avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Prescrierea unei datorii
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Prescrierea unei datorii

BUNA ZIUA,
am tot citit despre prescrierea unei datorii si as avea si eu o intrebare:
daca creditul este facut in 2006 s-a platit un an la el si dupa aceea nu au mai fost achitate ratele ,iar in 2012 au venit cei de la kruk(recuperatori de datorii)si au fost reluate ratele pana in prezent dar acum numai pot plati din nou ,prescrierea se face de la momentul acesta de la ultima rata neachitata ,nu se ia in calcul de cand e luat creditul nu?deci trebuia sa numai reiau ratele din 2012 ca datoria din 2006 sau 2007 era deja prescrisa.
multumesc anticipat
Nu trebuia sa faceti acele plati in anul 2012, creditul fiind prescris la acea data.Acum nu mai aveti decat sa continuati plata ratelor asa cum v-ati asumat-o sau sa ii lasati sa va execute silit.
off ce rau imi pare ca nu m-am documentat atunci mai bine cum am facut-o acum deci acum prescrierea se face dupa 3 ani de la neplata ultimei rate deci or sa fie 3 ani de amenintari si de executari silite cu toate ca ei nu mi-au trimis nici o copie dupa contractul facut atunci cu banca ci doar o reesalonare a ratelor cu dobanda aferenta si un acord de plata.desi nu am nimic pe numele meu si acum ies si din indemnizatie deeacea numai pot plati,singurul bun e o masina pe numele sotului l-ar putea afecta pe el ,masina e luata in timpul casniciei ?
Multumesc pentru raspuns.
o copie dupa acel contract preluat de ei de la banca , chiar daca este dreptul dumneavoastra sa-l cereti , nu o sa vedeti niciodata , pentru simplu fapt ca nu vor.
CORINAANICA a scris:


deci acum prescrierea se face dupa 3 ani de la neplata ultimei rate


Problema cu invocarea operarii termenului de prescriptie este mai complexa si mai complicata decat pare la prima vedere
Termenul de prescriere datorii se intrerupe si se reia un nou termen cu ocazia incheierii oricarui act de executare
Astfel daca creditorul staruie in interesul de recuperare debit neachitat,acesta poate solicta periodic executorului judecatoresc incheierea de acte,astfel incat acesta poate dispune executarea silita a bunurilor dv in evidenta - prezente si viitoare-pe parcursul mai multor ani

Daca la data reluarii platilor, dreptul creditorului era prescris, plata nu intrerupe termenul de prescriptie, el fiind deja implinit.
Plata benevola reprezinta act de recunoastere a datoriei si intrerupe termenul de prescriptie daca termenul la data platii nu era implinit.
Implinirea sau nu a termenului de prescriptie o constata instanta daca ajungeti la executare silita si dvs contestati executarea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Corespondența prin e-mail poate întrerupe prescripția? am răspuns în acest mod unor recuperatori de creanțe biancca biancca Buna ziua. Transmiterea unor adrese pe email catre recupetatori de debite prin care am specificat ca dreptul de a solicita executarea silita este prescris, ... (vezi toată discuția)
Pot fi executat silit? cata_tm_83 cata_tm_83 Buna ziua, Am 3 credite datand din anul 2008, ultima rata platita a fost aproximativ in 2010, ca urmare am fost executat silit pe unul din credite iar ... (vezi toată discuția)
Despre termenul de prescriere, nu doar pareri, ci baza legala narcisa_salbatica narcisa_salbatica Buna seara! Pentru un credit contractat in 2008, s-au achitat rate pana la cea aferenta lunii decembrie 2009. Dupa aceea, au urmat desigur telefoane si adrese, ... (vezi toată discuția)