avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cota parte casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cota parte casa

Dupa 7 ani de concubinaj, ne-am oficiat relatia prin casatorie.
In cazul decesului sotului meu, eu ce drept am asupra acelei locuinte?
Sotul are din prima casatorie un baiat cu care locuim impreuna, iar eu, de asemenea un baiat care locuieste cu parintii mei.
In acelasi timp, sfatuiti-ma ce ar trebui sa fac in cazul in care sotul meu moare si eu sa nu fiu data afara din casa.

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 19:02, 28 Februarie 2014
Dati detalii! Locuinta a fost a sotului dinainte de casatorie? Daca da , dvs. ati avea dreptul la 1/4 din imobil.
Ultima modificare: Vineri, 28 Februarie 2014
pusa2mimi, utilizator
Multumesc frumos pentru raspuns.
Casa este a sotului, dar in acelasi timp as dori sa stiu ce ar trebui sa fac in cazul decesului sotului. Nu as vrea ca baiatul lui sa ma dea afara din casa, cum as putea legal sa procedez.
In aceasta casa am investit bani si nu as vrea ca peste ani sa ma alunge baiatul lui. Baiatul meu ar avea si el dreptul la ceva?
Ii puteti cere sotului sa noteze in cartea funciara a imobilului ca locuinta este a familiei, astfel asigurandu-va ca nimeni nu va poate da afara.
O alta varianta, mai sigura dar si mai costisitoare, ar fi sa-i cereti sotului sa incheiati un act prin care sa va vanda cota de 1/2 din imobil. (succesiunea actelor ar fi> 1.act de lichidare a regimului matrimonial actual si alegerea unui nou regim, 2.contract vanzare-cumparare).
Pentru ambele situatii va puteti adresa unui notar caruia sa-i prezentati situatia si care sa intocmeasca actele necesare.
Fiul dvs. nu are vocatie succesorala in cazul decesului sotului (asa cum nici fiul lui nu vine la succesiunea dvs.), exceptand situatia in care va hotarati sa faceti adoptiile > sotul pe fiul dvs., iar dvs. pe fiul sotului .......
Aveti drept de abitatie viagera ca sotie supravietuitoare, nu are cum sa va dea afara pana la un eventual partaj.
Mosteniti oricum 1/4 din ce are sotul. Pt mai mult, v-ar putea lasa un testament, reducand astfel cota fiului lui pana la rezerva succesorala care e de jumatate din ce ar fi mostenit legal.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune razvan_popescu razvan_popescu Am o mare problema! impreuna cu sotia si ce trei copii, locuim la soacra mea. Eu nu am mutatie la aceasta adresa, in schimb sotia are. In urma cu 5 ani, socrul ... (vezi toată discuția)
Mostenire din donatie rina68 rina68 Buna ziua, am o prietena care a fost casatorita timp de 16 ani cu un barbat, el a decedat de curand. Nu au avut copii . Casa in care au locuit a fost o donatie ... (vezi toată discuția)
Succesiune davidmirela davidmirela Succesiune Bună dimineața! Nepoțelei mele ea decedat ieri soțul S au căsătorit legal acum 1 an și 3 luni Înainte de căsătorie el și a cumpărat un ... (vezi toată discuția)