avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Achizitie publica prin atribuire directa
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Achizitie publica prin atribuire directa

Conform OUG 34/2006 art 19 arata ca Autoritatea contractantă (AC) achiziţionează direct produse, servicii sau lucrări, in cazul in care valoare nu depaseste echivalentul a 30000 euro fara TVA pentru produse/servicii si respectiv 100000 fara TVA pentru lucrari. achizitia se realizeaza pe document justificativ.
Art. 19 indice 1 arata ca daca valoarea unei achizitii depaseste echivalentul sumei de 5000 euro fara TVA AC are obligatia de a transmite in cel mult 10 zile de la data primirii documentului justificativ o notificare in SEAP.

Speta:
Bugetul a fost aprobat impreuna cu proiectul de investiții prin HCL.
In semestrul 2 / 2014 este prevazuta o lucrare a carei valoare depaseste suma de 5000 euro. Aceasta lucrare a fost atribuita direct in semestrul 1 / 2014 si firma a inceput lucrarile.
Mentionez ca Bugetul si Proiectul de investitii nu au fost facute publice in termen de 5 zile de la aprobare asa cum prevede OUG 63/2010 art 76 indice 1 lit. c..

Intrebari:

1. Atunci cand AC achizitioneaza o lucrare prin atribuire directa si prin selectia de oferte este obligata sau nu sa anunte public data in care ofertele pot fi depuse?
(Conform cadrului legislativ european exista 7 principii pentru achizițile publice)

2.Poate AC de ex.: ordonatorul de credite "vorbeste direct" cu patronii a trei firme, explica condițiile, acestia intocmesc ofertele, le transmit AC si dupa bunul plac ordonatorul de credite alege pe cine vrea el sa execute lucrarea si fara a informa pe cetateni despre conditiile, procedura si valoarea de achizitie?

3. Daca AC are obligatia de a informa cetatenii inainte de achizitie cu privire la ceea ce urmeaza a fi achizitionat, publicarea ofertelor depuse etc. adica transparentizarea intregului proces ?

Fac referire doar la valori mai mari de 5000 euro.

Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 4 Martie 2014
danielbox4, utilizator

Alte discuții în legătură

Selectie ziar pt publicitate? otilia13 otilia13 Buna seara. Societatea noastra desfasoara o activitate de interes local, consiliul local fiind asociat unic. Este necesar ca pentru a incheia un contract de ... (vezi toată discuția)
Contractul este obligatoriu la o presare de servicii? Magda1989 Magda1989 As vrea sa stiu daca este legal. Am făcut o achiziție directa pentru realizare unui plan de intervenție isu, o achiziție directa in valoare de 5000 de lei. ... (vezi toată discuția)
Achizitie directa-pasi derulare danatmr9 danatmr9 Buna ziua! As dori sa stiu unde gasesc exact PASII pentru desfasurarea Achzitie directa? De asemenea, as dori sa vad care sunt situatiile cand se poate face ... (vezi toată discuția)