avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ghid cumparare casa, Prima casa :)
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ghid cumparare casa, Prima casa :)

Ma poate indruma cineva care sunt pasii in achizitionarea unei locuinte prin programul "Prima casa" fara a exista probleme cu vanzatorul sau eventuali alti pretendenti la locuinta vanduta?
Adica un fel de "check list", in sensul sa nu iau vreo tzeapa, sa fiu atent la asta, la aia, ce documente sunt necesare si ce trebuie verificat cu atentie, ce trebuie facut la notar, cand se da avansul si in ce conditii, etc.!
Multumesc anticipat ptr indrumari.
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 11:19, 10 Martie 2014
Ma indoiesc ca veti gasi un vanzator care sa fie de acord sa va restituie avansul pentru cauze care nu il privesc...Ganditi-va ca formalitatile cu banca pot dura chiar si 2 luni de zile, timp in care vanzatorul este blocat in intentiile sale de a-si vinde apartamentul. Iar daca banca nu va aproba creditul nu este vina vanzatorului! In acest caz este de preferat sa dati un minim de avans.

Inca ceva, foarte important:
1)Bancile nu acorda credite PC pentru imobile aflate pe listele cu risc seismic.
2)Vanzatorul trebuie sa detina Certificat Energetic, clasa A, B, C, pentru restul categoriilor( D,E,F...) bancile nu prea acorda credite. Atrageti atentia bancii asupra acestui aspect.
Atentie mare la contractul de credit. Eu am patit-o cu o banca mare din Romania (top 3). Intr-o zi mi-au dat contractul spre analiza, iar a doua zi, la semnare, contractul era substantial modificat: daca in varianta spre analiza modificari la contract se faceau doar daca apareau modificari legislative, in varianta de semnat banca puteau sa modifice orice voiau ei, daca nu-mi convenea tb sa dau banii inapoi. In plus, in varianta pentru semnat, forta majora, actiona doar in favoarea bancii, iar daca dura mai mult de 14 zile puteau sa ceara banii inapoi. Asta desi in contractul tripartit cu ei si fondul de garantare se obligasera sa nu impuna clauze in contract care sa permita modificari unilaterale ale contractului. Mai mult, ma trimiteau intai la notar sa semnez contractul de vanzare-cumparare, si abia apoi la ei sa semnez contractul de creditare, si astfel sa ma forteze sa semnez orice.
Normal ca n-am mai semnat contractul de credit, noroc ca vanzatorii erau socrii.
Inca astept raspunsul de la banca la reclamatia mea (aveau termen 7.03.2014), saptamana asta ma voi adresa ANPC si fondului de garantare
Ultima modificare: Luni, 10 Martie 2014
DinuX, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modalitati si momente de incasare a sumelor in procesul de vanzare apartament SVD SVD Va multumesc anticipat pentru citeva precizari necesare. Daca avansul se achita de catre cumparator vinzatorului in momentul semnarii antecontractului, cind se ... (vezi toată discuția)
Antecontract cu clauze abuzive? Miky0225 Miky0225 Buna seara, Doresc sa cumpar un apartament, am achitat rezervarea si ar trebui sa semnez antecontractul pentru a mi se analiza dosarul de creditare ipotecara ... (vezi toată discuția)
Cumparare apartament ipotecat marina19571954 marina19571954 Buna ziua, In curand urmeaza sa cumpar un apartament ipotecat. Proprietarul mi-a propus sa incheiem initial o promisiune de vanzare-cumparare prin care dau ... (vezi toată discuția)