avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 370 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Detasare personal in Germania
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Detasare personal in Germania

cazul este urmatorul:
firma din Romania doreste detasarea de personal in Germania.In acest caz ma intereseaza urmatoarele:
-trebuie intocmit act aditional la CM care sa prevada detasarea?

-CM se suspenda sau ramane activ in Romania? Daca ramane activ in Romania, ceea ce mi se pare firesc, impozitul pe salariu se retine tot aici?

-avand in vedere ca legea prevede plata unui salariu minim egal cu cel din tara de detasare (Germania, pt domeniul respectiv) care este tratamentul diferentei dintre salariul prevazut in prezent in CM si diferenta pana la minimul impus in tara de detasare? Firma din Romania trebuie sa mareasca salariul angajatului pana la nivelul minim (Euro din Germania) echivalent in lei?

-detasarea se face pe o perioada de 1 an cu prelungire din 6 in 6 luni.Cum se acorda diurna in acest caz? La inceputul fiecarei luni?

-in afara formularului A1, care se depune in Germania, ce acte trebuiesc depuse la autoritatile din Romania?

-firma din Romania suporta cheltuielile legate de transport si cazare; sunt ele deductibile in acest caz ?

multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:38, 23 August 2018
freeelis a scris:

Berater a scris:

Fara a cunoaste in detaliu reglementarile in vigoare, doar in baza unei analogii cu reglementarile germane, in cazul unei detasari nu se mai acorda in afara de salariul alte beneficii de genul diurna, transport, cazare asa cum sunt acordate in cazul delegatiei.

....


In acest citat nu este vorba despre sistemul contribuțiilor.

De asemenea, obtinerea formularului A1 pentru lucratorii detasati da dreptul societatii sa plateasca contributiile in Romania si nu in Germania.

Prin formularul A1 „Certificat cu privire la legislaţia aplicabilă“ se dovedeşte caracterul de asigurat al persoanei detaşate, astfel încît, o persoană să nu fie supusă în acelaşi timp ambelor legislaţii de securitate socială sau, să nu-i fie aplicată niciuna dintre cele două legislaţii. Lucrătorul care primeşte un astfel de certificat poate dovedi cu el apartenenţa la sistemul român de asigurări sociale.





D-voastra personal ati mentionat ca nu este vorba despre sistemul contributiilor, iar apoi veniti si pomeniti de formularul A1 care reglementeaza exact acest lucru.

Personal am mentionat clar si de la bun inceput ca acele indemnizatii sau suplimente salariale acordate in Romania, inclusiv salariul urmeaza a fi impozitate in Germania. Si tangential sunt sau pot fi necesare si plata contributiilor sociale in Germania, bineinteles in functie de situatie.

Deci trimiterea cristinei la serviciul de contabilitate romanesc pentru a lamuri problemele nu este suficienta. Firma va trebui sa cunoasca si legislatia sau reglementarile din tara unde va trimite oamenii sa lucreze, indiferent de terminologia folosita pentru trimitere.

Am mentionat ca imi sunt cunoscute cazuri in care angajatii romani trimis aici sau trezit cu fiscul pe cap pentru ca nu au platit impozitele aferente. Cat priveste contributiile acestea depind intr-adevar de situatia concreta. Insa pana a fost clarificata situatia autoritatile germane abilitate au somat persoanele sau firmele si la plata retroactiva a contributiilor.
Era vorba despre mesajul dvs postat in 30.03.2014, ora 18.59 si nu al meu personal , intrucat discutia era alta
Dvs ati facut acea postare cu referire ca nu se acorda alte beneficii unui salariat detasat.

Vi-l redau mai jos inca o data :
"Fara a cunoaste in detaliu reglementarile in vigoare, doar in baza unei analogii cu reglementarile germane, in cazul unei detasari nu se mai acorda in afara de salariul alte beneficii de genul diurna, transport, cazare asa cum sunt acordate in cazul delegatiei... '

Ultima modificare: Luni, 31 Martie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Corect, facand analogia cu sistemul german. Diurna se acorda limitat pentru o perioada de timp (neimpozabila fara cotributii) transportul si cazarea de asemenea.

Dupa aceea in Germania se pot acorda alte indemnizatii, insa care sunt impozitate si grevate cu contributii sociale. Adica nu mai este vorba de "delegatie" ci de "detasare". Insa nu este obligatoriu sa se acorde, nu este un "drept" al angajatului. Acesta are insa in acest caz posibilitatea de a deduce o parte din aceste cheltuieli in declaratia fiscala depusa.

Inseamna ca nu se poate face o analogie cu sistemul roman, care prevede aceste lucruri ca si un "drept" al angajatului.

Si totusi in ciuda acestui drept pe care il are in Romania, angajatul va avea obligatia sa plateasca impozit in Germania pentru acest "drept"

Bună ziua am și eu o întrebare unde pot sa denunț o firma in germania ,am lucrat 8 luni ,și am plecat de la firma și nu vrea să îmi mai de a diurna,asi dori sa fac o plangere.ma puteți ajuta?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Luati legatura,pentru a primi indrumare cu Biroul ataşatului pentru probleme de muncă și sociale pentru RF Germania și Austria
Dna. Ioana Manole
Ataşat pentru probleme de muncă și sociale
Tel: + 49 (0)30 212 39 108
Fax: +49 (0)30 212 39 399
E-mail: berlin.social@mae.ro
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Formular a1 necesar sau nu ? sethm1980 sethm1980 Sunt administratorul unei societati comerciale, in domeniul constructiilor (productie tamplarie pvc si montaj). Un urma unor imprejurari,am prins un contract, ... (vezi toată discuția)
Detasare în germania, legea aplicabilă vasilegabriel vasilegabriel In momentul detasarii in germenia se poate aplica legea Milog(BGBI. I 2014 S. 1348) sau ramana legea detasarii din tara conform CM. ? (vezi toată discuția)
Formular portabil a1 RuxandraLarisa RuxandraLarisa Stie cineva daca un agent de munca temporara ce trimite angajatii sa lucreze in UE e obligat sa emita formularul A1? Mentionez ca angajatii lucreaza cu ... (vezi toată discuția)