avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalizari intretinere restanta ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalizari intretinere restanta ...

Buna ziua !

As dori sa expun problema pe care o am : am mostenit un apartament ( modest - 1 camera ) de la o matusa decedata acum ~2 luni. In momentul decesului matusa avea restante la intretinere - pe o parte din acestea fiind emisa o hotarare judecatoreasca definitiva ce prevede plata a ~1300 lei, fara a mentiona nici o penalizare nimic, aferent perioadei sept. 2011 - aprilie 2012.
Am achitat suma afisata la avizier - in doua-trei transe - care, cumulat cu unele plati anterioare, au insemnat efectuarea platii a ~8600 RON.

Cu toate acestea luna curenta mi se solicita plata a inca ~1900 RON !! :O

Am luat unele din sumele din urma ( din perioada mai 2012 - decembrie 2014 ) si acolo apar, banuiesc ca impreuna cu penalizarile, sume lunare care mi se par halucinante pentru un ap. de 32 de m2 ... gen 815, 535 ( de vreo 3 ori ).

As fi curios daca este plauzibila o asemenea suma de plata - de ~9000 RON pe un an jumate pentru un apartament de acest gen ( fie el si cu incalzire de la Colterm ).

Multumesc anticipat !

P.S. : Desi initial cei de la asociatie ( sau mai precis administratoarea ) au fost amabili - presimt ca faptul ca stiu ca am facut deja o promisiune de vanzare-cumparare I-au determinat asa ...sa forteze nota ... :(
Ultima modificare: Vineri, 28 Februarie 2014
IoanTM, utilizator
Cel mai recent răspuns: IoanTM , utilizator 16:40, 7 Aprilie 2014
Din cate am înteles ( desi un pic un pic îmi dau cu presupusul, nefiindu-mi aratat nici un act explicit ) raspunsurile ar fi :

elga50 a scris:

Va rog sa-mi raspundeti la doua intrebari:
- in blocul acela exista asociatie de proprietari sau nu? Ce scrie pe stampila asociatiei? Si daca da, asociatia are prevazut , fie in statut, fie intr-un PV al vreunei AG sau sedinte de comitet constituirea unui sistem de penalizare propriu cu acel coeficient maxim de 0.2% / zi?


1. Da - exista asociatie ( desi e ciudat, ca în instanta ea a fost reprezentata de administratoare si nu de presedintele de asociatie cum scrie în lege );
2. Nu - nu exista aprobat un astfel de sistem propriu de penalizari.


Ideea care ma conduce sa cred ca ceva nu este in regula acolo vine din faptul ca a aparut aceasta suma de 1900 lei din senin pe lista.


Pai exact asta mi-a sarit si mie în ochi ... plus faptul ca orice tentativa de lamurire s-a izbit de refuzuri nemotivate, doar sustinute prin lamentari de genul "daca v-am fi calculat cum trebuie penalizarile" ... ;)


Putem sa credem orice atata timp cat doamnele respective nu va lamuresc clar si fara dubii, ce ati avut de plata luna de luna, ce penalizari vi s-au calculat pentru fiecare suma penalizabila, ce ati platit pana in prezent si cum se justifica ce mai aveti de plata.


Exact - numai ca tocmai astfel de lamuriri, explicate matematic sa zic asa nu mi s-au oferit si mi se refuza cu încapatanare si nu prea stiu exact ce e de facut. :(

Multumesc tuturor pentru opiniile la obiect.
Ultima modificare: Vineri, 4 Aprilie 2014
IoanTM, utilizator
Desi nu-mi sta in obicei sa dau asemenea sfaturi, stiind cat de importanta este plata intretinerii de catre toata lumea, bani care sa asigure buna functionare a asociatiei, eu va sugerez sa nu mai platiti nimic pana nu vi se arata in tabel:

- luna - suma de plata - scadenta (foarte importanta in calculul penalizarilor) - ce ati platit si cand - cate zile de intarziere aveti - penalizarea sumei respective;

- PV prin care s-a constituit sistemul de penalizari propriu al asociatiei. In lipsa acestuia penalizarile, in afara celor cerute de furnizori, sunt calculate si incasate ilegal.

