avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1315 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Registru jurnal asociatie proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Registru jurnal asociatie proprietari

Va rog frumos daca se poate sa-mi raspunda si mie cineva,cum se completeaza registrul jurnal pentru o asociatie de proprietari si daca se inregistreaza la anaf?Se trec toate documentele justificative:facturi,chitante(incasari,plati)care apartin asociatiei lunar?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ordinul spune multe dar are si greseli ca multe alte ordine.
In contabilitatea in partida simpla se lucreaza cu registre, cu situatii contabile, cu fise individuale, cu centralizatoare...., dar nu se lucreaza cu conturi contabile, cu simboluri. Iar in instructiunile de completare a registrului jurnal se spune ca:
In coloanele 5 si 6 se trece simbolul conturilor debitoare si respectiv creditoare.

Pai ce simboluri cunoaste un administrator chiar atestat care nu stie planul de conturi? Planul de conturi, modul de folosire, corelatia, functia acestor conturi sunt cunoscute "doar" de persoane cu pregatire de contabil sau de economist. De aceea in contabilitatea in partida simpla, adresandu-se si persoanelor care nu au pregatire contabila, nu se folosesc conturi contabile. Iar Ordinul 1969/2007 precizeaza in anexa 2 ca:
Persoanele juridice fără scop patrimonial pot utiliza toate formularele prevăzute în anexa la prezentele reglementări, sau numai o parte dintre acestea, în funcţie de elementele specifice activităţii desfăşurate.
La asociatii, daca aveti contabilitate in partida simpla, nu e nevoie de registru jurnal.
Stiu ca este un topic vechi dar va rog poate ma "iluminati" si pe mine. Ramane valabila partea cu registrul jurnal dupa ultimele legislatii? Adica nu trebuie sa-l completez daca suntem in partida simpla? Multumesc anticipat

Adriantot a scris:

Ordinul spune multe dar are si greseli ca multe alte ordine.
In contabilitatea in partida simpla se lucreaza cu registre, cu situatii contabile, cu fise individuale, cu centralizatoare...., dar nu se lucreaza cu conturi contabile, cu simboluri. Iar in instructiunile de completare a registrului jurnal se spune ca:
In coloanele 5 si 6 se trece simbolul conturilor debitoare si respectiv creditoare.

Pai ce simboluri cunoaste un administrator chiar atestat care nu stie planul de conturi? Planul de conturi, modul de folosire, corelatia, functia acestor conturi sunt cunoscute "doar" de persoane cu pregatire de contabil sau de economist. De aceea in contabilitatea in partida simpla, adresandu-se si persoanelor care nu au pregatire contabila, nu se folosesc conturi contabile. Iar Ordinul 1969/2007 precizeaza in anexa 2 ca:
Persoanele juridice fără scop patrimonial pot utiliza toate formularele prevăzute în anexa la prezentele reglementări, sau numai o parte dintre acestea, în funcţie de elementele specifice activităţii desfăşurate.

In Bucuresti, Birourile de pe langa primariile de sector cer acest Registru Jurnal.
El e greu de tinut manual dar sistemele moderne de calcul il tin automat.
In legea asociatiilor de propriatri scrie ca trebuie tinut acest registru jurnal: nu se face referire la contabilitate in partida simpla sau dubla.
In librarii exista tipizate cu Registru Jurnal fara conturi. Se trece data, numar document, explicatii si suma. El este util in cazul in care se pierd documente originale din arhiva asociatiei.
Concluzie: discutati cu cei de la primarie !
Daca ei il vor, trebuie sa le faceti pe plac !
Ultima modificare: Duminică, 29 Aprilie 2018
Dr.Virgil Dan Amza, Evaluator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@ Dr.Virgil Dan Amza - unele primarii de sector cer acest Registru in format comercial, nu in sistem automat ( xerox).

@ Gigeltavalitu - este obligatoriu sa completati Registru, daca tineti contabilitatea in partida simpla.
Din 2007 cand a aparut 1969 nu s-a facut referire la conturi/simboluri, se poate verifica si in modelul de tipizat.
Din ianuarie 2018, nici noul ordin 3103 nu face referire la conturi/simboluri.
Mergeti la primarie si vedeti cum vor acest Registru, model tipizat (comercial) sau model automat (xerox).

Alte discuții în legătură

Simbol conturi registru jurnal ndan57 ndan57 Buna ziua, va rog daca ma poate ajuta cineva cu acele \\"Simbol Conturi\\" din Registrul Jurnal pe care trebuie sa-l complectez in urma unei verificari din ... (vezi toată discuția)
Registru jurnal Osanca Osanca Buna seara, va rog sa-mi spuneti daca trebuie intocmit Registru Jurnal intr-o asociatie de proprietari. Multumesc. (vezi toată discuția)
Registru jurnal mihasi mihasi Am preluat o asociatie de proprietari, insa am intampinat o problema. Cursurile le-am facut mai demult si nu le mai gasesc. Va rog sa-mi precizati daca in ... (vezi toată discuția)