avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 154 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Concediu risc maternal
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Concediu risc maternal

Buna ziua. Din data de 10.02.2014 am o scrisoare medicala eliberata de dr ginecoginecolog din care reiese ca trebuie sa stau in concediu de risc maternal pana voi intra in concediu prenatal..Am fost la dr de fam mi a dat medical cu risc maternal iar de aici au inceput probleme...M -am dus la dr de med muncii pt a-mi vviza concediu pe data de 14.02, dr nefiind acolo am gasit o pe asistenta care mi aa pus parafa fara sa verifice felul medicalului.Pe 04.03.2014 m-am dus cu conediu medical pt luna mart iar de aici a inceput nebunia in sensul ca dr de med muncii contesta ce scrie medicul specialist dr de med muncii spunand ca ea iintelege din scrioare medicala ca trebuie sa stau in risc maternal pana in luna a 5a de sarcina...dr specialist a scris asa: "pacienta cu risc crescut maternal pana v-a intra in concediu prenatal" iar litera " v" dr med muncii a luat in considerare ca si luna de sarcina pana la care considera riscul maternat.Am incercat sa discut cu ddr med muncii dar din pacate o tine una si buna.Cum as putea rezolva aceasta situatie.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:16, 12 Martie 2014
In discutia deschisa de dvs. apar ca mentiuni: doctor ginecolog (specialist care face o recomandare medicala in domeniul sau de practica), medic de familie (care acorda concediul medical), medic specialist de medicina muncii (cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale, care avizeaza concediul medical), medic de medicina muncii (nu vad ce rol poate avea, acesta fiind subordonat medicului specialist de medicina muncii, in sensul prestarii de servicii medicale pentru firma cu care incheie contract pentru prestare de servicii vizand medicina muncii ?!).
Medicul specialist ginecolog este cel care afce recomandarile, acestea trebuie sa fie clare, neinterpretabile. Medicul de familie trebuie sa mentioneze in certificatul medical toate recomandarile (in clar) ale medicului ginecolog, care este specialist in domeniu. Medicul specialist de medicina muncii avizeaza pentru corecta incadrare a certificatului medical in prevederile legale.
Daca intervin necorelari, atunci trebuie constatat (prin compararea documentelor primite de dvs.) unde se regasesc acestea si necorelarea se indreapta de cel care a facut greseala. Inclin sa cred ca ori medicul specialist ginecolog nu a facut recomandarea in clar, ori medicul de familie nu a trecut exact pe certificatul medical toate mentiunile din recomandarea medicului ginecolog.
Multumesc pt raspuns.Medicul ginecolog a scris f clar si lizibil ca trebuie sa stau in concediu de risc maternal pana la intrarea in concediu prenal. Medicul de familie mi-a eliberat concediu medical in baza acelei scrisori medicale, singura care are vreo problema care nu are nicio logica sau justificare este medicul de la medicina muncii care conform legii are rolul de a parafa concediile medicale si atat dar aceasta dna dr de la medicina muncii se pare ca nu cunoaste aceste lucruri spunandu-mi citez: "conform legislatiei mele trebuie sa stau in concediu de risc maternal pana in luna a 5 a de sarcina ca asa considera"
Fiind trimisa la angajator la protectia muncii pt a semna informarea privind protectia maternitatii la locul de munca in care aceasta a completat faptul ca sunt in risc maternal pana in luna a 5 a de sarcina. M -am dus la colegii mei eu lucrez intr-o firma f mare si le-am spun ca s-a inteles gresit scrisoarea medicala intocmita de medicul ginecolog specialist si le-am dat si lor o copie dupa scrisoarea medicala. Impreuna cu ei am citit acea scrisoare, acestia dandu-mi dreptate.
Ultima modificare: Luni, 10 Martie 2014
elenanicolae, utilizator
Luati un exemplar din legea maternitatii sau aflati o adresa de internet si mergeti cu ea la medicul respectiv, sa va arate in legislatie unde scrie ceea ce sustine.
Daca respectivul medic considera ca o "insultati", puteti face o sesizare scrisa, cu nr. de inregistrare/ data la Directia sanitara judeteana si/ sau la Colegiul medicilor din judet. La sesizare anexati copii xerox dupa documentele pe care le detineti.
Pana la sfarsitul saptamani sper sa primesc un raspuns oficial, o noua informare de data aceasta completata conform celor specificate in scrioarea medicala iar in cazul in care nu se schimba nimic atunci voi merge la Directia sanitata judeteana.Momentan nu am nici un document. Cand am discutat cu medicul de medicina muncii i-am cerut o hartie / un document in care sa scrie cum a ajuns la aceasta concluzie ceea ce a refuzat categoric. Din pacate nu vrea nici macar sa asculte atunci cand vorbesti .
Ceea ce sustine nu este trecut in nicio lege poate doar in imaginatie
Ultima modificare: Luni, 10 Martie 2014
elenanicolae, utilizator
Trebuie sa aveti copie dupa recomandarea medicului specialist ginecolog si dupa certificatul medical acordat de medicul de familie.
Daca nu aveti, ar trebui sa solicitati niste copii de la emitenti.

Alte discuții în legătură

Concediu de risc maternal Silvia Olteanu Silvia Olteanu Buna ziua! Am depus la HR in data de 07.03.2018,o scrisoare medicala de la ginecologul curant in care solicita sa mi se intocmeasca dosar de concediu de risc ... (vezi toată discuția)
Am recomandare de la ginecolog pentru concediu de risc maternal, dar cei de la medicina muncii spun că e o aberație. cui trebuie să-i cer acest tip de concediu, cine îl acordă? Did27 Did27 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat sau mai multe informatii despre urmatoarea situatie. Sunt insarcinata in 5 luni si la ultimul control mi s-a dat de ... (vezi toată discuția)
Concediu risc maternal a doua sarcina în decursul unui an florin.barbuceanu florin.barbuceanu Anul trecut sotia mea a beneficiat de concediu medical de risc maternal acordat de medicul de familie la recomandarea medicului de medicina a muncii. La 21 ... (vezi toată discuția)