avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Apa pluviala
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Apa pluviala


Buna ziua
Imi poate spune si mie cineva care este pretul apei pluviale si la ce cheltuieli o putem incadra ? ma refer la Bucuresti , am inteles ca in tara nu exista asa ceva !
Multumesc .
Cel mai recent răspuns: _Sandu , utilizator 02:06, 14 Martie 2014
Apa pluviala vine pe factura de la APANOVA si intra in pretul apei reci, suma este foarte mica.
Va uitati in factura. De obicei pretul este egal cu cel al canalizarii.
Fiind o factura care se raporteaza la suprafata unui imobil, suma respectiva se repartizeaza pe sup.utila (CPI).
Nu stiu cum este in alta parte, dar la noi s-a renuntat la aceasta taxa pentru proprietarii persoane fizice, in schimb nu s-a renuntat sa li se repartizeze aceste costuri la pers. juridice. Valorile sunt extrem de mici si se calculeaza functie de un indice (k) furnizat de ANM - adica o medie ponderata a precipitatiilor cazute in nush ce perioada, bla, bla, bla...
Odata cu renuntarea la a repartiza aceasta taxa pentru prop. pers. fizice, la noi s-a marit raportul dintre apa potabila intrata si apa uzata iesita, de la 0,8 la 1.
Preturi actuale - fara TVA:
- apa potabila = 3,20 lei/mc;
- apa industriala = 2,56 lei/mc;
- canal ag. ec. = 2,33 lei/mc;
- canal populatie= 2,33 lei/mc;

Multumesc Domnule Grecu , inteleg ca aceasta se calculeaza pe cpi si ca nu se ia in calcul la pretul apei , de luat aminte ca sunt multi care nu calculeaza asa si pune " la gramada " .
Nu se calculeaza pe CPI, intra in pretul apei reci, nu este adevarat ca este de valoarea apei de canalizare, nu are nici o treaba apa canal cu apa pluviala, apa pluviala este 6 lei, cine sta sa repartizeze aceasta suma intr-o rubrica separata.
Ultima modificare: Marți, 11 Martie 2014
ContSters241232, utilizator
Da, aceasta categorie de cheltuiala intra, alaturi de altele la "Ch. / CPI".
Acum ca la unele as. prop. se introduc "la gramada" cum ziceti, nu ar fi o greseala de neiertat, insa greseala tot este si influenteaza in final pretul apei reci (am inteles ca mai aveti si alte taxe la apa. Cum va spuneam, la noi la Iasi, pretul la apa-canal este de 6,8572 lei/mc - deci cu 4 zecimale (3,20+2,33) * 24% + (3,20+2,33) = 6,8572), asa apare afisat pe lista de plata si ce sa mai vorbesc, toate calculele folosesc acest "pret unic". Daca s-ar mai introduce si ale taxe, oricat de mici, ar influenta poate ultimile 2-3 zecimale, ceea ce nu ar fi cine stie ce. In fine, eu asa procedez de peste 20 de ani: lucrez cu pretul din factura, iar taxele merg la capitolul lor. Acum, ca sa fiu sincer si pe la noi se mai procedeaza ca la Dvs., ba mai mult, "diferentele" sunt tratate la fel astfel ca nu se mai intelege nimic din pretul facturat... Nu ai ce face la apa menajera cand delta t-eul difera in fiecare luna, asfel ca daca nu esti familiarizat, tinzi sa zici ca administratorul maslueste preturile cum vrea el. Eu am avut numeroase discutii pe tema aceasta. Oamenii reclamau faptul ca la apa menajera ii incarc de doua ori, mai ales ca lucram cu acelasi pret si la AR si la ACM, numai ca la ACM trebuia sa adaug costul agentului termic necesar incalzirii unui mc de AR... Cu rabdare i-am facut sa inteleaga. Chiar aici pe forum am avut o asemenea discutie - desi discutam cu un cetatean f. bine pregatit (inginer). Pana la urma toate s-au clarificat, chiar asa, la patru zecimale...
Sa fiti sanatosi!

[Last Edit]
Pai de ce sa faci o rubrica separata ? Introduci cei cativa lei la categoria cheltuielilor pe CPI. Cred ca undeva ai o asemenea grupare (ch. administrative, ch. de administrare, salarii... ) ei, mai adaugi si ch.apa pluviala - care-i problema?
Am zis, nu am dat cu paru' depinde cum s-au obisnuit oamenii, insa corect este cum v-am spus. Ai avantajul ca folosesti pretul facurat pe care-l afisezi pe LP. Daca cineva vrea sa vada si factura, o sa constate ca intr-adevar pretul afisat este cel din factura. In fine, v-am si zis, valoarile fiind foarte mici - la noi, la 3 ap. cu doua camere, valoarea facturata pe febr. a fost de 3.41 lei(1,18 mc). Putem compara toate acestea cu un total de 3827 mc de apa... constatam ca doar ultimile doua zcimale sunt influentate usor, de la 6,857196.. lei/mc, la 6,8581lei/mc... !
Cred ca s-a inteles, este vorba de principii.
Ultima modificare: Marți, 11 Martie 2014
Adam Grecu, utilizator

Alte discuții în legătură

Pret mc apa rece dan_alex dan_alex Buna seara. Dintre cei care sunt administratori la blocuri in Bucuresti daca imi poate spune si mie cineva care este pretul unui metru cub de apa rece pe care ... (vezi toată discuția)
Calcul pret corectat canal+epurare iulianaraU iulianaraU Buna ziua, Efectuez o expertiza contabila judiciara si am nevoie de niste informatii despre cum se calculeaza pretul corectat la canal+epurare. Se calculeaza ... (vezi toată discuția)