avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 586 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nerespectarea contractului de catre angajator!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nerespectarea contractului de catre angajator!

Buna ziua,sper sa gasesc raspuns la intrebarile mele pe pagina acestui forum.Lucrez la o firma de paza,firma ce intarzie cu salariul luni bune,invocand lipsa lichiditatilor in companie.Precizez ca mi se opresc din salariu bonuri in valoare de 200 de lei(bonurile nu sunt incluse in contractul de munca)bonuri ce nu s-au mai acordat de jumatate de an.Ce pot face in situatia data pentru a primi bonurile? In cazul in care doresc sa-mi dau demisia,ei ma pot tine in preaviz,stiind ca nici ei n-au respectat contractul?Si ultima intrebare,banii neincasati,cand ii pot lua?Cei de la firma spun ca imi vor face o programare peste aproximativ 2 luni de la demisie,apoi pot incasa banii...este legala aceasta procedura? cum pot proceda pentru a mi se respecta drepturile?? Va multumesc....
Ultima modificare: Vineri, 28 Februarie 2014
florin255, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:44, 28 Februarie 2014
1. Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)

- unei demisii fara preaviz, conform art.81 alin.8 C.mun. - Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

2. Potrivit legislatiei in vigoare nu avem reglementata situatia cand se va plati salariul in cazul incetarii raportului de munca ... astfel, devin aplicabile prevederile art.166 alin.1 C.mun., si anume : salariul se plateste in bani cel putin o data pe luna, la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.

In speta, data platii salariului va fi data de ... ale lunii urmatoare lunii in care ati incetat raportul de munca.

3. Daca bonurile de masa nu se acordau in baza unui document, atunci va fi foarte greu de obtinut restantele cu privire la aceste tichete.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate depune plangere la itm in cazul in care nu se primesc drepturile salariale (comisioane) dumitrescugeorgiana dumitrescugeorgiana Buna ziua, Astazi pe 08.09 am fost fortata sa imi depun cererea de demisie din cauza unor neintelegeri cu anjajatorul.Desi a dorit concedierea mea nu a ... (vezi toată discuția)
Neplata retributiei edward71 edward71 Buna ziua, Ma intereseaza si pe mine care sunt pasii legali de urmat in cazul in care angajatorul nu i-si indeplineste sarcinile contractuale( in acest caz ... (vezi toată discuția)
Probleme la locul de munca... mady12 mady12 demisia si recuperarea salariilor neprimite la timp......... Sunt angajata unei societati care in ultimele 6-7 luni are probleme financiare destul de ... (vezi toată discuția)