avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Drepturi parintesti, obtinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Drepturi parintesti, obtinere

Buna ziua am o fetita de 6 ani,sunt despartita de tatal ei de 3 ani ,nu am fost casatoriti, iar el are custodia copilului doar pt ca ii poarta numele nu am avut posibilitatea de a ajunge in instanta. El pur si simplu nu imi da voie sa o vizitez sai fiu alaturi in prima zi de scoala,de sarbatori,in vacante,absolut nimic.Ce e de facut in cazul asta?Ma interesez mereu sunt mama si mie foarte greu fara ea
Ar trebui să solicitați stabilirea unui program de vizitare.
Copilul este încredințat tatălui sau autoritatea părintească se exercită în comun, iar locuința copilului este la tată?
Ati procedat gresit de la inceput neconsultand un avocat,aveati toate sansele sa va fie incredintata minora sau cum se spune acum sa se stabileasca domiciliul ei la domiciliul dvs.Puteti solicita in instanta stabilirea unui drept de vizita ,pentru ca minora este firesc sa aiba relatii cu dvs.Nu are custodia tatal pt ca ii poarta numele banuiesc ca nu ati dorit sa va implicati suficient,este bine totusi ca doriti acum.
copilul este pe numele tatalui in certificat dar nu am avut posibilitatea de a apela la un avocat fiind independenta locuind cu chirie neavand nici un sprijin din partea familiei ea este crescuta de mama lui sau de matusa nicidecum de el doar financiar el sia refacut viata si locuieste respectiva in aceiasi casa invocandui copilului sai spuna mama cum ca eu am murit nu mi se pare normal :((

dna sau dnul intotdeauna mia pasat de fata mea este viata mea chiar miam tatuat si numele ei pe mana si sufar enorm ca nu am vazuto din iunie si nu iam fost alaturi de ziua ei in septembrie sau in prima ei zi de scoala credeti ca mie usor?NU.Am decis sa renunt nu vreau smai spun viata aici pur si simplu au fost 5 ani impreuna cu tatal ei si nu neam mai inteles despartindu-ne tinand legatura la telefon si mai ales fiind bolnavioara am stat in spital cu ea si tratamente si facturi platite.Am dovezi iar in momentul de fata bunica care o are in grija mama lui nu mai o lasa nici la telefon deoarece nu o mai pot sponsoriza financiar totul este pana la bani pt ea pt el nu stiu un orgoliu prostesc va rog sa nu ma judecati daca nu ma cunoasteti doar BUNUL DUMNEZEU la care ma rog zi de zi are acest drept va multumesc
Ultima modificare: Luni, 5 Octombrie 2015
gi-jane2, moderator
Programul de vizitare se poate derula la domiciliul dvs. sau la domiciliul minorului.

De asemenea, poate fi petrecut un program de agrement, in localitatea de domiciliu, in tara sau in strainatate.

Programul de vizitare poate fi derulat si in week-end.

Legatura cu minorul va trebui facuta treptat , gradual, pentru a exista o perioada de acomodare a copilului.

Totodata, se vor respecta activitatile zilnice, uzuale ale minorului, asa incat programul prestabilit al acestuia sa nu comporte modificari.

Intervalul de timp , cat si modalitatea de executare a programului de vizitare trebuie precizate foarte clar, pentru a nu exista situatii conflictuale ulterior emiterii hotarii judecatoresti .( in acest sens se poate promova o actiune pentru clarificarea dispozitivului hotararii judecatoresti ).

In caz de neintelegere, se poate proceda la executarea silita a hotararii judecatoresti, cat si la depunerea unei plangeri penale, sub aspectul savarsirii infractiunii de nerespectarea a masurilor privind incredintarea copilului minor.



Prezenta mamei in viata copilul este necesara,pentru conturtarea personalitatii si pentru a exista o evolutie corespunzatoare a acestuia.

Absenta figurii materne poate duce la grave carente de ordin emotional.


In probatiune se va dispune efectuarea unei anchete psihosociale, ancheta ce releva conditiile materiale si morale oferite minorului.

Vor fi , de asemenea, audiati si martori ( in cauzele de dreptul familiei pot fi audiate si rudele apropiate, date fiind relatii intime derulate intr-o casnicie sau intr-o relatie de concubinaj).




Partile pot incheia o tranzactie, prin care sa se consfinteasca intelegerea acestora .

Tranzactia poate fi redactata de catre avocat, instanta de judecata va lua act de intelegerea celor impricinati.


Instanta de judecata va putea incuviinta un program de vizitare, in anumite intervale de timp, avand in vedere situatia copilului, cat si interesul superior al acestuia

Copilul are dreptul de a menţine relaţii personale si contacte directe cu părinţii , relaţiile personale se pot realiza prin găzduirea copilului pe perioada determinata de către părintele la care copilul nu locuieşte in mod obişnuit.



Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la vizita parinte germania annahm11 annahm11 In anul 2010, judecatoria din Germania, a incredintat minorul mamei, care s-a intors in Romania, celalalt parinte traind in Germania in continuare. Judecatoria ... (vezi toată discuția)
Stabilire drept de vizita cool123 cool123 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o chestiune si anume: cuplu care a trait in concubinaj cu un copil s-au despartit, mama a plecat de la domiciliul conjugal ... (vezi toată discuția)
Perioada care ii revine tatalui sa stea cu copilul letitziaS letitziaS Buna ziua. Am un copil de 2 ani,iar eu si tatal copilului nu suntem casatoriti. In urma diferitelor neintelegeri intre noi, eu consider ca o despartire ar fi ... (vezi toată discuția)