz de deces catre banca alinaeliza2003 alinaeliza2003 Buna ziua, am o intrebare: in urma cu 5 ani si jumatate a decedat mama mea, din cauze naturale, am fost la asigurari si nu ne-a putut ajuta pentru ca mama nu ... (vezi toată discuția)
Recuperare polita asigurare de viata la terminarea achitarii creditului forminte forminte Buna ziua, Am in derulare un credit pentru nevoi personale, iar la incheierea Contractului de credit pentru consum am platit contravaloarea unei polite de ... (vezi toată discuția)
Se restituie bani din asigurare? tm06cristi tm06cristi Scot o anumita suma de bani de la o banca,banca face o asigurare de viata pe timp de 10 ani la la suma scoasa intrebarea mea este se restituie acesti bani ... (vezi toată discuția)