avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Inselaciune banci in grup organizat
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Inselaciune banci in grup organizat

Buna,
In urma cu 8 ani o cunostinta mi-a propus sa ma angajeze.Pe vremea aceea eram studenta,aveam 19 ani si nu mai lucrasem inainte.Urma sa am un program felxibil si sa indeplinesc tot felul de sarcini si comisioane pentru firma respectiva.Patroana mi-a facut contract de munca,m-a dus la institutiile abilitate ca sa-mi faca si carte de munca etc.In ceea ce priveste actele de angajare am avut incredere deplina in dansa.La scurt timp insa mi-a spus ca firma e aproape in faliment si ca singura solutie e sa o ajut cu bani.Cum nu aveam destui,m-a rugat sa iau credite de la banci si sa-i imprumut,ea urmand sa-i restituie in termen de o luna.Mi-a facut actele necesare iar eu am luat creditele.I-am dat toti banii in schimbul promisiunii ferme ca astfel imi voi pastra locul de munca si ca eu nu trebuie sa platesc nimic,ea urmand sa achite ratele.Problema e ca nu a achitat.Iar firma a dat faliment.Mai mult,am descoperit ca facea contracte de munca pe banda rulanta de ani de zile,si cerea acelasi serviciu si altor oameni.Mai tarziu a convins sa faca acelasi lucru si pe alte studente din anturajul meu.Mi-am dat seama ca nu o sa-mi mai vad banii si ca ce face dansa e ilegal.Am contactat politia economica si am povestit tot unui ofiter care mi-a recomandat sa nu dau nicio declaratie scrisa,fiindca sunt politisti corupti in acelasi birou si risca ca "patroana" sa afle si sa se razbune:O Tin sa precizez ca avea prieteni foarte dubiosi cu cazier serios. Timp de un an am dat politistului toate actele pe care mi le-a cerut si pe care am reusit sa le obtin pe ascuns,sperand ca se va face lumina in acest caz.Dar nimic.Am plecat din tara de atunci,iar acum primesc o citatie de la procuratura in care sunt acuzata de fals,uz de fals,inselaciune in grup organizat.Avand in vedere ce risc,sunt disperata.Ce ar trebui sa fac?
Cel mai recent răspuns: mefisto , utilizator 14:23, 2 Februarie 2016
Salut, am patit si eu ceva similar, aceeasi poveste, alte detalii.
Si eu am aflat ca facea contracte pe banda rulanta si unul dintre avantajele noastre, ale celorlalti impotriva carora s-a deschis urmariea penala, a fost ca toti am avut declaratii asemanatoare desi nu ne cunosteam intre noi. Toata povestea cu ancheta a durat aproape 4 ani, in care am dat de 3 ori declaratii si am pus la dispozitia politiei toate cele cerute.
Sfatul meu este sa nu va panicati, luati legatura cu persoana care ancheteaza si sa va prezentati la o declaratie cu prima ocazie cand aveti drum in tara. Nu cred ca puteti fi pusa in consemn la granita, in aceasta faza.
Foarte important de retinut: in cazul in care este acoperit prejudiciul, indiferent daca va cred sau nu procurorii, nu are cum sa iasa mai rau decat paguba de bani si o amenda administrativa, in valoare de maxim 1000 de lei pe cap de acuzare. Foarte de folos v-ar fi copii dupa toate documentele pe care le-ati dat politistului sau macar ceva martor ca ati facut o sezizare in aceasta directie (presupun ca nu v-a dat un numar de inregistrare al sesizarii - desi ar fi fost obligat).
In cazul in care creditul Dumneavoastra nu a fost platit si a ajuns la o firma de recuperari, gen Kruk, spuneti-le ca daca va fac o oferta buna platiti integral. In cazul meu asa a fost, m-am negociat cu ei si din 24000 de lei am platit 18000.
