avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident rutier/de traseu
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident rutier/de traseu

Buna ziua,
Doresc sa va adresez si eu o intrebare:
Tatal meu a fost victima unui accident (de traseu ) de circulatie in dec.2013, cand se intorcea de la serviciu. Se afla de atunci in concediu medical. In cazul in care, se va ajunge la pensie de boala, cine are obligatia sa ii plateasca pensia? statul, firma la care lucreaza/lucra sau soferul vinovat? Primele zile a fost internat la urgenta,-accident- ,ulterior,pana in prezent figureaza cu boala obisnuita, prin trimitere de la medicul de familie.
Nu intentionam sa "ne razboim" cu soferul; nu ne-am mai confruntatcu astfel de probleme.
Multumiri pentru implicare si profesionalism!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 10:38, 13 Mai 2014
El a primit concediile cu coduri de boala. Nu cred ca apare nicaieri ca fiind accident de traseu. Daca e accident rutier se poate pensiona de pe urma lui? adica pensia lui va fi platita de stat? ca am vazut ca spitalul n-a fost platit de stat ci a trebuit sa-l platesca vinovatul. adica l-am platit noi si pe urma sa ne recuperam banii de pe urma vinovatului. Sa incepem acuma demersurile pt accident de traseu? sa facem cerere la ITM? Sau cum?
Solicitati in scris firmei, cu nr. de inregistrtare/ data, sa va dea un exemplar din PV de cercetare a evenimentului si din formularul FIAM.
Daca nu primiti aceste documente, inseamna ca firma nu a anuntat evenimentul la ITM si nu a inregistrat AM.
Sesizati in scris ITM, cu nr. de inregistrare/ data despre producerea evenimentului.
Pensionarea pe caz de boala va fi hotarata de catre comisia medicala judeteana, dupa scurgerea perioadei de timp (maxim 180 de zile de concediu medical, acordat).
PV de cercetare a evenimentului rutier va sta la baza intocmirii PV de cercetare a evenimentului ca accident de munca, daca sunt indeplinite conditiile ca evenimentul sa fie inregistrat de firma ca AM.
As mai avea nevoie de ajutorul domneavostra la inca o problema in legatura cu despagubirile morale si materiale.
Dupa cum am spus, accidentul s-a produs la sfarsitul lunii decembrie. Tatal meu circula cu bicicleta regulamentar, a fost acrosat de o masina lovita din spate de o alta masina. Noi am platit spitalizarea(de teama penalizarilor), noi am platit medicii, investigatiile, tratamentul, etc. Mentionez ca acum va fi pensionat de boala, intrucat nu mai poate lucra. Viata lui a fost distrusa, iar vinovatul(cel care a initiat accidentul daca nu ma insel) refuza sa-si asume faptele. Tata a primit 60 zile ingrijiri medicale, cazul fiind clasat pe civil. Cum ne vom recupera noi banii? Am auzit pareri si pareri, nici una specializata. Ce se intampla daca mergem in judecata pe civil? Vreau sa va rog sa-mi spuneti cat mai detaliat posibil ce se intampla intr-un proces. Cunostintele mele in acest domeniu sunt foarte limitate, poate chiar eronate. Ce se intampla cu tata? Trebuie sa vorbesca in fata judecotorului(lovitura la cap l-a "schimbat")? Cat dureaza un proces de genul? Sunt sanse sa pierdem? Cine plateste daunele morale/materiale? Vinovatul? Firma de asigurari? Cine plateste cheltuieli de judecata? Care sunt cheltuielile de judecata aproximative? Trebuie martori? Trebuie sa ne prezentam mereu sau se poate delega avocat? Se poate sa se reprezinte singur sau de apartinator sau trebuie musai avocat?
Va multumesc anticipat!
Daca s-a produs un accident de circulatie, atunci politia trebuie sa efectueze o cercetare a evenimentului si sa intocmeasca un PV. Fiind vorba de o victima, dosarul de cercetare ajunge la parchet, unde se stabileste daca este vorba de incadrare penala sau nu a evenimentului produs.
Trebuie sa procurati copie dupa PV de cercetare al politiei si dupa ordinanta procurorului.
Mentionati: "... Tata a primit 60 zile ingrijiri medicale, cazul fiind clasat pe civil.... ".
