avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cum se repartizeaza penalizarile aplicate de furnizor ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cum se repartizeaza penalizarile aplicate de furnizor intr-o factura la proprietar apartament restantier

Cum se repartizeaza penalizarile aplicate de furnizor pe factura pentru un proprietar de apartament restantier?Penalizarile sunt incluse in factura curenta.Se aplica procentul de penalizare stabilit prin proces verbal de asociatia de proprietari la penalizarile din factura curenta sau la restanta proprietarului?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 08:54, 26 Iunie 2013
Furnizorul aplica penalizari catre asociatia de proprietari calculate, conform contractului, la sumele neachitate de asociatie catre furnizor, cu procentul prevazut in contract.
Aceste penalizari nu au o legatura directa cu sumele pe care le au proprietarii ca restante fata de asociatie. Uneori pot fi situatii in care unii proprietari sa aiba restante catre asociatie iar asociatia sa nu aiba restante catre furnizori. Pot exista situatii in care proprietarii sa nu aiba restante penalizabile catre asociatie dar asociatia sa aiba debite si penalizari facturate de furnizori.
Legislatia asociatiilor de proprietari (L 230/2007 si HG 1588/2007) prevede ca penalizarile se aplica in conformitate cu "sistemul propriu de penalizari" adoptat de comitetul executiv al fiecarei asociatiei. Adunarea generala poate stabili un procent mai mic de 0,2%/zi de penalizare dar sistemul de penalizari se adopta de comitetul executiv.
Penalizarile se aplica tuturor proprietarilor restantieri in procentul stabilit de maxim 0,2%/zi, se aplica asupra restantelor stabilite de comitet care pot fi restante intretinere, restante reparatii, restante fonduri... Penalizarile pot fi calculate de la prima zi dupa scadenta sau de la alte termene conform acestui sistem propriu...
Oricum sistemul propriu de penalizari, adoptat intr-o asociatie, nu are legatura directa cu penalizarile facturate de un furnizor sau altul.
@Ioga

In asociatia dv. exista un sistem de penalizare stabilit conform legii 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari?

- daca DA, atunci restantele se penalizeaza conform acestui sistem, se incaseaza aceste penalizari si se alimenteaza fondul de penalizari al asociatiei. Apoi, din acest fond se platesc la furnizor penalizarile respective in suma nepersonalizata, global, asa cum au venit pe factura.

- daca NU, atunci penalizarile de la furnizori se repartizeaza pe liste proportional cu suma restantelor fiecarui proprietar restantier in luna in care factura la care s-au aplicat penalizarile nu a putut fi platita, cu alte cuvinte restantele existente la data scadenta + 30 zile perioada de gratie pe care furnizorii sunt obligati sa o acorde asociatiilor de proprietari pentru plata oricarei facturi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati intretinere Nea-Costica Nea-Costica Care este regimul penalitatilor ? Cand se aplica, dupa cate luni ca restantier, cand se poate actiona in judecata, cine o poate face, sunt mai multe feluri de ... (vezi toată discuția)
Calculul penalizarilor de la furnizorii de utilitati inat inat Buna ziua, Va rog sa-mi explicati cum se calculeaza penalizarile de la furnizori in situatia in care asociatia de proprietari aplica 2%/zi penalizare de ... (vezi toată discuția)
Penalitati la o asociatie de proprietari carymen carymen buna, tuturor! am o asociatie de proprietari unde domnul administrator pentru neplata la scadenta a calculat penalitati de 0,2%pe zi intarziere(cf.aga), dar in ... (vezi toată discuția)