avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 416 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ore lucrate in weekend - ore suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ore lucrate in weekend - ore suplimentare

Buna ziua,
Va rog sa imi spuneti parerea dvs. despre urmatoarea afirmatie:
"Orele lucrate in weekend, indiferent cate sunt, nu se considera ore suplimentare"
Afirmatia este argumentata astfel: pentru orele de weekend se acorda spor de weekend si nu mai trebuie socotite la calculul orelor suplimentare.
Ceea ce am scris mai sus este afirmatia unui inspector de munca. Am cerut parerea altui inspector de munca, care mi-a raspuns ca "este interpretabil" :O:O
Intreb eu: care este acoperirea legislativa pentru aceasta afirmatie!?
Din cate stiu, codul muncii nu amesteca orele de weekend cu munca suplimentara... ci specifica clar: ce depaseste 40 de ore pe saptamana se considera munca suplimentara.


Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:45, 7 Martie 2014
Este corecta afirmatia ca orele lucrate in weekend nu se considera ore suplimentare.

Munca suplimentara se refera la munca peste programul de 8 ore/zi de luni-vineri .Orele suplimentare sunt ceea ce depaseste 40 de ore pe saptamana, in cele 5 zile, si nu pentru munca desfasurata in zilele de repaus saptamanal.

Munca suplimentara si munca in zilele de week-end sunt recompensate diferit si se supun unor prevederi legale diferite.
Bun, atunci spuneti-mi va rog un articol sau paragraf din lege care sa sustina afirmnatia aceasta.
Eu din urmatoarele art. din Codul muncii deduc ca nu este asa, ci se raporteaza la saptamana = luni-duminca, nu se mentioneaza niciunde ca saptamana ar fi de luni pana vineri.
ART. 120 (1) Munca prestată în afara duratei normale a timpului de muncă săptămânal, prevăzută la art. 112, este considerată muncă suplimentară.
ART. 112 (1) Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână.
De asemenea, ar fi avantajat angajatorul si dezavantajat angajatul in urmatorul caz:
Angajatul lucreaza:
luni - 8 ore, marti - 8 ore, miercuri - 8 ore, joi - 8 ore, vineri - 8 ore, sambata - 12 ore, duminica 12 ore luni - liber, marti liber, miercuri - 8 ore si asa mai departe.
Potrivit afirmatiei "orele lucrate in weekend nu sunt ore suplimentare", angajatul lucreaza 8 ore in plus (4 de sambata si 4 de duminica), dar eu nu i le consider suplimentare, ii dau doar sporul de weekend de 2% (sau de oricat l-am stabilit in ROI sau CCM). Daca el le-ar lucra in timpul saptamanii ar primi pentru acele 8 ore spor de 75% (daca nu i le pot compensa cu timp liber)
Nu mi se pare prea corect fata de angajat.
Daca cititi numai un anumit text de lege atunci sigur nu va veti lamuri cu privire la acest aspect. Vedeti si textele de mai jos:

Art. 137 C.mun.
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
...

Art. 113 C.mun.
(1) Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus.
....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Activitate in weekend! Flav Flav Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca textul de mai jos din contractul de munca ma obliga sa prestez ore in weekend fara acordul meu. Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Salarizare ncris78 ncris78 Pnetru o persoana angajata cu contract de munca, cu 8 ore/ zi, dar care lucreaza de luni pana vineri doar 7 ore, dar mai lucreaza sambata 7 ore, cum se ... (vezi toată discuția)
Codul muncii - timpul liber Ana 2007 Ana 2007 Buna ziua. Am o intrebare legata de programul de lucru. Daca un angajat lucreaza 7 ore de luni- vineri in prima saptamana si urmatoarea saptamana lucreaza 7 ... (vezi toată discuția)