avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Credit bancar neachitat, salariul incasat in contul ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Credit bancar neachitat, salariul incasat in contul sotiei. Mai poate fi executat silit?

un navigator face un imprumut bancar.dupa ce obtine suma, roaga firma angajatoare cu sediul in strainatate sa ii vireze banii in contul sotiei.( care nu a semnat ptr acel imprumut).nu are bunuri mobile sau imobile pe numele sau.cum recupereaza banca banii in acest caz?
Cel mai recent răspuns: desirelia75 , utilizator 15:45, 28 Februarie 2014
E putin confuz mesajul dvs. Care bani sunt virati in contul sotiei? Salariul respectivului? Banii otinuti din creditul respectiv? Cine nu are bunuri mobile? Sotul care s-a imprumutat? Sotia ? Banca va recupera banii de la debitorul principal, cel care a incheiat ctr.de credit cu respectiva institutie bancara, de la codebitor, de la girant/girantii acestuia.
cel care a contractat crediul nu are nimic pe numele sau.doar salariu de navigator.dupa ce incaseaza creditul, ca sa nu ii poata fi executat contul sau bancar, roaga firma angajatoare din straintate sa ii vireze salariul in contul sotiei sale.niciunul dintre cei doi nu are bunuri mobile sau imobile, iar sotia nu a semnat ptr creditul contractat, deoarece la acea vreme nu erau casatoriti.
Bună ziua,

Dacă Dvs. sunteţi soţia, nu aveţi motive să vă faceţi griji (cu excepţia situaţiei în care, ulterior căsătoriei, aţi semnat vreun adiţional la contractul de credit, prin care creditoarea respectivă a reuşit să vă "prindă" în tructura de garanţii).

Dacă însă Dvs. sunteţi "marinarul", atunci aveţi dreptul doar la un optimism moderat. Legea română prevede posibilitatea instituirii popririi pe salariu direct la angajator. Dvs. spuneţi că angajatorul este o entitate din străinătate. E foarte probabil ca lucrurile să stea la fel şi în ţara respectivă. În acest caz, dacă creditoarea chiar vrea, va putea face uz de regulile privitoare la executarea silită transfrontalieră. Soarta demersului va depinde de raporturile dintre România şi ţara respectivă (membru sau nonmembru UE, eventuale tratate internaţionale bilaterale), de felul în care guvernează speţa regulile de drept internaţional privat şi, nu în ultimul rând, de (repet) voinţa creditoarei de a vă urmări. Dacă se va hotărî să iniţieze procedurile respective (greoaie şi costisitoare, e drept), nota Dvs. de plată va depăşi în final cu mult valoarea creditului neachitat...
nu ar putea fi executati mai usor ( prin validarea popririi eventual ) banii virati de angajatorul strain ptr marinar in contul sotiei? aceasta avand calitate de tert poprit in conditiile in care banii lui sunt in contul ei?
Nu cred, pentru că banii dintr-un cont curent sunt prezumaţi a fi ai titularului acelui cont. Pentru a se dovedi contrariul, executorul ar trebui să obţină cel puţin un extras de cont detaliat al contului respectiv. Or, pentru a face asta, ar trebui să îşi poată justifica solicitarea, ceea ce e greu: banca ar putea oricând invoca obligaţia de apărare a secretului bancar. Pe de altă parte, chiar dacă ar reuşi cumva să instituie poprirea (Dvs. vorbiţi şi despre o validare, dar pentru asta trebuie dovedit faptul că soţia datorează acei bani "marinarului", ceea e tare greu în mod practic), soţia s-ar putea apăra uşor pe calea contestaţiei, invocând regulile de confuziune ce sunt de natura unui contract de cont curent.

Alte discuții în legătură

Se poate cere partajarea unui cont bancar ? desirelia75 desirelia75 am un debitor si sotia acestuia.am o hotarare definitiva si irevocabila in care debitorul e obligat la plata unei pensii de intretinere.debitorul a solicitat ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu banca floare de gheata floare de gheata Buna ziua, Daca a fost instituita poprire de catre creditor asupra drepturilor salariale la angajator si a instituit poprire si la banca unde se vireaza ... (vezi toată discuția)
Cum pot face ca pensia de întreținere să fie virată în contul meu, nu în cel al executorului? sombreros sombreros Buna ziua. Este normal ca executorul, contractat de mine, sa primeasca pensia mea alimentara in contul lui bancar? Suma, reprezentand pensia alimentara, a fost ... (vezi toată discuția)