Tineti-va tare pe pozitie, negociati la sange, strangeti bani sa puteti plati integral (asa puteti beneficia de un discount mai mare la plata datoriilor) , depundeti copii dupa chitante, dupa mailurile de comunicare cu banca sau firma de recuperari - obligatoriu sa va trimita pe mail oferta de plata pentru inchiderea creditului - la dosarul de la politie si asteptati sau sa va cheme procurorul, sau sa primiti prin posta sau personal scoaterea de sub urmarire penala sau neinceperea urmarii penale ( eu le-am avut pe amandoua, pe capete de acuzare diferite).
Nimeni si sub nicio forma nu va ajuta in acoperirea prejudiciului. Nici banca, n ici politia, nici executorul, deoarece pe contractul de creditare ati pus semnatura.
Bine ar fi sa incepeti sa va ocupati de problema cat mai repede, pentru ca la un moment dat veti fi executata silit si veti avea de platit si toate penalitatile, si toate taxele de judecata, si comisionul executorului.
Va urez multa bafta si, din nou, fiti tare pe pozitii si nu va lasati intimidata! Nu are ce sa vi se intample daca platiti.
Multumesc pentru sfaturi. Sunt mai multe persoane care m-au vazut cu politistul respectiv,cel putin 5.Intr-adevar e semnatura mea pe credite,dar sa le platesc ar insemna sa-i fac cadou patroanei.Banii i-am dat toti ei,inca am mai si luat imprumut de la un camatar,sa fiu sigura care are destui.Nu-mi vine sa cred cat de naiva am fost,proasta chiar.In legatura cu executarea silita,nu risc nimic,sunt insolvabila iar in curand o sa am un nou loc de munca,dar nu in Romania.Dar totusi,sunt acuzata de fals,uz de fals si inselaciune in grup organizat.Ori,eu am avut o intelegere doar cu dansa,ce a facut ea in rest,nu ar treui sa ma priveasca.In ceea ce priveste declaratiile celorlalte persoane,nu pot decat sa astept,in speranta ca au de gand sa spuna adevarul :(
Ar fi bine daca aveti vreo dovada cat de mica despre sesizarea facuta politistului respective...Angajati neaparat un avocet si incercati sa va aduceti aminte cu aproximatie in ce data ati fost prezenta in sediul Politiei, cum il cheama pe acest "militian". Este destul de dificil sa probati lipsa intentiei de a savarsi infractiunea de inselaciune si fals(???), insa nu este imposibil. Avicatul va poate ajuta insa trebuie sa colaborati cat mai bine, eventual sa aveti si un martor care sa confirme spusele dvs despre informarea politiei cu privire la faptele patroanei.....success!
Daca tinem cont ca infractiunile de inselaciune si de fals se savarsesc intotdeauna cu vinovatie sub forma intentiei directe si/sau indirecte, atunci este simplu de probat ca ati fost dvs insiva victima unei inselaciuni coordonate, din partea patroanei....Au mai fost cazuri similare cu "salariati" pusi sa obtina credite de la banci pentru patronii lor si nu au raspuns penal, tocmai pentru lipsa elementului subiectiv- vinovatia sub forma intentiei...
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Martie 2014
polloctav, utilizator
Eu nu am intalnit astfel de cazuri.
Se poate discuta de constrangere morala dar instanta nu tine cont....

Alte discuții în legătură

Plingere penala ionela_mc ionela_mc Buna ziua, ma puteti ajuta va rog cu un model de plingere penala, deoarece sunt noua pe acest post si am fost pusa sa redectez una. este vorba de o societate ... (vezi toată discuția)
Inselaciune, fals uz de fals Hmm323 Hmm323 Pe scrurt. Angajat al unei firme cu acte in regula insa firma nu a avut conform spuselor procurorilor activitate anul acesta si nu a depus nici un bilant. Eu ... (vezi toată discuția)
Cerere de credit transformata in " tentativa de inselaciune si uz de fals " iamlion13 iamlion13 Buna ziua. In 2016 am gasit un anunt pe internet referitor la o companie care oferea imprumuturi rapide doar cu buletinul. Am sunat la numarul lor si am luat ... (vezi toată discuția)