avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Crimeea - viitor tinut rusesc ?
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Crimeea - viitor tinut rusesc ?

Ucraina, planul secret al lui Putin

de Edward Luttwak

Anunţat de mult, planul rus pentru împărţirea Ucrainei merită un răspuns mai serios decât vorbele goale din aceste ultime zile. Este inacceptabil să declari „inacceptabil” ceva ce ai acceptat în mod deschis, fără a te adresa în mod real cauzei. A fost patetic să-i vedem pe liderii europeni precipitându-se să condamne operaţiunea rusă, lăsând însă imediat să se înţeleaga că ei nu au nicio intenţie să reacţioneze pe măsura acestui eveniment. Secretarul de Stat american John Kerry s-a mulţumit să nu-l mai invite pe Putin la Summitul G8. Desigur, aceste reuniuni prezintă multe avantaje, jurnalişti şi fotografi numeroşi şi meniuri în general excelente. Dar pentru Putin Crimeea merită un tiramisu.
În realitate, Rusia vrea mai mult decât Crimeea. Proiectul pus la cale la Kremlin al unei „Novorusia”, un nou stat care ar cuprinde toate teritoriile ucrainene aflate la est de Nipru şi pe care Federaţia Rusă l-ar lua sub aripa sa, până la recunoaşterea deplină. Totul este deja prevăzut, inclusiv drapelul noului stat. Acest teritoriu trans-Nipru ar fi mult mai mare decât Republica Transnistria, această enclavă rusofonă pe care ruşii au reuşit să o smulgă din Republica Moldova în 1992, care nu a fost recunoscută de comunitatea internaţională şi unde încă staţionează trupe ruse.
Devenind frontieră, marele fluviu Nipru va oferi Crimeea Rusiei, împreună cu baza ei navală de neînlocuit şi, mai cu seamă, ar avea avantajul de a aduce în braţele Moscovei o populaţie care include mulţi cetăţeni de origine rusă, mulţi ucraineni rusofoni şi mulţi ucraineni deja orientaţi către Est, pentru că activitatea lor economică depinde de Rusia. Putin nu ar avea deci nicio dificultate să facă apel la principul wilsonian incontestabil al autodeterminării pentru a legitima noul stat.
Mai mult, această „Nouă Rusie” de peste Nipru ar putea să păstreze Kievul drept capitală, pentru că o parte din oraş este situată la est de fluviu. Cealaltă parte a oraşului, vechiul Kiev, ar rămâne capitala Ucrainei. Putin ar putea, de asemnea, să demonstreze generozitate şi să cedeze Odessa, un oraş rusesc din punct de vedere istoric, dar situat la vest de Nipru. Preşedintele rus nu ar avea prea mari griji în privinţa opiniei compatrioţilor săi: mulţi ruşi consideră că întreaga Ucraină trebuie să se întoarcă la sânul patriei mamă. ªi cei care ştiu puţină istorie îşi amintesc că vechea Novorusie, cucerită de tătari, se întindea pe ambele maluri ale Niprului.
Americanii şi europenii se află acum în faţa unei alegeri dificile: să înceapă un nou război rece, cu rutina necooperării cu Moscova, sau să accepte procesul de extragere din cadrul Ucrainei a unui stat viabil, acceptând principiul unui referendum în cele 24 de regiuni şi în Republica autonomă Crimeea. A începe un nou război rece ar prezenta avantajul unei clarităţi în plan moral şi inconvenientul de a diviza Europa: germanii ar accepta cu greu să îşi strice relaţiile cu Moscova, cu riscul de a pune sub semnul întrebării strategia lor, în care primează economia. Acceptarea unei reorganizări a Ucrainei ar însemna promisiunea unei noi stabilităţi, dar ar pune problema majoră a legitimării folosirii forţei de către Putin. Ce nu serveşte niciun interes şi nu aduce niciun câştig este însă repetarea unor vorbe goale şi agitarea spectrului unor ameninţări puerile.
Text publicat în revista Le Point

Ce va urma ? Vom vedea. Marile puterile ale lumii vor reimpartirea teritoriilor de influenta ? Al treilea razboi mondial se duce prin forta economica a resurselor naturale (gaze naturale, titei, minereuri, etc.) domeniu in care Rusia sta foarte bine.
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 13:41, 5 Aprilie 2014
Hahahahaaa ... cum Crimeea viitor tinut rusesc?? Crimeea fost si actual tinut rusesc !!
Crimeea a trecut la Ukraina in '54, in cadrul unor jocuri de carti ale momentului.

În 19 februarie 1954 regiunea Crimeea a fost transferată de la RSFS Rusă la RSS Ucraineană, printr-un decret al Sovietului Suprem al URSS, fără ca populația locală să fie întrebată dacă este de acord cu asta.[1] La acea dată, la conducerea Uniunii Sovietice se afla Nikita Sergheevici Hrușciov care, din 1908 până în 1931, trăise și activase în Ucraina.

Deci ...Hrușciov, avand slabiciunii ukrainiene, a facut atunci o mutare dupa bunul plac, pe care azi ...domnul Putin (zis si Tarul) trebuie sa o rezolve cat mai grabnic ...
Recenta anexare a Crimeii la Rusia este vazuta de reprezentantii oficiali ai Rusiei in tarile cu care Rusia are relatii diplomatice din cu totul alte unghiuri. Nici despre ce va urma in perspectiva, oficialii rusi nu sunt in concordanta cu oficialii UE sau cu cei ai SUA.
Voalat, oficialii rusi isi permit comentarii usor acide, mai mult sau mai putin cu o doza de avertisment, la pozitii oficiale ale policienilor roamani.
[ link extern ]
Comunicat oficial al Ministerului rus de externe, referitor la declaratii ale politicienilor romani.
[ link extern ]
De ce cetatenii tarilor din jurul Ucrainei nu sunt intrebati (eventual prin referendum) ce parere au despre un anume aspect al politicii externe promovate de catre liderii politici ?
Iata si raspunsul Ministerului roman de externe
[ link extern ]
Au dreptate domnule, au dreptate, este istorie, este traditie, este trecut si viitor, al lor si al nostru ... asa sa ne ajute Dumnezeu !!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Maestrii cantareti din ... kiev Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici [b]Unu. [/b]Se povesteste ca vazandu-i pe spanioli ca vorbesc cu caii, amerindienii credeau ca acestia sunt fiinte ganditoare; paupasii din Noua-Guinee credeau ... (vezi toată discuția)
Sotia a fugit cu copilul nostru in rusia fara acordul meu, fara ... DerLehrer DerLehrer Sotia a fugit cu copilul nostru in Rusia fara acordul meu, fara ca copilul sa aiba pasaport, in conditii de pandemie. Nu stiu cum poate fi asa posibil in ... (vezi toată discuția)
Monarhia nu poate sa revina in romania! cine au fost monarhii din romania si ce s-a intamplat in fapt. rodica_post rodica_post Regele Mihai aşteaptă să i se pună tronul în braţe. Mai are de aşteptat,pentru că ,se pare ca nici acum nu şi-a dat seama de ce monarhia a ieşit ... (vezi toată discuția)