avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 418 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Cursuri de igiena obligatorii
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Cursuri de igiena obligatorii

in industria alimentara , cursurile de igiena sunt obligatorii pentru salariatii cu CCM pe perioada nedeterminata.
anagajatorul plateste aceste cursuri .

insa este legal ca angajatorul sa oblige salariatul sa plateasca aceste cursuri , sau precis , este legal ca angajatorul sa retina acesti bani din salariul ?


dar conventia de fidelitate ? cat de legala este ? in sensul de a obliga salariatul la semnarea unei conventii ca va returna banii aferenti cursului daca pleaca din firma mai devreme de 3 ani ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:32, 10 Martie 2014
S-a strecurat o mentiune gresita in mesajul meu. Cunosc modificarile survenite la legea ssm.
Corect, este vorba de Legea ssm nr. 319/ 2006
-art.7 al.(1) În cadrul responsabilităţilor sale, angajatorul are obligaţia să ia măsurile necesare pentru: ...............
coroborat cu prevederile
-art.7 al.(6) Măsurile privind securitatea, sănătatea şi igiena în muncă nu trebuie să comporte în nicio situaţie obligaţii financiare pentru lucrători.
coroborat cu prevederile
-art.6 al.(1) Angajatorul are obligaţia de a asigura securitatea şi sănătatea lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă.
De altfel, dvs. ati mentionat in comentariul dvs. art.7 si ati subliniat al.(6)
Raman valabile celelalte mentiuni facute de mine, anterior, respectiv:
"Ori in speta este vorba de un aspect legat de munca - curs de igiena pentru a lucra legal in sectorul alimentatiei publice. Este valabil pentru ca lucratorul sa poata desfasura in mod legal, activitatea pentru care este salarizat.
Raspunsul lui freelis completeaza cazul cu posibilitatea ca respectivul curs de igiena sa fie urmat de catre lucrator in baza clauzei de formare profesionala, mentionata in CIM si in ROI, situatie in care daca angajatul nu respecta perioada de 3 ani pentru desfasurare de activitati, angajatorul sa poata solicita decontarea de catre salariat a acestor cheltuieli pentru perioada neacoperita cu activitati prestate. Aici este vorba de protectia angajatorului prin lege."
Goran Elena a scris:

.....
insa este legal ca angajatorul sa oblige salariatul sa plateasca aceste cursuri , sau precis , este legal ca angajatorul sa retina acesti bani din salariul ?
...


1. In cazul in care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala este initiata de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de catre acesta.

2. Prin urmare, salariatul nu are nicio obligatie de a achita aceste cursuri.

3. Retinerea din salariu este nelegala atat timp cat nu are la baza :
- acordul partilor
sau
- o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua,cum poate asigura angajatorul securitatea angajaților? ... Costin_Adrian Costin_Adrian Bună ziua,cum poate asigura angajatorul Securitatea angajaților? Eu lucrez la Brico Depot Orhideea și mă confrunt aproape zilnic cu \"specimene \" de ... (vezi toată discuția)
Risc biologic adrian-gabriel adrian-gabriel Buna seara, Lucrez de ceva timp la o societate, ca tehnician service, si ma ocup de instalarea, intretinerea si service-ul echipamentelor de ... (vezi toată discuția)
Obligatii angajator alexandralincu alexandralincu LEGEA 319/2006 As dori sa aflu detaliat in ce pagina pot gasi informatia in legatura cu obligatiile angajatorului (firma straina) si promotorului, este vorba ... (vezi toată discuția)