avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Martor in dare de mita
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Martor in dare de mita

Art. 82 din Codul de procedură penală prevede că „persoana vătămată poate fi ascultată ca martor, dacă nu este constituită parte civilă în cauză sau nu participă în proces ca parte vătămată”[3]. Astfel, incapacitatea părţilor de a fi chemate ca martori este limitativă, în sensul că persoanele care şi-au pierdut calitatea de părţi în cauză pot fi ascultate ca martori. În practică, s-a menţionat că nici o dispoziţie legală nu interzice într-o cauză de luare de mită audierea ca martor a mituitorului atunci când acesta este scos din cauză pentru motivele de nepedepsire prevăzute de lege.

Pe scurt...cineva a fost chemat ca martor intr-un dosar de dare de mita , pentru a da declaratii.A declarat tot , a recunoscut tot.
In concluzie ... dupa ce acesta recunoscut fapta , nu se schimba calitatea din martor in inculpat ?
Nu este o "moda actuala" de a se aduce prima data la declaratii ca martor si ulterior sa ii schimbe calitatea(sub pretextul sa recunosti tot ca nu patesti nimic).
Este o capcana a procurorilor si ofiterilor dga ?

De ce se procedeaza in felul acesta ? Declaratiile martorului nu pot fii folosite impotriva lui , dar totusi , se ajunge in cazul in care martorul recunoaste , devine inculpat si il asteapta multe drumuri la judecatorii ?
Se audiaza ca martor pentru a evita pedepsirea martorului ?
Deci e bine sau nu ca a fost chemat ca martor ?
Scuze de eventualele greseli :((
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 22:00, 22 Februarie 2014
Care este intrebarea principala?
Se audiaza ca martor pentru a evita pedepsirea martorului ?
Tot nu inteleg.
Daca instanta apreciaza ca martorul trebuie audiat se va audia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Avocat ales pitic1991 pitic1991 Poate un avocat sa reprezinte in acelasi timp, intr-un dosar penal, in timpul urmaririi penale sa fie aparator ales al martorilor si sa-i insoteasca la ... (vezi toată discuția)
Marturie mincinoasa meseriasu6_9 meseriasu6_9 Buna seara.....am si eu o nelamurire...in urma cu cativa ani,mai exact 2 a avut loc o bataie in barul in care ma aflam,drept urmare am fost si martor iar la ... (vezi toată discuția)
Luare de mita, clasare Callliope Callliope Am fost martor denuntator intr-un dosar de luare de mita, si am primit ca se claseaza: Avand in vedere ca martorii ..... au denuntat faptele de dare de mita ... (vezi toată discuția)