avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Detasare personal in Germania
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Detasare personal in Germania

cazul este urmatorul:
firma din Romania doreste detasarea de personal in Germania.In acest caz ma intereseaza urmatoarele:
-trebuie intocmit act aditional la CM care sa prevada detasarea?

-CM se suspenda sau ramane activ in Romania? Daca ramane activ in Romania, ceea ce mi se pare firesc, impozitul pe salariu se retine tot aici?

-avand in vedere ca legea prevede plata unui salariu minim egal cu cel din tara de detasare (Germania, pt domeniul respectiv) care este tratamentul diferentei dintre salariul prevazut in prezent in CM si diferenta pana la minimul impus in tara de detasare? Firma din Romania trebuie sa mareasca salariul angajatului pana la nivelul minim (Euro din Germania) echivalent in lei?

-detasarea se face pe o perioada de 1 an cu prelungire din 6 in 6 luni.Cum se acorda diurna in acest caz? La inceputul fiecarei luni?

-in afara formularului A1, care se depune in Germania, ce acte trebuiesc depuse la autoritatile din Romania?

-firma din Romania suporta cheltuielile legate de transport si cazare; sunt ele deductibile in acest caz ?

multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:38, 23 August 2018
1. Detasarea salariatilor in alte tari - cum aplicam corect prevederile legale?
Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/art...

2. În vederea detaşării lucrătorilor români în ţările U.E., angajatorul român, care deja a identificat relaţiile comerciale ce îl încadrează în dispoziţiile Directivei 96/71/CE, va parcurge următoarele etape:
1. încheie cu salariaţii săi câte un act adiţional (la contractul individual de muncă existent), privind exercitarea temporară (pentru cel mult 24 de luni) a unor lucrări sau sarcini corespunzătoare atribuţiilor de serviciu în afara locului lor de muncă (în cadrul unor servicii cu caracter transnaţional), menţionând:
a. durata detaşării;
b. moneda în care vor fi plătite drepturile salariale, precum şi modalităţile de plată;
c. prestaţiile în bani şi/sau în natură aferente desfăşurării activităţii;
d. condiţiile de climă;
e. dispoziţiile principale din legislaţia muncii din ţara în care are loc detaşarea, pentru acordarea drepturilor cel puţin la nivelul minim de reglementare iar dacă există lucrători comparabili la sediul angajatorului U.E. (care prestează aceeaşi muncă sau una similară) la nivelul acestora, respectiv: perioadele maxime de lucru/minime de odihnă; durata concediilor anuale plătite; salariul, inclusiv plata orelor suplimentare (cu precizarea că alocaţiile specifice detaşării sunt considerate parte a salariului minim, în măsura în care nu sunt vărsate cu
titlu de rambursare a cheltuielilor suportate efectiv pentru detaşare - cheltuielile de transport, cazare şi masă); securitatea, sănătatea şi igiena la locul de muncă; măsurile de protecţie aplicabile condiţiilor de muncă şi de încadrare în muncă a femeilor însărcinate sau care au născut de curând, copiilor şi tinerilor; egalitatea de tratament între bărbaţi şi femei, precum şi alte dispoziţii în materie de nediscriminare);
f. obiceiurile locului a căror nerespectare i-ar pune în pericol viaţa, libertatea sau siguranţa personală;
g. condiţiile de repatriere a lucrătorului, după caz;
2. se interesează care sunt principalele prevederi naţionale ale statului de destinaţie care au rezultat în urma transpunerii directivei, verificând, în special, dacă trebuie să comunice vreunei autorităţi detaşarea salariaţilor săi;
3. anterior detaşării, încheie înţelegerea/convenţia de prestări servicii cu angajatorul la care aceasta se dispune;
4. obţine formularele A1 de la C.N.P.A.S., care vor însoţi salariaţii detaşaţi în cadrul prestării de servicii transnaţionale (acestea dovedesc exclusiv menţinerea titularului acestuia la sistemul de securitate socială din statul de trimitere), respectiv formularul E 101 valabil pentru 12 luni, dacă detaşarea (dispusă, pe maxim aceeaşi perioadă) operează în Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveţia;
5. anterior detaşării, va înregistra în REVISAL durata perioadei de muncă ce urmează să fie prestată în străinătate, durata normală a timpului de muncă şi repartizarea acestuia, salariul, sporurile şi cuantumul acestora, explicând la câmpul alte detalii „detaşat în cadrul prestării de servicii transnaţionale în...”
6. anterior detaşării, va transmite catre ITM REVISALUL completat cu informaţiile de la pct. 5;
7. anterior detaşării, va completa dosarele profesionale ale lucrătorilor detaşaţi cu actele adiţionale privind detaşarea;
8. pe durata detaşării (deoarece menţine raporturile de muncă cu lucrătorii săi, exact ca la delegare), va continua să întocmească foi colective de prezenţă, state de plată;
9. asigură virarea salariilor către lucrătorii detaşaţi şi virează impozitul pe salarii, precum şi contribuţiile sociale aferente, pe teritoriul României, sub rezerva aplicării, în anumite condiţii, a prevederilor fiscale din ţara de destinaţie;
10. ia măsuri ca lucrătorii detaşaţi să respecte disciplina muncii, asigurând, în special, implementarea obligaţiilor contractuale pe care şi le-a asumat faţă de beneficiar;
11. numeşte o persoană (din rândul lucrătorilor detaşaţi) care să ţină legătura cu autorităţile din România.