Renuntati deocamdata la a vinde garsoniera, daca nu vreti sa platiti fara o justificare clara.
Asteptati sa fiti dat in judecata din nou sau sa fiti lamurit amiabil.
elga50 a scris:

Desi nu-mi sta in obicei sa dau asemenea sfaturi{...}


Sincer nici mie nu-mi plac astfel de situatii ... :(

Dar am aflat ceva interesant - apropo de prima dvs. întrebare : se pare ca ceva a fost/este în neregula cu înfiintarea asociatiei cu pricina ( care nu e sau nu mai e nici membra FALT ) !! Schimba cu ceva asta situatia ?
Nici nu trebuie sa fie neaparat.

O asociatie de proprietari primeste personalitate juridica la judecatorie, prin incheiere judecatoreasca, primeste CIF de la ANAF in baza acestei incheieri judecatoresti si isi poate face stampila pe baza acestui CIF.
Isi poate face regulamente in conformitate cu legislatia in vigoare si ....functioneaza legal.

Poate sau nu sa se afilieze unei federatii de asociatii ale proprietarilor, dar nu este semnificativ.
Doamne ... e incredibil ce brambureala amestecata cu tupeu jegos si ( totusi ! ) frica exista pe planeta asta !! :)

Mai întai - referitor la aspectul cu legalitatea asociatiei :

elga50 a scris:

Nici nu trebuie sa fie neaparat.

O asociatie de proprietari primeste personalitate juridica la judecatorie, prin incheiere judecatoreasca, primeste CIF de la ANAF in baza acestei incheieri judecatoresti si isi poate face stampila pe baza acestui CIF.


Asociatia de proprietari de acolo a fost constituita, are CIF, stampila alea alea ( pe care le tine numai si numai administratoarea ;) ) dar ... practic nu are alta functie ( presedinte, cenzor etc ) în mod legal - neexistand proces verbal sau asa ceva pentru aceste functii. Nici nu stii daca sa razi sau sa plangi ...

In al doilea rand : doamna administatoare a avut un dialog/conversatie cu nevasta-mea ... sau mai bine spus o negociere ca la piata în urma caruia am aflat ca a recalculat cica factura si de fapt mai sunt de plata 850 lei noi ( din care 390 pe care ... I-as fi promis eu, ca 10% din suma restanta, pentru cotizatie la fondul de reparatii al blocului :))) ) pe care daca-i achita sotia maine - cu mine cica nu vrea sa se întalneasca deoarece "nu sunt om de înteles" ;) - împreuna cu o adeverinta pentru primarie conform caruia s-a solutionat amiabil cererea mea si îmi retrag plangerea ea va elibera adeverinta conform careia nu sunt restante si pot sa-mi duc la capat promisiunea de vanzare cumparare existenta.

Incredibil ... ca nu pot sa zic mai mult ... asa tupeu de manelista ordinara mai rar ...
Ultima modificare: Luni, 7 Aprilie 2014
IoanTM, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sistem de penalitati popem popem Buna seara Asociatia de proprietari nu are sistem de penalizare propriu , dar la o restanta de ... (vezi toată discuția)
Calcul penalizari adriandanciu90 adriandanciu90 Buna seara. Daca prin adunarea generala s-a stabilit un procent de 0,1% pe zi de intarziere incepand cu prima zi de dupa expirarea celor 50 de zile de la ... (vezi toată discuția)
Cum se repartizeaza penalizarile aplicate de furnizor intr-o factura la proprietar apartament restantier Constanta Loga Constanta Loga Cum se repartizeaza penalizarile aplicate de furnizor pe factura pentru un proprietar de apartament restantier?Penalizarile sunt incluse in factura curenta.Se ... (vezi toată discuția)