avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Taxare la intretinere dupa cum arata camerele CCTV din ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Taxare la intretinere dupa cum arata camerele CCTV din scara blocului

buna seara,

Comitetul asociatiei de proprietari urmareste regulat cand intru si ies din bloc prin
intermediul camerelor de luat vederi. Exista, din cele spuse de ei, un calendar
in care este bifat cine iese (cine intra) si unde merge, pt a fi taxat corespunzator la intretinere.

In plus, taxarea este dupa bunul plac al comitetului. De ex. timp de 2 luni de zile au locuit 5 persoane in ap. Dupa care au locuit 3 persoane. Ei bine, comitetul pretinde ca au locuit si in a 3a si a 4a luna tot 5 persoane. Deci, din punctul meu de vedere, comitetul este de rea credinta. Mai mult, acelasi comitet "inchide ochii" cand la firma care functioneaza in bloc si care este agreata de ei, urca mai multe persoane, iar la intretinere firma plateste utilitati doar pt o persoana.

Deschid o (mare) paranteza pt a arata cateva dintre abuzurile comitetului in ceea ce priveste CCTVul.
a)Cand mi s-au furat lucruri de ale mele de pe scara nu s-a sesizat nimic.
b) Cand pe scara s-au inregistrat stricaciuni, nimeni din comitet nu a pomenit nimic. Nu se stie prin urmare daca stricaciosul e vreun strain sau locatar din bloc. E adevarat ca la nivelul cu pricina nu exista camere de luat vederi dar interesant este ca s-a incercat sa mi se explice ca faptasul vrenise de pe acoperisul blocului desi nu existase nici o urma de fortare al lacatului,intact de altfel pe terasa blocului.. Si asta ca sa mai apara noi cheltuieli de reparatii la intretinere.

c) Si cel mai important: In bloc un nene, fost membru de comitet si agreat de actualul comitet (caci ar fi sustras ceva fonduri ale blocului si ar fi acoperit de cei in functie..), face pe nebunul. De fapt, el are o patalama de persoana cu nevoi psihice speciale si cand vreun locatar al blocului cere comitetului socoteala, uncheasul il ia frumos la bataie. Si politia nu poate interveni ca are patalama omu'..

Si ma intreb: poate fi lasat comitetul sa supravegheze aceste camere in conditiile astea?

Exista vreo solutie legala sa mai fie infranati baietii astia in actiunile lor?

multumesc pt timpul dvs
Cel mai recent răspuns: gabri2 , utilizator 12:44, 27 Februarie 2014
In primul rand interesativa daca sunt respectate legile in viguare in ceea ce priveste supravegherea video, cum ar fi anuntarea la intrarea in imobil ca este supravegheat video, da exista un contract de instalare al sistemului de la o firma autorizata igpr. In caz contrar puteti sa va adresati unei sectii de politie si ei vor veni si amenda comitetul.
1-Pentru perioadele in care proprietarul sustine ca in apartament au locuit mai putine persoane exista cerere oficiala adresata asociatiei de proprietari prin care sa fie comunicata solicitarea de calculare cote intretinere dupa numarul real de locatari ?
2-
Cand mi s-au furat lucruri de ale mele de pe scara nu s-a sesizat nimic.



Conform norme in vigoare ,nu se poate schimba aspectul sau destinatia parti comune decat cu acordul asociatiei de proprietari
Nu este permisa depozitarea de bunuri pe partea comuna,cale de acces in imobil
3-Existenta sistemului de supraveghere este benefica in conditiile in care informatiile stocate sunt utilizate cu buna credinta
Pe de alta parte pentru clarificarea legalitatii instalarii sistemului de supraveghere si in special pentru accesul si utilizarea informatiilor stocate,puteti sa solicitati precizari atat la nivelul asociatiei de proprietari in temeiul art 10 din L nr 230/2007 cat si la autotritatile in domeniu
4-In temeiul disp
HG nr 1588/2007 Art. 12. - Proprietarii membri ai asociatiei, pe langa drepturile si indatoririle prevazute in statutul asociatiei de proprietari, au si urmatoarele drepturi si obligatii:

I. - Drepturi:

c) sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si sa aiba acces, la cerere, la orice document al acesteia;
d) sa primeasca explicatii cu privire la calculul cotei de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari si, eventual, sa o conteste la presedintele asociatiei de proprietari, in termen de 10 zile de la afisarea listei de plata. Presedintele asociatiei de proprietari este obligat sa raspunda la contestatie in termen de 7 zile;
Ultima modificare: Duminică, 23 Februarie 2014
ynocentta, utilizator
gabri2 a scris:
Si ma intreb: poate fi lasat comitetul sa supravegheze aceste camere in conditiile astea?
Exista vreo solutie legala sa mai fie infranati baietii astia in actiunile lor?