Citeste mai mult:
www.avocatnet.ro/content/for...


www.avocatnet.ro/content/for...

multumesc

cum se factureaza aceste cheltuieli cu detasarea (salariul complet acordat in Ro,diurna, transportul, cazarea) firmei unde se trimite personalul? pe baza contractului dintre parti?
este corecta mentionarea in factura a sumei atat in ron cat si in Euro?
crystyna2000 a scris:

multumesc

cum se factureaza aceste cheltuieli cu detasarea (salariul complet acordat in Ro,diurna, transportul, cazarea) firmei unde se trimite personalul? pe baza contractului dintre parti?
este corecta mentionarea in factura a sumei atat in ron cat si in Euro?


Cred ca ar trebui sa postati aceasta intrebare in Sectiunea Contabilitate , acolo veti primi mai multe raspunsuri.
Buna ziua d-na Cristina, se pare ca faceti confuzii mari referitor la termenii detasare si delegatie.

Nu cunosc exact definitia in Romania a celor 2 termeni, referitor la durata. Adica pana la cate zile este definita ca si delegatia, si de la cate zile incepe detasarea.

Insa din punctul de vedere al legislatiei germane, daca o persoana lucreaza in Germania (detasat sau delegat) peste 183 zile, este considerat ca veniturile sunt obtinute in Germania, iar angajatul este obligat la plata impozitului si a asigurarilor sociale in Germania. Firma romana are obligatia de a vira toate aceste contributii sociale (asigurare medicala, pensii, somaj, etc) plus impozitul corespunzator, in contul casei de asigurari germane, respectiv fiscului german.
Aceasta inseamna ca d-voastra ca si firma, va trebui sa va anuntati la fiscul german si la o casa de asigurari germana pentru a fi luati in evidenta.

Inregistrarile in contabilitatea romaneasca le veti face in baza documentelor de plati din Germania. Se recomanda sa va deschideti un cont bancar in Germania pentru a efectua mai usor si mai rapid platile, dar acestea le puteti efectua si din Romania direct.

Este recomandat sa va informati mai exact asupra tuturor obligatiilor ce le aveti in general, si nu doar in Romania sau la persoane abilitate din Romania (referitor la aspectele legate de legislatia romaneasca), ci ar trebui sa va adresati si persoanelor specializate in sau din tara in care urmati sa va desfasurati activitatea. In caz contrar s-ar putea sa aveti fie d-voastra ca firma, fie angajatii d-voastra surprize mai mult decat neplacute.
Ultima modificare: Duminică, 30 Martie 2014
ContSters318121, utilizator
Nu cred ca se face confuzie intre cele doua institutii ale dreptului muncii.
Mesajul initial se refera la detasarea lucratorilor in Germania si nu delegarea acestora.

Alte discuții în legătură

Formular a1 necesar sau nu ? sethm1980 sethm1980 Sunt administratorul unei societati comerciale, in domeniul constructiilor (productie tamplarie pvc si montaj). Un urma unor imprejurari,am prins un contract, ... (vezi toată discuția)
Detasare în germania, legea aplicabilă vasilegabriel vasilegabriel In momentul detasarii in germenia se poate aplica legea Milog(BGBI. I 2014 S. 1348) sau ramana legea detasarii din tara conform CM. ? (vezi toată discuția)
Formular portabil a1 RuxandraLarisa RuxandraLarisa Stie cineva daca un agent de munca temporara ce trimite angajatii sa lucreze in UE e obligat sa emita formularul A1? Mentionez ca angajatii lucreaza cu ... (vezi toată discuția)