avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident auto/alcoolemie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident auto/alcoolemie

Intr-o seara, dupa ce am consumat alcool m-am suit la volan pentru al duce pe prietenul meu acasa, intr-o curba am pierdut controlul volanului si am intrat in-trun stalp de semafor. La locul accidentului au venit mai multe ambulante si masini de politie. In urma testarii cu alcooltestul s-a dovedit ca aveam o concentratie de 0,73 gr/l alcool in aerul expirat. Mi s-au prelevat 2 probe biologice la intreval de 1 ora, iar rezultatele sunt de 1,3 respectiv 1,4. Daca s-ar putea ati putea sa imi spuneti daca am vre-o sansa ca in urma procesului sa scap fara anularea permisului de conducere? A treia zi de la accident costul reparatiei stalpului fiind suportat de catre mine, detinand chitante si factura pentru acestea, ca urmare nu am parte civila implicata in proces. va multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 22 Aprilie 2009
jonnyparai, utilizator
Sactiunea penala poate fi pedeapsa cu inchisoarea , cu suspendarea conditionata a acesteia , iar permisul poate sa nu fie anulat (din cele mentionate de dvs...)
daca in urma procesului penal veti primi o condamnare cu suspendare conditionata a executarii pedepsei, permisul vi se va anula.
in toate cazurile de condamnare cu suspendare sau cu executare pentru conducere sub influenta bauturilor alcoolice permisul de conducere se anuleaza.
Ultima modificare: Luni, 27 Aprilie 2009
bustiuc elena, utilizator
daca in urma procesului penal veti primi o condamnare cu suspendare conditionata a executarii pedepsei, permisul vi se va anula
Anularea permisului de conducere se dispune in urmatoarele cazuri:

a) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, pentru o infractiune care a avut ca rezultat uciderea sau vatamarea corporala a unei persoane , savarsita ca urmare a nerespectarii regulilor de circulatie;

b) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru infractiunile prevazute la art. 77, art. 78 alin 92), art. 79 alin. 91), (2), (4) si (5), art. 81 alin (1) si (2), art. 82 alin (1) si art. 84 alin (3);

c) permisul de conducere a fost obtinut in perioada in care titularul se afla in urmarire penala pentru una dintre infractiunile prevazute la art. 24 alin. (6);

d) titularul permisului de conducere i s-a aplicat, printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva , pedeapsa complementara a interzicerii exercitarii profesiei sau ocupatiei de conducator de vehicule, prevazuta la art. 64 lit. (c) din Codul Penal;

e) permisul de conducere a fost obtinut cu incalcarea normelor legale , situatie constatata de instanta competenta;

(2) Permisul de conducere se anuleaza si in cazul in care titularul acestuia a decedat.
(3) Procedura anularii permisului de conducere se stabileste prin regulament.

Asadar, institutia anularii permisului de conducere intervine in situatii grave, limita, in care faptele savarsite atrag raspunderea penala sau documentul a fost obtinut in mod ilegal.

Evident ca fiece situatie mentionata in cuprinsul art.101, prezinta o anume particularitate. Elementul special de care este conditionata aplicarea masurii de anulare a permisului de conducere, este dat de existenta hotararii judecatoresti definitive si executorii.

deci nu intotdeauna cand se dispune suspendarea , e obligatorie si anularea permisului de conducere;)
Ultima modificare: Miercuri, 22 Aprilie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alcool la volan, consecinte nelu1976 nelu1976 in data de 8 decembrie 2010 un amic a fost prins la volan baut cu 0,66 alcool in aerul expirat,1,20 in sange la prima recoltare si 1,40 la a 2-a.are proces ... (vezi toată discuția)
Infractiuni privind circulatia pe drumurile publice marinela10 marinela10 Buna ziua! Am si eu o intrebare. Tatal meu a fost prins beat la volan. A fost condamnat la 8 luni de inchisoare cu suspendare, dar despre permis nu sa ... (vezi toată discuția)
Alcoolemie noul cod penal mirc94 mirc94 buna ziua, in luna iulie am fost prins la volan cu o alcoolemie de 1.5 in sange. dupa ce am fost al procuror, acesta a tot amanat iar acum am aflat ca noul ... (vezi toată discuția)