avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Modificarea CIM prin ROI
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Modificarea CIM prin ROI

Se poate modifica un CIM daca este prevazut programul de lucru dupa cum urmeaza:8ore/zi 40 /saptamina cu 2 zile de repaus de regula sambata si duminica.
Programul incepe la ora 08 si se termina la ora 16.
In ROI se poate introduce urmatorul program?
8ore/zi40/saptamina cu 2zile de repaus de regula sambata si duminica cu incepere de aceasta data de la ora 09.00 -13.00 14.00-18.00 .Deci de la ora 13.00-14.00 pauza de masa.
Este corect din p.d.v legal acest program daca angajatul semneaza de luare la cunostinta de acest nou program?
Cel mai recent răspuns: FRD , utilizator 13:02, 12 Martie 2014
Dar de ce se considera program de lucru inegal?programul din CIM este 8.00-16.00 rezultand 8 ore de lucru,iar in ROI 9.00-13.00,14.00-18.00,tot 8 ore munca.ce diferenta este?daca se poate sa se argumenteze juridic.
Nu este considerat timp de munca inegal acel program mentionat de dvs.
Timp de munca inegal este, de exemplu: in c.i.m. 8 ore/zi , inegal -. Repartizarea facandu-se : luni 8 ore, marti 9 ore, miercuri 7 ore ..., astfel incat totalul orelor lucrate sa nu depaseasca 40 ore/sapt.

Asa cum am spus anterior este modificata ora de venire si de plecare de la locul de munca, precum si faptul ca a fost inclusa pauza de masa in program.

Art. 245. C.mun.
(1) Orice salariat interesat poate sesiza angajatorul cu privire la dispoziţiile regulamentului intern, în măsura în care face dovada încălcării unui drept al său.
(2) Controlul legalităţii dispoziţiilor cuprinse în regulamentul intern este de competenţa instanţelor judecătoreşti, care pot fi sesizate în termen de 30 de zile de la data comunicării de către angajator a modului de soluţionare a sesizării formulate potrivit alin. (1).

Domnule freeelis sincer nu mai intelg nimic intr-un paragraf imi raspunde-ti ca ar trebui prin act aditional acel program iar in ultimul raspuns imi raspundeti ca este valabil regulamentul intern . De fapt care ar fi raspunsul corct acesta
Daca s-a modificat prin reg.intern programul, atunci va trebui modificat si c.i.m. - mai ales ca este prevazut in c.i.m. programul - prin act aditional, intrucat clauzele c.i.m. sunt in contradictie cu prevederile reg.intern.
Sau acesta
Asa cum am spus anterior este modificata ora de venire si de plecare de la locul de munca, precum si faptul ca a fost inclusa pauza de masa in program.
Asept un raspuns urgent va rog mult .
Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
Follow us: Avocatnetro on Facebook

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
Follow us: Avocatnetro on Facebook
Fiecare raspuns dat a fost in functie de solicitarile dvs. Ambele raspunsuri sunt corecte.

In speta :
- dvs aveti un anumit program de munca stabilit in c.i.m.
- angajatorul modifica programul de munca, prin R.I. - ora de incepere si de terminare si include si pauza de masa.

In acest caz. :
- asa cum am afirmat R.I. contravine cu c.i.m. , fapt ce inmpune incheierea unui act aditional la c.i.m.
- daca dvs incepeti programul la ora 8.00 conform c.i.m., iar in R.I este prevazuta ora 9.00 nu inseman ca s- a modificat aceasta ora?
Am sunat la Inspectia muncii Bucuresti si am sa va expun mai jos pdv al acestei institutii:
Intrucit apare pe ROI semnatura tuturor angajatilor din cadrul societatiise considera ca angajatorul procedind in acest fel se considera o comunicare colectiva drept consecinta nu este obligatoriu incheiere vreunui act aditional in acest sens ,este legal din pdv al inspectotilor ITM .Ce parere aveti in acest sens fiecare in Romania aplica legea dupa propria parere. As dori sa raspundeti la aceasta speta intrucit se vede ca este vizualizata intr-un nr mare de persone astfel acei carora le sunt incalcate drepturile sa stie la ce se poate astepta pe viitor. Daca se poate argumente juridice

Alte discuții în legătură

Cim vs roi FRD FRD As dori sa stiu daca este corect urmatorul aspect : In CIM se arata ca programul de lucru al soc este de la ora 08.00-16.00 iar in ROI de la 09.00 la ora ... (vezi toată discuția)
Roi cu 2 programe de lucru FRD FRD Buna ziua .Un angajator intocmeste 2 ROI datate ,stampilate si semnate de catre administratorul societatii dupa cum urmeaza: 1. data 02.02.2014 , programul de ... (vezi toată discuția)
Program de lucru cristinasergiu cristinasergiu vreau sa stiu cum se poate face ca programul de lucru sa fie de 9 ore , cu pauza de masa de 1 ora inclusa ? Trebuie specificat in contractyul individual de ... (vezi toată discuția)