avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 286 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de munca la inaltime !!!
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de munca la inaltime !!!

Buna seara, tatal meu a avut un accident de munca, a cazut de la 14 metri, dar Slava Domnului a scapat doar cu soldul rupt.
Stiu ca in legislatie scrie, ca daca depasesti 55 de ani, nu mai ai voie sa lucrezi la inaltime, si accidentul s-a intamplat inainte cu o zi sa implineasca 56 de ani.
S-ar putea face ceva in legatura cu asta, adica sa dau patronu in judecata, sau ceva de genu?

Ultima modificare: Luni, 3 Martie 2014
reaper93, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 12:15, 3 Martie 2014
Sa solicite o copie dupa PV de cercetare de la firma sau de la ITM. In mod normal ar fi trebuit sa primeasca un exemplar. Daca e nemultumit de concluziile cercetarii poate sesiza Inspectia muncii si se poate adresa tribunalului. De asemenea daca nu este vinovat de producerea accid de munca poate solicita compensatii, introducand o actiune in instanta dar si apeland la un mediator.
In HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind verificarea starii de sanatate a lucratorilor, se mentioneaza:
-art.2 In sensul prezentei hotarari, supravegherea sanatatii lucratorilor reprezinta totalitatea serviciilor medicale care asigura prevenirea, depistarea, dispensarizarea bolilor profesionale si a bolilor legate de profesie, precum si mentinerea sanatatii si a capacitatii de munca a
lucratorilor.

-art.8 (1.1) Prin supraveghere speciala se intelege examenul medical profilactic efectuat de catre medicul de medicina muncii, in vederea stabilirii aptitudinii in munca pentru lucratorii care se incadreaza in urmatoarele categorii: persoane cu varste cuprinse intre 15 si 18 ani impliniti, persoane cu varsta de peste 60 de ani impliniti, femei gravide, persoane cu handicap, persoane dependente de droguri, de alcool, stangace, persoane cu vederea monoculara, persoane in evidenta cu boli cronice.
-art.12 (1) Inaptitudinea permanenta in munca, in sensul prezentei hotarari, reprezinta incapacitatea medicala permanenta a lucratorului de a desfasura activitatea la locul de munca in profesia/functia pentru care se solicita examenul medical privind aptitudinea in munca.
-art. 22 Examenul medical periodic cuprinde urmatoarele:
e) finalizarea concluziei prin completarea fisei de aptitudine, conform modelului prevazut în anexa nr. 5, de catre medicul specialist de medicina muncii, în doua exemplare, unul pentru angajator si celalalt pentru lucrator.
-in anexa, Fișa 123. Muncă la înălțime
Prin lucru la înălțime se înțelege activitatea desfășurată la minimum 2 m măsurați de la tălpile picioarelor lucrătorului până la baza de referința naturală (solul) sau orice altă bază de
referință artificială, bază față de care nu există pericolul căderii în gol.
Examen medical la angajare:
— examen clinic general
— probe vestibulare, probe de echilibru efectuate de medicul de medicina muncii
— testarea acuității vizuale, câmpul vizual
— audiogramă
— examen psihologic — la indicația medicului de medicina muncii
— ECG
— glicemie
Examen medical periodic:
— examen clinic general — anual
— testarea acuității vizuale, câmpul vizual — anual
— ECG — anual
— glicemie — anual
— audiogramă — anual
— probe vestibulare, probe de echilibru efectuate de medicul de medicina muncii — anual
— examen psihologic — la indicația medicului de medicina muncii
Contraindicații:
— epilepsie
— boli psihice manifeste
— boli cronice ale sistemului nervos
— surditate și hipoacuzie severă bilaterală
— tulburări de echilibru
— dizartrie
— afecțiuni musculoscheletale care împiedică prehensiunea, statica sau echilibrul
— hipertensiune arterială, formă medie sau severă
— boală cardiacă ischemică
— insuficiență cardiacă
— disfuncție ventilatorie medie sau severă, indiferent de cauza generatoare
— forme severe de tulburări endocrine
— obezitate grad II
— diabet zaharat decompensat
— scăderea acuității vizuale sub 0,3 la un ochi și sub 0,7 la celălalt ochi fără corecție sau sub 0,7 la ambii ochi fără corecție optică suficientă (diferență de corecție optică >3D între ochi)
— miopie peste –3D cu astigmatism care să nu depășească 2D cyl
— glaucom cu unghi închis neoperat
— glaucom cu unghi deschis (diagnosticat anterior)
— dezlipire de retină (inclusiv postoperator)
— afachie
— îngustarea periferică a câmpului vizual mai mare de 20 grade, în cel puțin 3 cadrane la AO
— retinopatie pigmentară confirmată (prin adaptometrie sau EOG)
— nistagmus
— orice afecțiune oculară acută și evolutivă până la vindecare și reevaluare funcțională vizuală
— vârstă sub 18 ani.
Dupa cum se observa din datele de mai sus, este mentionata varsta de 60 de ani impliniti pentru o supraveghere medicala speciala, nu varsta de 55 ani.
In urma examinarii medicale periodice, medicul specialist de medicina muncii completeaza fisa de aptitudine pentru fiecare lucrator, in functie de fisa cu riscuri profesionale la care este expus lucratorul la locul de munca/ psotul de lucru, fisa completata si semnata de catre angajator. In aceasta fisa se fac mentiuni: apt, inapr, apt conditionat pentru activitatea desfasurata de lucrator. Daca tatal dvs. era inapt pentru lucrul la inaltime, acest lucru trebuia sa apara scris in fisa de aptitudine (un exemplar trebuie sa fie in posesia lucratorului si alt exemplar la angajator) si in fisa individuala de instruire in domeniul ssm.
Lucratorul putea fi declarat inapt, daca se incadreaza la una din contraindicatiile mentionate in fisa 123 lucrul la inaltime.
In PV de cercetare a AM intocmit de catre ITM se vor stabili cauzele producerii evenimentului si responsabilitatile. In functie de acestea puteti decide calea de urmat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acuitate vizuala electrician mentenanta danut2r danut2r As dori sa stiu care sunt conditiile de lucru la inaltime in ceea ce priveste acuitatea vizuala in meseria de electrician? Mai bine spus am fost respins de ... (vezi toată discuția)
Lucru la inaltime ancutacostel ancutacostel Rog sa imi spuneti , care sunt (conform legislatiei in vigoare) limitele de varsta, pentru a lucra la inaltime. Va multumesc. (vezi toată discuția)