avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 241 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... O speta de la facultate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

O speta de la facultate

Buna ziua. Sunt student in anul II la Drept in cadrul UB si am intalnit o speta care mi-a pus ceva probleme. Cum nicio explicatie primita pana acum nu a reusit sa ma multumeasca, v-as ruga sa imi oferiti parerile dumneavoastra. Speta este urmatoarea:


La 19.10.2008 se încheie un contract de vânzare-cumparare prin care A. vinde lui B. un autoturism, descris într-o anexa a contractului, în schimbul unui pret de 30.000 de lei. Potrivit art. 4 din contract, «predarea autoturismului si plata pretului se vor face în termen de doua saptamâni, sub sanctiunea anularii de plin drept a prezentului contract». La 5.11.2008, A. ii solicita lui B. sa plateasca pretul, însa acesta din urma refuza, pentru motivul ca autoturismului îi lipsea roata de rezerva. Dupa o saptamâna, B. îl notifica pe A. cu privire la neexecutarea obligatiei de predare, iar peste alte trei zile vila vânzatorului este cuprinsa de un incendiu, raspândit fulgerator de la un vecin;acest incendiu cuprinde si garajul vilei, distrugând autoturismul în întregime. Dupa cinci zile de la incendiu, cumparatorul introduce împotriva vânzatorului o actiune prin care solicita sa se constate «desfiintarea contractului». Care credeti ca ar putea fi temeiul unei asemenea actiuni, ce solutie va pronunta instanta si cu ce motivare ?


Eu m-am gandit ca exceptia de neexecutare a contractului invocata de B nu poate fi valabila deoarece nu e vorba de o neexecutare suficient de importanta din partea lui A(nepredarea rotii de rezerva). Pe de alta parte, nu stiu daca somatia din partea lui A echivaleaza punere in intarziere, intrucat exista forme prevazute lege pentru aceasta, dar am intalnit si opinii in sensul acceptarii chiar si unei simple instiintari catre debitor ca reprezentand punere in intarziere. Din cate vad eu, A este gata sa-ti execute obligatia(la 5.11.2008, dar B refuza invocand gresit o exceptie de neexecutare), astfel incat B nu este in drept sa constate rezolutiunea, pactul comisoriu de gradul III putand fi invocat doar de A, creditorul obligatiei neexecutate. Astfel, chiar daca B l-a notificat pe A cu privire la predarea bunului, el nu poate constata rezolutiunea, intrucat a refuzat la 5.11.2008 sa-si execute obligatia, astfel incat actiunea sa va fi respinsa. Totusi, unde are incidenta in speta problema riscului contractului, care este introdusa prin faptul ca autoturismul ia foc?
Dupa cum am spus, nu sunt deloc sigur ca am dat solutia corecta, si va rog sa ma lamuriti.

Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 24 Aprilie 2009
vwx, utilizator
Cel mai recent răspuns: vwx , utilizator 11:24, 26 Aprilie 2009
@o_mores: Eu as zice ca vanzatorul este gata sa-ti execute obligatiile din moment ce-i solicita cumparatorului plata pretului, insa aceasta refuza invocand neintemeiat o exceptie de neexecutare. Sau doar din punerea in intarziere poate rezulta daca partea respectiva e gata sa-si execute obligatia?

@studentica: La pactul comisoriu de gradul III este necesara punerea in intarziere a debitorului, asta diferentiandu-l pe pactul comisoriu de gradul IV.

Multumesc inca o data pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pact comisoriu michi michi imi poate da cineva o clasificare a pactelor comisorii I< II >II>IV cu explicatii la fiecare?


Mii de multumiri (vezi toată discuția)
Diferenta intre pact comisoriu expres de gradul iv si clauza compromisorie de gradul iv billabong billabong va rog frumos sa-mi spuneti si mie daca pactul comisoriu expres de gradul IV e aclasi lucru cu clauza compromisorie de gradul IV..daca nu,care-i diferenta ... (vezi toată discuția)
Pact comisoriu vs exceptia de neexecutare Woland Woland Am un contract sinalagmatic intre A si B in care este inserat un pact comisoriu de gradul 4 in favoarea lui A (daca B nu isi indeplineste obligatiile in termen ... (vezi toată discuția)