avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata intretinere 2 proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata intretinere 2 proprietari

Buna ziua,
In urma cu doi ani, mama mea a decis sa se mute din apartamentul in care locuiam impreuna (proprietatea mea) si unde nu platea nici un leu, in garsoniera ramasa in urma decesului tatalui meu si unde amandoua suntem proprietare. Problema este ca nu a achitat nici un ban la intretinere in tot acest rastimp, iar zilele trecute am primit amandoua cate o scrisoare recomandata, din partea Administratiei blocului, ce continea o invitatie la discutii, pt rezolvarea situatiei.
Va rog sa-mi spuneti ce solutii am, in conditiile in care abia ma descurc cu cheltuielile mele (cresc singura 2 copii, fara niciun fel de ajutor) si nu vad cum as putea sa achit din datoria facuta de mama mea. Pot fi eu obligata sa achit? Mi-e teama sa nu pierdem casa, ar fi stupid si nedrept pentru mine si copiii mei, insa nu vad nici o iesire, rog ajutor.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Martie 2014
d12d, utilizator
Cel mai recent răspuns: d12d , utilizator 11:36, 6 Martie 2014
In situatia mentionata,pentru indepartarea situatiilor neplacute=actionare in instanta care presupune si poate atrage obligarea de sume suplimentare=cheltuieli de judecata,incheiati angajament de plata cu asociatia de proprietari
Multumesc pentru raspuns, dar nu am inteles ce vreti sa spuneti. Pe cine actioneaza in instanta Asociatia, pe mama sau pe amandoua? Si cine sa faca angajamentul de plata? Ea, sper. Intrebarea mea era daca eu pot fi obligata in vreun fel sa achit niste obligatii ce nu-mi apartin.
d12d, utilizator
Pe proprietari, deci si pe dumneavastra.
Legea 230/2007 Art. 46. - Toti proprietarii au obligatia sa plateasca lunar, conform listei de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari, in avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contributie ce le revine la cheltuielile asociatiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociatia de proprietari.

Art. 49. - (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.
Art. 50. - (1) Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
(2) Actiunea asociatiei de proprietari este scutita de taxa de timbru.
(3) Sentinta data in favoarea asociatiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, poate fi pusa in aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisa de Codul de procedura civila.
Art. 51. - (1) Asociatia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor si altor spatii proprietati individuale ale proprietarilor din condominiu, precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, dupa cheltuielile de judecata datorate tuturor creditorilor in interesul carora au fost facute.
(2) Privilegiul se inscrie in registrul de publicitate imobiliara al judecatoriei, la cererea presedintelui asociatiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima lista lunara de plata a cotelor de contributie din care rezulta suma datorata cu titlu de restanta. Privilegiul se radiaza la cererea presedintelui asociatiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitantei ori a altui inscris prin care asociatia confirma plata sumei datorate.
(3) Operatiunile de publicitate imobiliara privitoare la privilegiul prevazut la alin. (1) si (2) sunt scutite de taxa de timbru.

ContSters241232, utilizator
Dar eu nu ma fac "vinovata pentru neplata cotelor de contributie...", nu e obligatia mea, din moment ce eu nu locuiesc acolo si platesc deja, intretinerea, in alta parte!
Da, deci unul face, altul trage, cum spune francezu' ...
Multumesc.
Daca nu este obligatia dumneavastra si nu va faceti vinovata de datorie nu platiti, asteptati pana va dau ei in judecata si pe langa datorie si penalizari mai adaugati mediator, avocat, si ce cheltuieli vor mai fi pana atunci, iar daca nu achitati ramaneti si fara casa.

Alte discuții în legătură

Restante intretinere, raspunderea coproprietarului lupascudaniela lupascudaniela Buna ziua Impreuna cu tatal meu am in co-proprietate o garsoniera, respectiv 1/2 cota din locuinta. Nu am locuit niciodata acolo, eu avand adresa din buletin ... (vezi toată discuția)
Penalitati intretinere danutza_diana danutza_diana am datorii la intretinere si de la 1 martie ne intrerupe furnizarea apei potabile.Administratorul nu vrea sa ne dea la maina hartie decat daca achitam toate ... (vezi toată discuția)
Judecata ptr neplata intretinerii pentru o suma modica rokhsana rokhsana Buna ziua. Am si eu o intrebare la dvs si sper din tot sufletul sa ma ajutati. Anul trecut in luna august bunica mea a fost data in judecata de asociata de ... (vezi toată discuția)