avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... interpretare ROI
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

interpretare ROI

Buna ziua,

Am o nelamurire in legatura cu interpretarea unui articol din ROI.
Tin sa va precizez urmatoarele:
sunt angajata la o societate de asigurari. Am ajutat un coleg ( agent de asigurare, fara carte de munca ) la incheierea unei polite, in sensul ca am completat aceasta polita deoarece agentul nu a putut sa fie prezent la aceasta intalnire.
Asi vrea sa stiu daca, prin prisma urmatorului articol, se poate intruni comisia de disciplina pentru a primi o sanctiune disciplinara. Articolul este:
i) favorizarea unor parteneri (client, intermediari de asigurari etc.) în scopul obţinerii unor avantaje
Tin sa precizez ca aportul meu la incheierea acestei polite a fost referitor doar la completarea politei, nu la recrutarea clientului sau transferul acestuia din portofoliul unui angajat (care lucreaza fara comision) in portofoliul unui agent.
Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: denisa_eu , utilizator 10:46, 28 Iunie 2009
nu sunt inspector coordonator, nu am nici o legatura cu agentul in cauza, pur si simplu l-am ajutat, intocmind aceasta polita la rugamintea lui
iar semnatura mea este normal sa apara pe polita deoarece eu am completat-o, asa consider eu
acelasi lucru se intampla si in situatia inlocuirii intre inspectori pe perioada de CO
ori, in aceasta situatie se admite acest fapt, polita nu are cum sa fie lovita de nulitate atata timp cat nu s-a creat un fals. Am precizat si mai sus, am semnat cu bara in fata, adica in locul ...
Nu este normal ce spuneti,ca un ajutor intre colegi,puteati cel mult sa scrieti acea polita,nicidecum sa semnati in nume propriu.Ca inspector,cunoasteti mai bine regulile interioare instituite.Mai intervin si conditiile de valabilitate...
Pentru ca in acest fel nu va ajut,consider util sa ma retrag din discutie.
Va doresc numai bine.
HUNYADI a scris:

nu sunt inspector coordonator, nu am nici o legatura cu agentul in cauza, pur si simplu l-am ajutat, intocmind aceasta polita la rugamintea lui
iar semnatura mea este normal sa apara pe polita deoarece eu am completat-o, asa consider eu

Din parcursul discutiei fac o presupunere:cazul in sine este o "facatura" a cuiva din firma, care va cauta nod in papura
Ce este important:
1.Polita intocmita apartinea gestiunii agentului?
2.Clientul era deja in portofoliul agentului (reinnoire polita) sau s-a pronuntat ca doreste incheierea politei de catre acel agent?(se cunosteau)
3.Exista alte persoana din firma care astfel "a pierdut" acel client si v-a reclamat?
Oricum ar fi, acel art. din ROI nu este aplicabil.Ca inspector semnatura de angajare a firmei da valabilitate firmei.Uneori se si cere supra-semnarea politelor emise de agenti, de catre inspectorii de asigurari.
Singura acuza este cea de intocmire a unei polite "cu comision" in loc s-o faceti personal(fara comision) si asta numai daca ati fost "vanat".(eventual pentru recidiva)
Pozitia agentului in motivarea rugamintii.(lipsa din localitate, lipsa momentana de document, indrumarea clientului catre sediu ,etc) va avea greutate pentru persoanele de decizie (si de buna-credinta!)
Nucu,vrei sa spui ca agentul nu trebuie sa semneze polita de asigurare?!
Am inteles si eu faza cu "nodul" dar trebuie sa discutam totusi de modalitatea legala de incheiere a unei polite de asigurare! :-/
Prin stampilare si semnare de persoana investita sa reprezinte partea contractuala(Asiguratorul),contractul(polita) este valabila, deci produce efecte.Ambele persoane (inspector -prin fisa postului si agent -prin contractul de intermediere,in limitele de competenta), au aceasta abilitate.Modul in care a fost gestionata polita, este bucataria interna a asiguratorului si reglementata administrativ,de multe ori subiectiv.Daca singurul articol ROI ,care se refera la acest aspect, este cel invocat de HUNDAY,acesta nu poate fi aplicat decat cu intentie.(respectiv acuza pentru comisionul incasat de agent)
De ce am spus ca a fost "vanat"?Pentru ca majoritatea Asiguratorilor folosesc acest comision pentru a mari portofoliul si rareori se cauta asemenea "noduri in papura".
Mai mult, sunt agenti in teritoriu care gasesc clienti, le prezinta produsul,fac oferta de pret si ii trimit la sediul Agentiei/Sucursalei, pentru intocmirea asigurarilor intrucat : sau este mai comod clientului care trebuie sa plateasca cu OP,sau a epuizat formularele disponibile si clientul se grabeste, sau trebuie facuta o evaluare auto dupa catalog , sau trbuie facute fotografii la autovehicul , sau clientul a facut un casco si vrea si asigurari de calatorie pentru o plecare urgenta,etc.,etc.
Activitatea agentului este recunoscuta si este ajutat in scopul scurtarii timpului pierdut de client, meritandu-si comisionul de intermediere.
Ultima modificare: Vineri, 24 Aprilie 2009
nucu$, utilizator

Alte discuții în legătură

Polite paid in franciza nitmar nitmar Am o agentie imobiliara si ma intereseaza incheierea unui contract de colaborare cu o societate de brokeraj pt asigurari PAID de locuinte pentru clientii ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract de mandat nelubt nelubt Colaborez cu un asigurator in baza unui contract de mandat PJ. Asiguratorul a impus vinzarea conditionata a politelor RCA cu o asigurare de locuinta - \"la ... (vezi toată discuția)
Sucursala practica alt tarif decat propriul agentul DorinPavel DorinPavel Sunt agent de asigurari la o anumita societate, am incheiat contractul de mandat chiar cu sucursala si dispun de un user si o parola (in conditiile in care ... (vezi toată discuția)