avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... AM DREPTUL LA INDEMNIZATIE DE SOMAJ ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

AM DREPTUL LA INDEMNIZATIE DE SOMAJ ?

IN LUNA MARTIE 2009, AM DEVENIT ASOCIAT IN PROPORTIE DE 50% SI ADMINISTRATOR INTR-O SOCIETATE PRIVATA, FIIND IN ACEL MOMENT ANGAJAT IN ALTA SOCIETATE PRIVATA(DIN ALTA LOCALITATE, UNDE INCA MAI LOCUIESC PENTRU CATEVA ZILE), DIN ACEASTA DIN URMA FIIND DISPONIBILIZAT CONF Art.65 DIN CODUL MUNCII(?) INCEPAND CU 01.04.2009. IERI AM DEPUS DOSARUL LA \"AJOFM\" SI AM DEVENIT DEJA SOMER CU ACTE IN REGULA, PRINTRE DOCUMENTELE DEPUSE AFLANDU-SE NORMAL SI \"ADEVERINTA DE VENIT PE ANUL 2009\" EMISA DE \"ANAF - DGFP\" CARE ATESTA CA NU FIGUREZ CU \"VENITURI IMPOZABILE\" PE ANUL 2009(EVIDENT, DE LA FIRMA IN CARE AM DEVENIT ASOCIAT NU AM LUAT NICI UN BAN !).
AM DREPTUL LA INDEMNIZATIE DE SOMAJ SAU AM COMIS O ILEGALITATE ???
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 22:48, 22 Aprilie 2009
Una dintre conditiile pentru a putea beneficia de somaj este si aceea de a nu realiza venituri profesionale.
MULTUMESC ! REPET INSA ! ADEVERINTA EMISA DE "ANAF - DGFP", ATESTA CA NU AM AVUT "VENITURI IMPOZABILE" ! AIA NU INSEAMNA CA EFECTIV NU AM REALIZAT ALTE VENITURI DECAT CEL DIN SALARIUL PRIMIT PANA LA 01.04.A.C. ??? IN PLUS, PE SITE-UL AJOFM, LA INFORMATII LEGATE DE "SUSPENDAREA PLATII INDEMNIZATIEI DE SOMAJ", SCRIE PRINTRE ALTELE:
"- la data cand realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri lunare mai mari decat indemnizatia de somaj;
- la 90 de zile de la data emiterii autorizatiei de functionare pentru a desfasura activitati independente sau a certificatului de inmatriculare, conform legii, daca realizeaza venituri lunare mai mari decat indemnizatia de somaj;"

CUM RAMANE ATUNCI VA ROG ? AM COMIS SAU NU O ILEGALITATE ?
Daca nu obtineti venituri din celelalte activitati de ce credeti ca ati comis o ilegalitate ?
Doar daca acea adeverinta de la finante este falsa....

Daca veti obtine totusi la un moment dat venituri va trebui sa informati despre acest lucru ajofm-ul.

In legea 76/2002 scrie:
Art. 44. - Încetarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc după cum urmează:
b) la data când realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri lunare mai mari decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată;@
c) la 90 de zile de la data emiterii autorizaţiei de funcţionare pentru a desfăşura activităţi independente sau a certificatului de înmatriculare, conform legii, dacă realizează venituri lunare mai mari decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată;@

Observati si ca veniturile pe care trebuie sa le declarati nu sunt numai cele impozabile; poate aveti o forma de venit care nu este impozabil..
VA MULTUMESC ! NU, N-AM OBTINUT ABSOLUT SIGUR VENITURI SI NICI ADEVERINTA DE LE FISC NU-I FALSA. AM INTREBAT PUR SI SIMPLU NUMAI CA SA STAU "LINISTIT". AM RETINUT DE PE SITE-UL "AJOFM" CA TREBUIE SA-I ANUNT DACA REALIZEZ VENITURI MAI MARI DECAT INDEMNIZATIA DE SOMAJ !!!
MULTUMESC INCA O DATA !
Atentie, trebuie sa anuntati daca obtineti "venituri lunare mai mari decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată", adica mai mari de 600 ron.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pierd somajul daca imi deschid pfa? linuxx linuxx Stie cineva sa imi spuna daca eu in acest moment sunt in somaj si vreau sa imi deschid un pfa voi mai primi in continuare somajul sau nu voi mai avea dreptul ... (vezi toată discuția)
Dilema...s.r.l...somaj ContSters179589 ContSters179589 Buna ziua, Un tinar fost angajat al unei firme particulare, in luna dec.2010 a fost trecut in somaj. In luna Ian.2011,si-a infiintat un S.R.L. In aceasta ... (vezi toată discuția)
Somaj vs. post de administrator Diana C. Diana C. Buna ziua! Problema la care doresc un raspuns priveste un S.R.L. care momentan are 2 angajati, dintre care unul figureaza in actul constitutiv al ... (vezi toată discuția)