Va trebui sa angajati un avocat si sa contestati neinceperea urmaririi penale, daca s-a dat NUP de catre procuror, in conditiile in care tatal dvs. nu si-a recapatat integral capacitatea de deplasare si a ramas cu sechele.
Contestatia la ordonanta procurorului se depune la parchet si la judecatorie/ tribunal in penal, unde solicitati reluarea cercetarii penale. Va constituiti si parte civila, in care solicitati daune morale si daune materiale, in baza documentelor de plata cu care ati achitat cheltuielile cu spitalizarea, tratament, recuperare, etc.
Va trebui sa aveti documente recente legate de starea de sanatate a tatalui dvs.
In instanta v-ar putea ajuta si PV de cercetare a evenimentului ca accident de munca, de traseu. Nu faceti mentiuni legate de acest demers la ITM, asa cum v-am sfatuit anterior.
Solicitati instantei sa dispuna efectuarea unei expertize tehnice judiciare in specialitatea protectia muncii, legat de evenimentul produs ca accident de munca (AM) si a unei expertize medico-legale asupra starii actuale de sanatate a tatalui dvs.
Daca nu s-a facut cercetare penala, puteti face dvs. plangere penala la parchet, impotriva autorului evenimentului/ acccidentului de circulatie (responsabilitatea pentru producerea evenimentului o regasiti mentionata in PV intocmit de catre politia rutiera).
Puteti deschide separat actiune in instanta civila impotriva persoanei responsabile de producerea evenimentului rutier (nominalizat in PV al politiei rutiere, dar si in PV de cercetare AM) si cere daune morale si daune materiale.
Procesul poate fi de durata. Este de preferat sa plecati pe proces penal, in care va constituiti si parte civila, pentru a va recupera pagubele si a cere daune morale. Daca tatal dvs. va fi pensionat pe caz de boala, puteti cere ca daune materiale, lunar, diferenta de venit intre salariu si pensia de boala.
Tatal dvs. poate fi solicitat sa se prezinte si in instanta, pentru lamuriri suplimentare (la cererea instantei de judecata), impreuna cu avocatul.
Daunele pot fi platite, dupa caz, de catre vinovat, firma de asigurari sau vinovat plus firma de asigurari.
Cheltuielile de judecata se platesc initial de catre partea care deschide actiune in instanta si se recupereaza, de la partea care pierde procesul, la cererea formulata in instanta de catre partea care a castigat procesul.
Este greu de apreciat cheltuielile de judecata. Se platesc onorarii pentru experti, avocati, etc.
Dupa caz, pot fi solicitati martori de catre partile in proces sau de catre instanta, carora li se plateste, dupa caz, deplasare, cazare, diurna, etc., initial, de catre partea in proces care ii solicita.
Este bine ca in instanta sa se prezinte, la toate termenele, avocatul si tatal dvs. sau cineva din familie (se poate aproba de catre instanta o persoana care sa fie prezenta in locul tatalui dvs.). Va poate reprezenta si numai avocatul, dar nu va recomand acest lucru.
Pentru cazul in speta, va trebuie avocat, cu experienta profesionala, in accidente de munca.
Daca doriti si alte precizari la obiect, pe dosar, puteti sa ma contactati prin butonul cere consultanta sau prin mesaj privat.
Wow! Va multumesc din suflet pentru raspunsul dumneavostra! :)

Alte discuții în legătură

Cine plateste spitalizarea in cazul unui accident Chiolan Chiolan Am avut un accident rutier in drumul de la serviciu spre casa, nu eu am fost sofer, dar eu am fost cel care a avut probleme - o mana si un picior rupte, ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! dacă tatăl meu a făcut o criza de epilepsie în ... Flrsofia Flrsofia Bună ziua! Dacă tatăl meu a făcut o criza de epilepsie în timpul programului , iar la câteva zile a decedat se considera accident de muncă? Am uitat sa ... (vezi toată discuția)
Accident de munca, raspunderea angajatorului aecrymm aecrymm Mama mea a alunecat la locul de munca dupa ce femeia de serviciu a spalat pe jos si nu a pus triunghiul cu \\"podea umeda\\" martori au fost cel putin 20 de ... (vezi toată discuția)