avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Cafeneaua economiştilor Certificare declaratii
Discuție deschisă în Cafeneaua economiştilor

Certificare declaratii

Dragi colegi ce parere aveti?


2014-02-22 | Comunicat de presă-Ministerul de Finante

"Începând cu data de 1 ianuarie 2014, ca urmare a încetarii suspendării dispusă prin Legea nr. 162/2012, devin aplicabile dispoziţiile alin. (5) al art. 83 din Codul de procedură fiscală care stabilesc că:

„(5) Declaraţiile fiscale anuale ale contribuabililor persoane juridice vor fi certificate de catre un consultant fiscal, în condiţiile legii, cu excepţia celor pentru care este obligatorie auditarea."

Faţă de prevederea legală susmentionata, precizam următoarele:

Codul de procedură fiscală nu prevede posibilitatea respingerii declaraţiei fiscale anuale în situaţia în care aceasta nu a fost certificată de către un consultant fiscal şi, de asemenea, nu prevede nici sancţiuni contravenţionale în caz de nerespectare a acestei obligaţii.

Declaraţiile fiscale depuse de contribuabili, chiar necertificate, se înregistrază la registratura organului fiscal, se procesează şi se utilizează pentru toate scopurile fiscale prevăzute de lege.

Organul fiscal competent, în virtutea rolului său activ prevazut de art. 7 alin. (1) si (5) din Codul de procedură fiscală, poate totuşi informa contribuabilii asupra neîndeplinirii obligaţiei de certificare a declaraţiei fiscale în vederea aplicării corecte a prevederilor legislaţiei fiscale.

Totodată, precizăm că, prin proiectul de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea si completarea unor acte normative şi alte măsuri fiscal-bugetare, publicat şi pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, s-a propus, printre altele, abrogarea prevederilor art. 83 alin. (5) din Codul de procedură fiscală. De asemenea, prin acest proiect de act normativ a fost schimbat conceptul cu privire la certificarea declaraţiilor fiscale astfel că, certificarea declaraţiilor fiscale, inclusiv a declaraţiilor fiscale rectificative, a devenit opţională."
Asa ii in fiecare an, apare cate o lege total aiurea, apoi apare o ORRdonanta de Guvern ce anuleaza acea lege.

Acum 2,3,4 ani tot asa era ca trebuie consultant fiscal, apoi a fost anulat.
Trebuia totusi sa se dea legea. Eu unu as recomanda certificarea lor, din mai multe motive, unul dintre ele fiind faptul ca trebuie sa le mai dam de munca si consultantilor fiscali, mai castiga si oamenii o paine, si se mai plimba putin banii prin piata...

Respect,
Dan Preda.
Ultima modificare: Marți, 25 Februarie 2014
ContSters307306, utilizator
da..de acord cu legea,dar sa fie certificarea numai la unele firme,asa cum am inteles e optionala.
Cu respect d-nul Dan_preda,sunteti de acord dupa ce munciti la intocmirea decl.101 sa mai intocmiti si un dosar pentru consultant fiscal si sa mai faceti drumuri si cheltuiala de energie si bani pentru certificarea declaratiei?
Adica aceeasi munca de 2ori si platita poate cu mult mai mult..
Pardon....
Buna seara,

Va respect opinia si asa cum am mai spus-o si cu alte ocazii, imi place sa fiu contrazis.

Nu sunt de acord cu munca inutila, si aici va dau dreptate.
Nu am zis nici ca as fii de acord sa mai muncesc o data si pentru consultantul fiscal, dar orice lucru in viata are parti bune si parti rele, in functie de "unghiul" din care privesti.
Partea rea este munca noastra si impovararea fiscala a societatilor.
Partea buna este activitatea consultantilor si o suplimentare a veniturilor.

Daca dvs ati fii consultant, ce parere ati avea? V-ati dorii niste bani in plus sa va puteti platii datoriile afacerii dvs? (cursuri, chirie, utilitati, taxe, salarii etc)

Respect,
Dan Preda.
Piata libera eu stiu ca inseamna cerere si oferta.
Am inteles oferta exista dar cererea unde este?

Pe mine ma deranjeaza trei aspecte-

-ca se inoculeaza incorect ideea ca firmele cu declaratiile certificate vor prezenta un grad de risc scazut (si vor avea controale mai putine) -total fals-mi se pare o discriminare fata de alte firme ce nu isi vor putea permite sa plateasca consultant;
Cine isi imagineaza ca se v-a face o baza de date cu firmele ce sunt certificate sunt intr-o grava eroare.Argument-bilanturi semnate de persoane ce nu au la baza macar un curs de contabilitate.-nu am vazut nici macar un singur caz sa fie cineva sanctionat.
Daca totusi se v-a face mi se pare o discriminare intre categoriile profesionale si CECCAR-ul trebuie sa raspunda pentru asta.
-lipsa unei minime raspunderi a consultantilor;
-garantiile pe care le ofera autoritatile in privinta consultantilor-\"certificarea v-a fi facuta de experti\" de unde are dl.Chitoiu informatii cu privire la pregatirea profesionala a consultantilor.

Banuiesc ca isi pregateste un loc caldut acum ca si-a dat demisia,dar fatalitate intre timp este urmarit penal.

Nu am nimic cu consultantii fiscali,dar consider ca nu este corect sa se faca cadou o lege pentru o anumita categorie profesionala in conditiile in care de ani de zile ne luptam cu piata \"neagra \" a contabilitatii.Nu s-a luat nicio masura de combatere a evaziunii fiscale pe piata contabilitatii.
Corect este sa se scoata la suprafata evaziunea fiscala din piata contabilitatii nu sa impovareze firmele cu alte tarife suplimentare si din punctul meu de vedere inutile.
Eu de maine,nu o sa fiu mai atenta cum prelucrez,interpretez documentele,cum intocmesc declaratiile doar pentru ca o v-a certifica un consultant.Asta am facut-o mereu,o fac si o voi face,pentru ca eu nu lucrez de frica ca o sa-mi certifice un consultant declaratia cu \"rezerve\".
Eu imi respect angajamentele,clientii si pe mine.

@pt.colegul Dan Preda-nu,nu mi-as dori bani nemunciti.

PS.1.Daca vine Ministrul Sanatatii la Min.de Finante banuiesc ca de maine o sa fie obligatoriu pt.toate firmele sa-si angajeze medic la firma,etc
PS.2.Eu as propune avocat net o dezbatere publica la care sa fie invitati cei din conducerea CECCAR.Eu ma inscriu prima!
Ultima modificare: Marți, 25 Februarie 2014
Contabilitate sector 4 evoCONTA, Contabil

Alte discuții în legătură

Declaratiile fiscale anuale – formularul 101 – vor fi certificate obligatoriu? ContSters74561 ContSters74561 Declaratiile fiscale anuale – Formularul 101 – vor trebuie certificate obligatoriu, de la 1 ianuarie 2010, de catre un consultant fiscal, conform ... (vezi toată discuția)
Proiect de lege cum comentati? ccfccf ccfccf http://www.cdep.ro/proiecte/bp/2010/000/40/9/pl49.pdf http://www.cdep.ro/proiecte/bp/2010/000/40/9/em49.pdf si legea ghiseului unic la ... (vezi toată discuția)
Activitati contabile permise pfa Ioan Seria Ioan Seria Buna seara, Va rog sa ma ajutati cu informatii intr-o speta. Acum cateva zile am fost angajat de o clienta, expert contabil si auditor financiar sa o ... (vezi toată discuția)