avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 247 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Activitatea la o asociatie nonprofit
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Activitatea la o asociatie nonprofit

Buna ziua,
1. Am o asociatie non-profit care se axeaza pe ajutorarea copiilor nevoiasi, cu dizabilitati si pe dezvoltarea educationala. In actele constitutive nu am gasit niciunde CODUL CAEN?????
-2.O alta problema, eu ca si membru fondator, respectiv vicepresedinte pot sa ma angajez ca si contabil pentru conducerea contabilitatii?(sunt contabil expert )
-3.Asociatia este infiintata din 2010, dar nu a avut nici un fel de activitate pana anul acesta. Momentan am o sponsorizare si depunem cererea 230. Indeplinim conditii de eligibilitate pentru a aplica la un proiect prin fonduri europene, si daca da, unde sa caut? M-ar interesa un centru de recreere pentru copii, pt ca aici in comuna noastra nu avem nimic amenajat pentru copii, primaria nu a facut nimic.(suntem dintr-o comuna de langa Santana de Mures)
-4.Un functionar public(un colaborator cu care voi lucra la proiect) poate intra in asociatie, sau cu angajare?
5. Se poate face un "protocol de colaborare" cu Scoala din comuna ? Cadrele de la scoala vor sa introduca programul "after school" platit din cei 2%, iar diferenta de la parinti. Cum se procedeaza? Se face angajarea cadrului didactic pe asociatie, ii platim un salariu din "donatiile parintilor" plus sponsorizari,...?
Mai vreau un model de "Regulament de ordine interioara", "Buget de venituri si cheltuieli".... sunt novice in ramura aceasta- eventual o carte sa citesc tot ceea ce inseamna derularea unei activitati intr-o asociatie.
6. La o actiune de strangere de fonduri organizata de scoala,- o sa mergem dupa sponsorizare daca este nevoie de ceva-,pe suma de bani adunati, Asociatia face chitanta de "donatie", pe care apoi, o doneaza la randul ei Scolii, pt obiectivul propus cu ocazia respectivei actiuni, sau pur si simplu acea suma de bani nu mai trebuie rulata prin asociatie, ci prin PJ"Scoala......"?
7. Sub tutela cui se afla scoala in mediul rural- Ministerul Educatiei , respectiv Inspectoratele judetene, sau Primarii locale? Pentru ca la scoala e nevoie de niste lucrari de reparatie, care, dupa parerea mea, trebuie efectuate de institutia de care apartin scolile, nu?
Directoarea scolii nici nu stie ce bani primeste anual de la Inspectorat, nu vede nici macar Bugetul de venituri si cheltuieli, care-l face contabila de la Primarie. Bugetul este public, nu? ar trebui sa se faca sedinta de Consiliu pt a vedea executarea Bugetului pe anul trecut, ce bani au primit si unde s-au dus, ca la Scoala sigur nu. Cum functioneaza chestia asta? cine face bugetul? Va rog sa ne ajutati sa facem lumina in acest caz, sa ajutam directoarea sa-si intre in atributiuni, pt ca ea nici nu stie ce are dreptul sa intrebe si ce nu, se multumeste cu ce-i spune contabila de la Primarie.
Cum anume ne putem ajuta reciproc Primaria-Scoala si Asociatia?
va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 13:15, 19 Februarie 2015
lukserv a scris:

daca parintii se hotarasc sa sprijine aceasta activitate , benevol, deci cu acordul lor scris, si anume prin plata partiala a acestui serviciu de "after school", si restul din alte venituri incasate de ONG, nu este ok?, de ce s-ar considera activitate economica?, nu inteleg la ce v-ati referit.


