avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 141 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Perioada care ii revine tatalui sa stea cu copilul
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Perioada care ii revine tatalui sa stea cu copilul

Buna ziua.
Am un copil de 2 ani,iar eu si tatal copilului nu suntem casatoriti.
In urma diferitelor neintelegeri intre noi, eu consider ca o despartire ar fi in folosul copilului pe termen lung(in casa exista multe certuri).
El mi-a spus in cateva randuri ca are dreptul sa faca ce vrea cu copilul si ca il va duce sa il creasca si mama lui care locuieste la 400 km distanta de noi.(lucru cu care nu sunt de acord)
In momentul de fata copilul creste in casa mea,concubinul locuind la mine.
Ce drepturi are concubinul meu asupra copilului?
In zilele care ii revin sa stea cu copilul are dreptul sa paraseasca orasul si sa imi duca copilul fara acordul meu?
Cate zile ii revin in general tatalui de petrecut cu copilul.
Va multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Martie 2014
letitziaS, utilizator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:21, 13 Martie 2014
Buna ziua. Din momentul in care s-a nascut copilul, parintii exercita autoritatea parinteasca in comun, adica au aceleasi drepturi si obligatii cu privire la cresterea si educarea copilului, decid impreuna asupra gradinitei, medicului de familie, scolii, etc. Tot ceea ce trebuie sa faca parintii este sa se puna la o masa si sa discute practic si concret cum sa exercite aceasta autoritate si cum contribuie la cresterea si educarea copilului. Asta inseamna: domiciliul copilului, relatii personale (daca unul din parinti nu locuieste cu copilul), relatiile cu familia extinsa (bunici, etc). Toate deciziile trebuie luate avand in minte interesul superior al copilului si nevoile acestuia. Dar parintii trebuie sa conlucreze.
Tatal are aceleasi drepturi ca si dvs.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Martie 2014
BIROU DE MEDIATOR - IULIA CRISTINA UTA, Mediator
Puteti conveni sa nu scoateti copilul din oras unul fara acordul celuilalt... dar nu vad utilitatea, nu cred ca e in interesul copilului. Atunci insa, si dv. vi s-ar aplica aceeasi regula, ca principiu.
Nu cred ca vom reusi sa cadem de acord asupra tuturor lucrurilor.
Nu sunt de acord sa-l duca sa-l creasca soacra pt eu am o relatie f proasta cu ea si din aceeasi cauza ne si despartim.
Eu intreb daca legal ii pot interzice sa plece cu copilul fara acordul meu.
Programul de vizitare se poate derula la domiciliul tatalui sau la domiciliul minorului.

De asemenea, poate fi petrecut un program de agrement, in localitatea de domiciliu, in tara sau in strainatate.

Programul de vizitare poate fi derulat si in week-end.

Legatura cu minorul va trebui facuta treptat , gradual, pentru a exista o perioada de acomodare a copilului.

Totodata, se vor respecta activitatile zilnice, uzuale ale minorului, asa incat programul prestabilit al acestuia sa nu comporte modificari.

Intervalul de timp , cat si modalitatea de executare a programului de vizitare trebuie precizate foarte clar, pentru a nu exista situatii conflictuale ulterior emiterii hotarii judecatoresti .( in acest sens se poate promova o actiune pentru clarificarea dispozitivului hotararii judecatoresti ).

In caz de neintelegere, se poate proceda la executarea silita a hotararii judecatoresti, cat si la depunerea unei plangeri penale, sub aspectul savarsirii infractiunii de nerespectarea a masurilor privind incredintarea copilului minor.



Prezenta tatalui in viata copilul este necesara,pentru conturtarea personalitatii si pentru a exista o evolutie corespunzatoare a acestuia.

Absenta figurii paterne poate duce la grave carente de ordin emotional.


In probatiune se va dispune efectuarea unei anchete psihosociale, ancheta ce releva conditiile materiale si morale oferite minorului.

Vor fi , de asemenea, audiati si martori ( in cauzele de dreptul familiei pot fi audiate si rudele apropiate, date fiind relatii intime derulate intr-o casnicie sau intr-o relatie de concubinaj).



Instanta de judecata va putea incuviinta un program de vizitare, in anumite intervale de timp, avand in vedere situatia copilului, cat si interesul superior al acestuia

Copilul are dreptul de a menţine relaţii personale si contacte directe cu părinţii , relaţiile personale se pot realiza prin găzduirea copilului pe perioada determinata de către părintele la care copilul nu locuieşte in mod obişnuit.





Instanta de judecata va putea incuviinta un program de vizitare, in anumite intervale de timp, avand in vedere varsta frageda a copilului, cat si interesul superior al acestuia ( conform legii 272/ 2004 ).



Partile pot incheia o tranzactie, prin care sa se consfinteasca intelegerea partilor.

Tranzactia poate fi redactata de catre avocat, instanta de judecata va lua act de intelegerea celor impricinati.

Succes.

Doresc ca tatal sa aiba o legatura apropiata cu copilul,insa doresc si sa pot avea un cuvant de spus in anumite situatii.
va multumesc pt raspuns.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Martie 2014
letitziaS, utilizator

Alte discuții în legătură

Drepturi parintesti, obtinere flory89 flory89 Buna ziua am o fetita de 6 ani,sunt despartita de tatal ei de 3 ani ,nu am fost casatoriti, iar el are custodia copilului doar pt ca ii poarta numele nu am ... (vezi toată discuția)
Copil din concubinaj DanutSandel DanutSandel Buna ziua,sunt cu o fata de mai bine de patru ani,din aceasta relatie a rezultat un copil de doi ani,ce drepturi am eu ca tata daca ne despartim? (vezi toată discuția)
Stabilire drept de vizita cool123 cool123 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o chestiune si anume: cuplu care a trait in concubinaj cu un copil s-au despartit, mama a plecat de la domiciliul conjugal ... (vezi toată discuția)