avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 283 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalizari intretinere restanta ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalizari intretinere restanta ...

Buna ziua !

As dori sa expun problema pe care o am : am mostenit un apartament ( modest - 1 camera ) de la o matusa decedata acum ~2 luni. In momentul decesului matusa avea restante la intretinere - pe o parte din acestea fiind emisa o hotarare judecatoreasca definitiva ce prevede plata a ~1300 lei, fara a mentiona nici o penalizare nimic, aferent perioadei sept. 2011 - aprilie 2012.
Am achitat suma afisata la avizier - in doua-trei transe - care, cumulat cu unele plati anterioare, au insemnat efectuarea platii a ~8600 RON.

Cu toate acestea luna curenta mi se solicita plata a inca ~1900 RON !! :O

Am luat unele din sumele din urma ( din perioada mai 2012 - decembrie 2014 ) si acolo apar, banuiesc ca impreuna cu penalizarile, sume lunare care mi se par halucinante pentru un ap. de 32 de m2 ... gen 815, 535 ( de vreo 3 ori ).

As fi curios daca este plauzibila o asemenea suma de plata - de ~9000 RON pe un an jumate pentru un apartament de acest gen ( fie el si cu incalzire de la Colterm ).

Multumesc anticipat !

P.S. : Desi initial cei de la asociatie ( sau mai precis administratoarea ) au fost amabili - presimt ca faptul ca stiu ca am facut deja o promisiune de vanzare-cumparare I-au determinat asa ...sa forteze nota ... :(
Ultima modificare: Vineri, 28 Februarie 2014
IoanTM, utilizator
Cel mai recent răspuns: IoanTM , utilizator 16:40, 7 Aprilie 2014
Chestiunea aceasta se poate verifica printr-o expertiza contabila deschisa in cadrul unui proces impotriva Asociatiei de proprietari!...sau intr-o expertiza extrajudiciara (in afara unui proces), cu conditia ca partea adversa (asociatia) sa recunoasca greseala si sa o repare pe cale amiabila, ceea ce ma indoiesc!
Mda ... cam de asta mi-e si mie tarsa ...
Nu de alta dar avand o promisiune de vanzare-cumparare deja încheiata e clar ca va trebui in termen de ~1 luna sa obtin adeverinta de la asociatia de proprietari pentru încheierea tranzactiei asa ca respectivii considera ca ma "au la mana".

In acest caz ce solutie exista ? Achitarea sumelor solicitate si deschiderea unei eventuale actiuni judiciare ? Nu implica achitarea sumei si recunoasterea/acceptarea corectitudinii acestora ?

Multumesc foarte mult de orice sugestie/sfat si eventual de aprecieri asupra sumei mentionate ! :)
Puteti sa platiti in astfel de situatie, dar faceti-le o adresa in scris, inregistrata la asociatie, specificand ca intelegeti sa platiti din cauza iminentei incheierii unui contract de vanzare cumparare pe care doriti sa il incheiati, dar ca va rezervati dreptul sa solicitati ulterior banii dati in plus pe calea instantei...dar, nu stiu daca ulterior, chiar s-ar mai merita un proces.......dvs. decideti!
Asta e o intrebare buna - considerand raportul sumelor ( eventual ) recuperate vs. timpul pierdut dar macar o expertiza contabila fara proces sau anterior procesului se poate solicita ?
Si daca da cam care e onorariul specialistului intr-o asemenea situatie ?

Multumesc foarte mult pentru raspunsuri !

P.S. : Chestia e ca nu stiu cum calculeaza dansii penalitatile - daca o fac prin aplicarea celor 0,2% mentionati in lege ca "fond propriu de penalizare" am calculat intr-un Excel ca diferenta ar fi - fara facture solicitata curent - de aproximativ 28-2900 lei ... deoarece sentina judecatoreasca nu mentioneaza nimic despre vreo penalizare ci doar precizeaza o suma fixa ( cea mentionata anterior de 1330 RON ). Ori asta deja e suficient zic eu pentru a apela macar la o expertiza contabila. :)
V-am precizat anterior! Se poate solicita si o expertiza extrajudiciara (in afara unui proces), cu conditia ca partea adversa (asociatia) sa recunoasca greseala si sa o repare pe cale amiabila, ceea ce ma indoiesc!
Referitor la sumele platite pentru perioada ptr. care s-a dat hotarare nu trebuia sa platiti decat suma din hotarare, fara penalitati! Daca Asociatia dorea penalitati, trebuiau sa le ceara in dosarul in care s-a dat hotararea respectiva! Asta inseamna ca ceea ce ati platit este o lata nedatorata care se poate solicita a fi restituita catre dvs!
Oricum, cel mai bine era sa cereti parerea unui avocat, cu actele respective asupra dvs., pentru ca este posibil ca sfatul meu sa nu fie chiar unul in regula in lipsa vizualizarii unor acte in concret!

Alte discuții în legătură

Sistem de penalitati popem popem Buna seara Asociatia de proprietari nu are sistem de penalizare propriu , dar la o restanta de ... (vezi toată discuția)
Calcul penalizari adriandanciu90 adriandanciu90 Buna seara. Daca prin adunarea generala s-a stabilit un procent de 0,1% pe zi de intarziere incepand cu prima zi de dupa expirarea celor 50 de zile de la ... (vezi toată discuția)
Cum se repartizeaza penalizarile aplicate de furnizor intr-o factura la proprietar apartament restantier Constanta Loga Constanta Loga Cum se repartizeaza penalizarile aplicate de furnizor pe factura pentru un proprietar de apartament restantier?Penalizarile sunt incluse in factura curenta.Se ... (vezi toată discuția)