avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Avocat ales
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Avocat ales

Poate un avocat sa reprezinte in acelasi timp, intr-un dosar penal, in timpul urmaririi penale sa fie aparator ales al martorilor si sa-i insoteasca la declaratii la organul judiciar și apoi sa vina sa reprezinte in instanta intimatul la o plangere penala de netrimitere in judecata?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 22:44, 2 August 2015
Eu zic ca se poate.Avocatul trebuie sa aprecieze si singur.
Instanta este cea care trebuie sa aprecieze daca ar fi vorba de interese contrare.

Intre martori si persoana intimata trebuie sa existe un conflict de interese sau sa se ajunga la alte situatii defavorabile pentru martorii care au fost asistati de respectivul avocat.

Eu spre exemplu am vrut sa apar si inculpatul si partea vatamata dar procurorul nu a fost de acord.Am participat insa la audiere ca avocat al partii vatamate in scopul aflarii adevarului.
Partea vatamata era de fapt un fost martor care a devenit parte vatamata ca il hartuiau.
Din punctul meu de vedere nu exista vreo problema dar procurorul nu a vrut cu niciun chip.
Era insa un caz atipic..

Oricum, intre inculpat si parte vatamata pare la o prima vedere sa existe in mod generic ceva care sa nu permita...
Detaliile insa pot conta enorm.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Iulie 2015
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Procedural vorbind avocatul asistă sau reprezintă doar părţile ori subiecţii procesuali in procesul penal, martorul nu face parte din aceste categorii, dar in general se permite avocatului sa fie prezent la audierea martorului, avand in vedere faptul ca in NCPP nu se mai pot audia persoane fara calitate procesuala si de multe ori initial se audiaza in calitatea de martor, calitate care ulterior se schimba in cea de suspect.
Tot in NCPP se stipuleaza ca: „Părţile sau subiecţii procesuali principali cu interese contrare nu pot fi asistaţi sau reprezentaţi de acelaşi avocat”.
Mergand pe acelasi rationament opinez ca daca nu sunt interese contrare, ar fi posibil.
Martorii sunt angajati ai societatii unde sef este suspectul (partea parata). Martorii au avut ca aparator ales avocatul care a venit la camera preliminara si a reprezentat intimatul.
Ca sa intelegeti cumva avocatul nu poate sa acuze si sa apere apoi aceeasi persoana si apoi iar sa o acuze si apoi tot el sa o apere.
Daca se afla pe aceeasi parte a baricadei nu exista de fel probleme.

Insa se pot intampla probleme in cursul urmaririi penale si martorul sa ajunga acuzat si sa scape suspectul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contrarietate de interese in proces penal? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Ce parere aveti, un avocat poate apara si partea vatamata si invinuitul in cursul fazei de urmarire penala? Avem ca speta un caz de pruncucidere in care ambii ... (vezi toată discuția)
Ordinea administrarii probelor in timpul urmaririi penale aidu aidu In calitate de suspect, am solicitat procurorului administrarea probei cu audierea persoanei vatamate. Am aflat ulterior ca a fost deja audiata persoana ... (vezi toată discuția)
Plangere penala-martorul poate fi asistat de avocatul ales la declaratia data? pitic1991 pitic1991 Buna seara, In timpul urmaririi penale un martor are voie sa se prezinte la declaratie asistat de avocat? Am facut o plangere penala si martorul s-a ... (vezi toată discuția)