avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Cafeneaua economiştilor Certificare declaratii
Discuție deschisă în Cafeneaua economiştilor

Certificare declaratii

Dragi colegi ce parere aveti?


2014-02-22 | Comunicat de presă-Ministerul de Finante

"Începând cu data de 1 ianuarie 2014, ca urmare a încetarii suspendării dispusă prin Legea nr. 162/2012, devin aplicabile dispoziţiile alin. (5) al art. 83 din Codul de procedură fiscală care stabilesc că:

„(5) Declaraţiile fiscale anuale ale contribuabililor persoane juridice vor fi certificate de catre un consultant fiscal, în condiţiile legii, cu excepţia celor pentru care este obligatorie auditarea."

Faţă de prevederea legală susmentionata, precizam următoarele:

Codul de procedură fiscală nu prevede posibilitatea respingerii declaraţiei fiscale anuale în situaţia în care aceasta nu a fost certificată de către un consultant fiscal şi, de asemenea, nu prevede nici sancţiuni contravenţionale în caz de nerespectare a acestei obligaţii.

Declaraţiile fiscale depuse de contribuabili, chiar necertificate, se înregistrază la registratura organului fiscal, se procesează şi se utilizează pentru toate scopurile fiscale prevăzute de lege.

Organul fiscal competent, în virtutea rolului său activ prevazut de art. 7 alin. (1) si (5) din Codul de procedură fiscală, poate totuşi informa contribuabilii asupra neîndeplinirii obligaţiei de certificare a declaraţiei fiscale în vederea aplicării corecte a prevederilor legislaţiei fiscale.

Totodată, precizăm că, prin proiectul de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea si completarea unor acte normative şi alte măsuri fiscal-bugetare, publicat şi pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, s-a propus, printre altele, abrogarea prevederilor art. 83 alin. (5) din Codul de procedură fiscală. De asemenea, prin acest proiect de act normativ a fost schimbat conceptul cu privire la certificarea declaraţiilor fiscale astfel că, certificarea declaraţiilor fiscale, inclusiv a declaraţiilor fiscale rectificative, a devenit opţională."
Eu ziceam sa se poata infinta mai multe asociatii, dar nu pe bucatele de sectoare de activitate monopoliste, ci cu aceleasi functii si aflate in concurenta. Rolul acestora trebuie sa fie doar administrativ iar verificarea competentelor sa se faca in centre universitare.
Departe de mine sa acuz colegi care.,daca,nu sunt membri CECCAR inseamna ca lucreaza la negru.Eu vorbesc doar de cei care incaseaza bani la negru,neavand nicio forma de angajare legala in vreun fel.
Inca odata subliniez ma deranjeaza lipsa raspunderii consultantilor si inducerea in eroare cu privire la posibilitatea de a nu mai fi controlate firmele daca au certificare.Stim cu totii ca asta este o mare minciuna.
Atunci nu vad de ce nu ar fi firmele mai putin controlate daca un expert contabil tine contabilitatea.Ca doar e expert!!
Din pacate existenta mai multor organisme nu va garata in niciun caz protectia profesionistilor. Acest aspect este deja cunoscut.
De fapt aceste organisme, care sectioneaza profesia contabila, nu fac decat sa se bucure oarecum pe nedrept de cotizatiile membrilor. Pentru ca sa fim seriosi, orele de pregatire profesionala obligatorii efectuate in cadrul acestor organisme, nu sunt nici pe departe suficiente pentru mentinerea unui nivel profesional de top.

Asa cum am spus mai sus, se ajunge ca pentru aceleasi servicii prestate clientilor sa platim taxe catre doua organisme. Cum defalcam serviciile si cum explicam clientilor pentru care prestam servicii de contabilitate, ca pentru consultanta in domeniul fiscal pe care o prestam in misiunile de tinere a contabilitatii, va trebui sa-i taxam separat?

Oricum, se pare ca a fost rezolvata aceasta alba-neagra cu certificarea. Nu este obligatorie.=D>
Stim cu totii ca obtinerea diplomei universiare nu iti da anumite competente pe care numai practica o poate face. De asemenea, sunt practicieni autodidacti care sunt eliminati, desi sunt buni profesionisti, de tendinta ultrareglementarii profesiei.

De aceea, competentele referitoare la practica in domeniul contabilitatii trebuie sa fie stabilite cu mult discernamant. Adica, sa nu eliminam un autodidact, dar totusi doar exceptional sa fie asimilat cu un economist, iar un economist sa practice meseria la nivel de baza, fara restrictii, inclusiv la modul independent gen P.F.A. sau S.R.L. celelalte competente gen expertiza sau consultanta sa fie certificate suplimentar, dar nu de organisme monopoliste ci de oricare dintre universitati iar asociatiile profesionale sa apere interesul membrilor. Nu exclud posibilitatea existentei unor specilisti certificati care sa fie neafiliati.

Aceasta ar fi in opinia mea descrierea pietei libere in domeniu contabilitatii.
Am cazut pe jos la faza cu sanctiunile.

www.avocatnet.ro/content/art...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratiile fiscale anuale – formularul 101 – vor fi certificate obligatoriu? ContSters74561 ContSters74561 Declaratiile fiscale anuale – Formularul 101 – vor trebuie certificate obligatoriu, de la 1 ianuarie 2010, de catre un consultant fiscal, conform ... (vezi toată discuția)
Proiect de lege cum comentati? ccfccf ccfccf http://www.cdep.ro/proiecte/bp/2010/000/40/9/pl49.pdf http://www.cdep.ro/proiecte/bp/2010/000/40/9/em49.pdf si legea ghiseului unic la ... (vezi toată discuția)
Activitati contabile permise pfa Ioan Seria Ioan Seria Buna seara, Va rog sa ma ajutati cu informatii intr-o speta. Acum cateva zile am fost angajat de o clienta, expert contabil si auditor financiar sa o ... (vezi toată discuția)