Pai camerele de luat vederi au fost instalate tocmai ca cineva sa poata viziona inregistrarile atunci cand este cazul. Nu cred ca sta cineva 24 din 24 de ore cu ochii pe camerele de luat vederi. Acestea inregistreaza 24 din 24, stocheaza imaginile si atunci cand este nevoie aceste inregistrari pot fi vazute. Daca nu cei din conducerea asociatiei, atunci cine sa gestioneze aceste inregistrari!?
Poate ca implicandu-va in activitatile asociatiei, ale comitetului executiv pe care l-ati ales, o sa puteti lua impreuna decizii mai bune. Participati la adunarea generala, spuneti-va punctul de vedere, vedeti si parerea celorlalti proprietari, solicitati-le votul pentru problemele importante... Prin votul vecinilor in adunarea generala puteti deveni membru in comitet si participati direct la aplicarea legislatiei pentru administrarea asociatiei dumneavoastra.
Sau, glumind pentru ca azi e sarbatoare, deveniti unul din "baietii astia" care se ocupa de asociatia dumneavoastra!
multumesc pt raspunsul imediat din partea dvs.
Presupunand ca sunt ok in partea legata de formalitati, cum ramane cu informatiile pe care le au despre familia mea si pe care le folosesc importiva mea daca ridic intrebari?
Am vrut sa raportez la politie iar poli m-a intrebat care e blocul cu pricina, si, f amabil, s-a oferit sa-i someze telefonic pe cei in cauza. Pai ce incredere sa mai ai in autoritati??!

Exista vreo sansa, si as vrea sa ma adresez si unui avocat de pe forum, ca asociatia sa fie indeprtata din functie daca se dovedeste ca face abuz de atributii?

Nu cred ca intr-un stat civilizat ca Romania, sa se poata permita sa se dea in cap locatarului la el acasa. Daca ii este teama de alterarea sanatatii sale, sa taca din gura si sa se supuna "legii majoritatii". Pt ca aceasta asociatie functioneaza la limita legalului (alegere, hotarari, etc) si sistemul ei e de a fi informat comitetul, iar locatarii nici nu se cunosc intre ei. Daca ceilalti din bloc, din lipsa de timp si neuroni, pt problema specifica, se multumesc cu starea asta de lucruri, trebuie sa o fac si eu?

.. am vrut sa intreb la politie care lege se aplica supravegherii camerelor de luat vederi de pe holul blocului. Caci pe situri parerile sunt impartite.

adica.. to be or not to be ...sa ma adresez sau nu unui avocat? merita?
In cazul in care celorlalti proprietari nu le pasa. Caci baietii din comitet au mijloacele lor de a face politica.. De ex (doar unul din cele multe), putini proprietari platesc loc de parcare, caci nu vad sa aiba nr de inregistrare al masinii pe locul de parcare. Comitetul le "ofera" aceste locuri si se naste o relatie amicala personala intre "baietii din comitet" si proprietarul auto, etc, etc. Mai punem la socoteala si bata celui cu tidula si oamenii tac si nu vin la adunari.

Toate bune, dar eu?

:-/

Ultima modificare: Duminică, 23 Februarie 2014
elga50, moderator
reglementarea sistemelor de supraveghere (care sunt parte a sistemelor antiefractie) se face prin legea 333 din 2003....interesat de citit este articolul 28 litera 2 si litera 6. Aici gasiti legea [ link extern ]

Alte discuții în legătură

Camere video in blocuri Octav1996 Octav1996 Biroul executiv al unei asociatii de locatari poate impune locatarilor montarea unor camere video in scarile blocului? Precizez ca majoritatea locatarilor nu ... (vezi toată discuția)
Date cu caracter personal monitorizare video asociatie de propietari Andra Alexa Andra Alexa As vrea sa stiu cum pot sa aflu de la asociatia de propietari acte care sa releva faptul ca ma poate monitoriza pe camerele de luat vederi si cine are dreptul ... (vezi toată discuția)
Cine are dreptul de a vedea inregistrari video din bloc? Sever Simion Sever Simion Avand in vedere legea protectiei datelor cu caracter personal, as dori sa stiu, multumesc, cine are dreptul sa vizualizeze non stop cum e la noi, prin WIFI, ce ... (vezi toată discuția)