La faptul ca daca un sponsor sau donator beneficiaza personal sau apropiatii lui ex. persoane din familie de servicii prestate sau lucrari executate sau bunuri produse / livrate de cel care primeste sponsorizarea sau donatia, aceasta va fi considerata simulatie si recalificata ca fiind in realitate o plata a unei livrari de bunuri sau prestari de servicii ./ executare de lucrari, si acele venituri ale ONG-ului vor fi considerate ca fiind dintr-o activitate economica si in mod gresit considerate venit de tip non-profit, si se va pune problema de impozitare si, daca au fost sume mari si parea ca s-a actionat cu intentie, nu din eroare, la inregistrarea acelor venituri ca donatii sau sponsorizari, miroase si a dosar penal de evaziune fiscala.... Faptul ca o parte din cheltuielile cu acele servicii de after school sunt acoperite din surse care sunt cu adevarat de tip non-profit (donatii, sponsorizari, 2% etc. venite de la unii care nu beneficiaza direct sau indirect de acele servicii) si doar o parte vin de la beneficiarii directi sau indirecti ai acestor servicii cu continut patrimonial, nu schimba situatia - partea de bani veniti de la cei care beneficiaza direct sau indirect (prin copii lor) trebuie considerate si tratate ca venituri din activitate economica si nu trecute ca donatie sau sponsorizare... ca nu intra in definitia legala a donatiei sau sponsorizarii.... O eventuala cale de explorat ar fi ca parintii sa devina membri in asociatia care opereaza gradinita / after school-ul (daca nu e fundatie) si banii de la ei sa vina ca si cotizatie / contributie fixa si sa beneficieze de acele servicii ca drept statutar, dar atunci nu trebuie sa fie calculate clasic ex. pe zile / ore in care copii au beneficiat de after school, ca atunci tot simulatie este, cu riscuriel de rigoare....). Sau sa vina banii la ONG prin ceva intermediari, sa nu fie legatura contractuala directa de donatie sau sponsorizare intre parinti sau firma parintilor si gradinita / ONG-ul care presteaza copiilor acelor persoane serviciile de after school.... Multe gradinite, crese, ONG care organizeaza chestii de after-school sau petreceri pentru copii etc. incaseaza de la parinti pretul serviciilor prestate si le inregistreaza ca "donatii" sau "sponsorizari" sau "contributii" si le considera venit din activitati non-profit, dar in opinia mea este o practica profund ilegala care se poate lasa oricand nu doar cu sanctiuni mari fiscale, ci si cu dosare penale....
ok, acum am inteles, va multumesc mult pentru raspuns. O sa va mai cer sfatul pe viitor pana ne familiarizam cu aceste aspecte deosebite ale asociatiilor.
buna ziua. o asociatie nonprofit cu profil protejarea naturii, poate beneficia de donatii de 20 % din impozitul pe profit, sau numai pentru cauze sociale?
multumesc
Ultima modificare: Duminică, 5 Octombrie 2014
NICULIN, utilizator
Poate atrage sponsorizari in numerar si in natura de la societatile comerciale si sa le foloseasca potrivit scopului si obiectivelor din statut.
20% din impozitul pe profit, dar nu mai mult de trei la mie din cifra de afaceri, este suma pe care o entitate platitoare de IMPOZIT PE PROFIT o poate redirecta din impozitul pe profit datorat de ea statului catre un ONG, inclusiv cele cu preocupari de protectia naturii, domeniile fiind o lista mai lunga, nicidecum doar cele din sfera social / umanitar / caritabil... Acea redirectare este o SPONSORIZARE (Nu donatie!) si trebuie incheiat contract de sponsorizare cu respectarea normelor legale de profil, inclusiv si in special ale Legii 32 / 1994 privind sponsorizarea.

Alte discuții în legătură

Program after school nicoletasilvesan nicoletasilvesan Buna ziua, Sunt profesor si as dori sa stiu daca pot organiza in scoala cursuri de after school si sa pot fi platita cu bani obtinuti din sponsorizari. ... (vezi toată discuția)
Diferente intre ong si sc angi prunaru angi prunaru As dori va rog sa aflu diferenta dintre un ONG si o SC.Ca fiscalitate si impozite vorbind si alte avantaje.Multumesc. (vezi toată discuția)
Legi si norme de functionare after school Loredana-M Loredana-M Vreau sa-mi infiintez un after school. Ma intereseaza dupa ce legi si norme functioneaza aceasta institutie. Va multumesc pentru orice ajutor. Loredana-M (vezi toată discuția)